Home / HEADER-NEWS / Η Α.Σ.Γ.Μ.Ε. (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων) για τη «Λευκή βδομάδα» στα σχολεία. Τέλος εβδομάδας η απόφαση

Η Α.Σ.Γ.Μ.Ε. (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων) για τη «Λευκή βδομάδα» στα σχολεία. Τέλος εβδομάδας η απόφαση

Δημοσιεύτηκε: 5:34 μμ Ιανουάριος 14th, 2014  


asgme

Την αντίθεσή της στις προθέσεις της κυβέρνησης να ικανοποιήσει την αξίωση των βιομηχάνων για «Λευκή Βδομάδα» στα σχολεία εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.Στην ανακοίνωσή της τονίζει:«Άφωνοι μείναμε όλοι …όσοι μετράμε τις ώρες που έχουν χαθεί από την αρχή της σχ. χρονιάς λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, …όσοι ζήσαμε τις έντονες συζητήσεις περί κάλυψης των μαθημάτων που χάνονταν από τις καταλήψεις των παιδιών και τις απειλές περί απώλειας περιπάτων, εκδρομών κλπ,…όσοι έχουμε κατά καιρούς ακούσει τους λίβελους εναντίον των εκπαιδευτικών που απεργούν γιατί χάνονται ώρες μαθημάτων αλλά και διασπάται η συνέχεια και η ροή της μάθησης,…όσοι μετράμε τα κενά στα ΕΠΑΛ και την ακύρωση όλων όσων ονειρεύτηκαν τα παιδιά μας!Ακούγοντας ότι φέτος θα μείνουν κλειστά τα σχολεία από Τρίτη 4 Μάρτη έως και Παρασκευή 7 Μάρτη, αμέσως μετά το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας ώστε να διαμορφωθεί ένα 10ήμερο (01/03 έως 09/03) για να μπορέσουνε οι οικογένειες να πάμε χειμερινές διακοπές!!!!!

Οι μεγαλοξενοδόχοι που έχουν ρίξει, χρόνια τώρα, τα βέλη τους στους μαθητές – πελάτες, πρότειναν το κλείσιμο των σχολείων για να πάνε οι οικογένειες χειμερινές διακοπές και γι’ αυτό προσφέρουν και μειωμένες τιμές! Είναι οι ίδιοι που επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα στις επιχειρήσεις τους και αυξάνουν τα κέρδη τους εν μέσω κρίσης. Το Υπουργείο Παιδείας -γνωστός αρωγός κάθε μεγαλοεπιχειρηματία- βρήκε και λύση για τις μέρες που θα χαθούν. Θα καλυφθούν είτε με κατάργηση των περιπάτων των σχολείων είτε με παράταση του σχολικού έτους… Όλα αυτά με ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ …!

Το συζητούνε «σοβαρά» λέει το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Τουρισμού.Και έτσι όλοι «Χαρούμενοι», θα νιώσουμε Ευρωπαίοι…για άλλη μια φορά !Τελικά, η κάθε λαϊκή οικογένεια μπορεί να δει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι το «νέο» σχολείο δεν δουλεύει για τη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά για το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Θυμίζουμε (σε όσους η ζωή τους επιτρέπει να το ξεχνούν …) ότι φέτος ιδίως χάθηκαν πολλές δεκάδες χιλιάδες ώρες διδασκαλίας από τα κενά εκπαιδευτικών. ότι η ανεργία χτυπάει κόκκινο και το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας έχει μειωθεί πάνω από το 40% με αποτέλεσμα να κοιτούν τις διακοπές με τα κιάλια! ότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα παιδιά δεν πάνε ούτε στις σχολικές εκδρομές.ότι τα περισσότερα σπίτια είναι παγωμένα. ότι τα παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία, παλιές ασθένειες επανέρχονται και γονείς αυτοκτονούν μπροστά στα οικονομικά χρέη.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ»!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

902.gr

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τη λευκή εβδομάδα στα σχολεία

«Μελετάμε με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή, και όχι αποσπασματικά, την πρόταση των ξενοδόχων για περισσότερες ημέρες χειμερινών διακοπών στα σχολεία, ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Προς το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις αναφορικά με την πρόταση των ξενοδόχων για περισσότερες ημέρες χειμερινών σχολικών διακοπών την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, έπειτα από τη συνάντηση των υπουργών Τουρισμού και Παιδείας για το ζήτημα.«Μελετάμε με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή, και όχι αποσπασματικά, την πρόταση των ξενοδόχων για περισσότερες ημέρες χειμερινών διακοπών στα σχολεία, ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
……………………………………………………………………………………………………………………
1525622_495283923925756_1415754240_n
Μάθε παιδί μου… σκι: Διχάζει η πρόταση για έξτρα χειμερινές διακοπές στα σχολεία.
Να ικανοποιήσουν το αίτημα των ξενοδόχων, κλείνοντας τα σχολεία για λίγες ημέρες στα τέλη Φεβρουαρίου, συζητούν τα υπουργεία Παιδείας και Τουριστικής Ανάπτυξης.
Να πετάξουν τον χαρταετό τους στα… χιόνια και γενικά στην ύπαιθρο θα μπορέσουν φέτος οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της χώρας, καθώς τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού συζητούν την πρόταση των ξενοδόχων για θέσπιση ολιγοήμερης «σχολικής ανάπαυλας» τον Μάρτιο, ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί στην πρώτη του εφαρμογή ο νέος θεσμός, που ακολουθεί το αμερικανικό και το βορειοευρωπαϊκό έθιμο του «ανοιξιάτικου διαλείμματος» (spring break), αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τα δύο υπουργεία, καθώς από σήμερα θα γίνουν συσκέψεις ανάμεσα στους υπουργούς Κων. Αρβανιτόπουλο και Ολγα Κεφαλογιάννη και στα στελέχη τους.
ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας ο αρχικός σχεδιασμός είναι να δοθούν πιλοτικά σε πρώτη φάση δύο ημέρες άδεια στα σχολεία, οι οποίες για φέτος θα είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή πριν από την Καθαρή Δευτέρα. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν αφορά τα παιδιά του Δημοτικού, καθώς σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι δυνατόν να κλείσουν τα σχολεία χωρίς να διαταραχθούν οικογένειες που οι γονείς δεν θα μπορέσουν να λάβουν άδεια από τη δουλειά τους ώστε να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά. Τελικά η σκέψη που φαίνεται να επικρατεί είναι να μην ισχύσει η διακοπή για τα Δημοτικά, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα φύλαξης.
Επίσης παράγοντες του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν ότι η ενέργεια αυτή εξετάζεται να συνδυαστεί με εντατικοποίηση του σχολικού έτους, το οποίο θα ξεκινά πλέον τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο μια ολιγοήμερη ανοιξιάτικη διακοπή. Επίσης έλεγαν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εμπλουτιστεί παιδαγωγικά το «ανοιξιάτικο διάλειμμα» με την υποχρέωση των παιδιών να φέρουν πίσω στο σχολείο  κάποια εργασία (π.χ. έκθεση) για τα μέρη στα οποία πήγαν ή, σε περίπτωση που μείνουν σπίτι, για κάποιο άλλο θέμα.
Ωστόσο δεν αποκλείεται στη διάρκεια της διαβούλευσης που επίκειται να προστεθούν ημέρες ή να αλλάξουν ημερομηνίες και σχεδιασμοί. Κατά συνέπεια, το πρώτο σχέδιο είναι τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά από τις 27 Φεβρουαρίου έως και την Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου, ούτως ώστε οι μαθητές και όσες οικογένειες μπορέσουν να εκμεταλλευθούν το πενθήμερο που δημιουργείται για να ταξιδέψουν, υπολογίζοντας και τις προσφορές που θα κάνουν ειδικά για εκείνη την περίοδο οι ξενοδόχοι.  Ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί και είναι ενδεχόμενο να αλλάξουν.
Αυτό πάντως που τόνιζαν οι πηγές του υπουργείου Παιδείας χθες ήταν ότι δεν είναι δυνατό να κλείσουν τα σχολεία για μία ολόκληρη εβδομάδα, όπως ζητούσαν αρχικά οι ξενοδόχοι, καθώς αυτό θα προκαλούσε μεγάλη επιβάρυνση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντιθέτως, οι δύο ημέρες αργίας στις οποίες φαίνεται πως καταλήγουν οι αρμόδιοι μπορούν να καλυφθούν με περικοπές εκδρομών και περιπάτων, αν δεν προκριθεί τελικά η αλλαγή στις ημερομηνίες έναρξης του σχολικού έτους.
«ΑυτοΡρύθμιση». Στην ερώτηση πάντως, τι θα κάνουν με τα παιδιά όσοι γονείς δεν έχουν άδεια εκείνες τις ημέρες, οι παράγοντες του υπουργείου εκτιμούσαν  ότι η αγορά θα αυτορρυθμιστεί και όσοι έχουν υπόλοιπα αδειών θα τα χρησιμοποιήσουν ενώ όσοι έχουν δυνατότητα να πάρουν δύο ημέρες από την καλοκαιρινή τους άδεια θα το πράξουν.
Το θέμα του «ανοιξιάτικου διαλείμματος» στα σχολεία έθεσε πρώτος ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Κώστας Λεβέντης, μιλώντας στη θεσσαλική εφημερίδα «Ελευθερία». Οπως ανέφερε ο ξενοδόχος, ο εν λόγω θεσμός υλοποιείται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης με την ονομασία «λευκή εβδομάδα», κατά τις οποίες τα σχολεία κλείνουν για να δοθεί η δυνατότητα σε οικογένειες να εκδράμουν σε χιονισμένους ορεινούς προορισμούς, εξού και η ονομασία «λευκή».

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πρόσκληση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

Εγκύκλιο (Πρόσκληση), προκειμένου οι  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν ...