Home / HEADER-NEWS / Γονείς καταλαμβάνουν σχολεία διεκδικώντας το αυτονόητο. Δασκάλους για τα παιδιά τους

Γονείς καταλαμβάνουν σχολεία διεκδικώντας το αυτονόητο. Δασκάλους για τα παιδιά τους

Δημοσιεύτηκε: 10:11 πμ Ιανουάριος 22nd, 2014  


kriti

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

Σε ρόλο καταληψία έχουν μπει εδώ και μερικές μέρες γονείς σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, διεκδικώντας δασκάλους για τα παιδιά τους, λέγοντας «ώς εδώ» στην κοροϊδία που υφίστανται από το υπουργείο Παιδείας και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Τουλάχιστον τρία δημοτικά σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη από τους γονείς σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Σητεία, καθώς ουσιαστικά υπολειτουργούν, χωρίς να έχουν έρθει οι αναγκαίοι δάσκαλοι και ενώ έχει πλέον παρέλθει το μισό σχολικό έτος.
4θέσιο με δύο δασκάλους
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι η Τύλισος, κοντά στο Ηράκλειο, όπου το 4θέσιο δημοτικό σχολείο λειτουργεί μόνο με δύο δασκάλους, οι οποίοι κάνουν μάθημα σε 59 παιδιά. «Τα παιδιά τεσσάρων τάξεων στοιβάζονται στην ίδια αίθουσα και κάνουν ταυτόχρονα μάθημα», λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Βάσω Μαματζάκη.
«Πριν από δύο χρόνια συγχώνευσαν τα σχολεία των γύρω χωριών στην Τύλισο με την υπόσχεση ότι θα φτιαχτεί ένα μεγάλο και λειτουργικό σχολείο. Αν και στα χαρτιά το σχολείο φαίνεται τετραθέσιο, έστειλαν μόνο τρεις δασκάλους, εκ των οποίων η μία πήρε άδεια λοχείας και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ» λέει η κ. Μαματζάκη.
Σήμερα οι γονείς στην Τύλισο έχουν οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του χωριού καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις αόριστες δεσμεύσεις που έλαβαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, Απόστολο Κλινάκη. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η κ. Μαματζάκη, οι γονείς πρότειναν ακόμα και να πληρώσουν από την τσέπη τους για έναν επιπλέον δάσκαλο, μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, κάτι που όμως τους ελέχθη πως είναι παράνομο…
Παρόμοια εικόνα αντιμετωπίζει και το Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων, στον Νομό Ρεθύμνου, το οποίο επίσης βρίσκεται υπό κατάληψη από τους γονείς. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Αμαλία Ανδρεαδάκη, απευθύνει μέσω της «Εφ.Συν.» έκκληση για την άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών, ενώ τονίζει πως στην περίπτωσή τους δεν είναι μόνο η έλλειψη πιστώσεων το πρόβλημα αλλά και η άρνηση αρκετών δασκάλων που τοποθετήθηκαν στο σχολείο να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.
«Τους καταλαβαίνουμε βέβαια, είναι απομακρυσμένη η περιοχή και πρέπει να έρχονται καθημερινά σε μεγάλη απόσταση από το Ρέθυμνο, με δικά τους έξοδα. Η γυμνάστρια που είχαμε μέχρι πρότινος κατάγεται από την Κοζάνη και την έστειλαν εδώ. Η γυναίκα δεν μπόρεσε να αντέξει το κόστος και ζήτησε μετάθεση, χωρίς να έχει αντικατασταθεί μέχρι τώρα».
«Δάσκαλοι… δρομείς»
Υπό κατάληψη βρίσκεται από την αρχή του χρόνου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Σητείας. Εκεί, αιτία της έλλειψης δασκάλων είναι οι μετακινήσεις του προσωπικού για να καλυφθούν άλλα σχολεία της περιφέρειας. «Εχουν κάνει τους δασκάλους δρομείς μεταξύ τριών και τεσσάρων σχολείων ώστε να καλύψουν τις απαραίτητες ώρες. Καμία εκπαιδευτική διαδικασία δεν τηρείται όταν ένας δάσκαλος έχει να καλύψει τόσα σχολεία. Περνάει σαν σίφουνας από την τάξη, στη συνέχεια αντικαθίσταται ή τον στέλνουν σε άλλο σχολείο και τα παιδιά μας βλέπουν να έχει ήδη περάσει η μισή χρονιά χωρίς καν να έχουν προλάβει να γνωριστούν με τον δάσκαλό τους» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Κυριάκος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Από την πλευρά της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης δίνονται, όπως κάθε φορά, διαβεβαιώσεις για άμεσες ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο. Ο διευθυντής Απόστολος Κλινάκης ζήτησε περιθώριο 10 ημερών από τους γονείς στην Τύλισο, διαβεβαιώνοντάς τους πως έχει στείλει υπόμνημα για το θέμα τους στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Παρόμοιο υπόμνημα έχει σταλεί και για τα άλλα δύο υπό κατάληψη σχολεία της Κρήτης.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
μέσω
………………………………………………..
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα σχολεία τις Κρήτης με γονείς, δασκάλους και μαθητές να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και εξοπλισμό, οι οποίες παρότι βρισκόμαστε στα τέλη Ιανουαρίου παραμένουν.
Δημοτικό Σχολείο Τυλίσου
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Τυλίσου από νωρίς το πρωί έχει κλείσει τον δρόμο Ηράκλειο-Ανώγεια στο ύψος του χωριού, όπως είχε προαναγγείλει με ανακοίνωσή του. Από την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου ο Σύλλογος είχε προχωρήσει στην κατάληψη του σχολείου έχοντας μάλιστα την στήριξη των γονιών και όλου του χωριού.
2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας
Συνεχίζουν την αποχή από τα μαθήματα οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας, όπως αποφασίστηκε χθες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση αντιπροσωπίας των γονέων, παρουσία της αντιπεριφεριάρχη Λασιθίου κας Πετράκη και του αντιδημάρχου Σητείας κου Αντωνιδάκη με τον περιφερειακό Δντη πρωτ/θμιας εκπαίδευσης Κρήτης κ. Κλινάκη στο γραφείο του στο Ηράκλειο. Την ίδια μέρα στις 6.30 μμ θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.Την Παρασκευή εκπρόσωποι των γονέων θα συναντηθούν με τον βουλευτή Λασιθίου κο Πλακιωτάκη.
flashnews.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...