Home / HEADER-NEWS / Ελληνογερμανική πανεπιστημιακή συνεργασία συζήτησαν πρυτάνεις των δύο χωρών

Ελληνογερμανική πανεπιστημιακή συνεργασία συζήτησαν πρυτάνεις των δύο χωρών

Δημοσιεύτηκε: 11:30 πμ Ιανουάριος 10th, 2014  


german
Συναντήσεις με εκπροσώπους γερμανικών πανεπιστημίων είχε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων με στόχο τη συνεργασία ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.Στόχος και των δυο πλευρών είναι να αυξηθεί ο αριθμός των κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, των φοιτητών και ερευνητών που ανταλλάσσονται μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων, αλλά και των κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

Αυτή η πρώτη ανταλλαγή απόψεων θα αποτελέσει τη βάση για ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες σε μια νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.

Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η ανταλλαγή απόψεων με τους γερμανούς συναδέλφους μας είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου μαζί με την ελληνική κοινωνία δοκιμάζονται και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Για το λόγο αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που δείχνουν τα γερμανικά πανεπιστήμια στις δυνατότητες των ελλήνων εταίρων τους».

«Μέσα από έναν ειλικρινή και εμπεριστατωμένο διάλογο των εκπροσώπων των πανεπιστημίων και των δύο χωρών είναι βέβαιο ότι μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω τα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω νέων διμερών συνεργασιών και να υποστηριχθεί η πολιτική της εξαίρεσης της Παιδείας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, προκειμένου η Παιδεία να αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό μοχλό ανάπτυξης για την υπέρβαση της κρίσης που βιώνει η χώρα», κατέληξε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των γερμανικών πανεπιστημίων καθηγητής Ντ. Λέντσεν χαρακτήρισε την κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων «δραματική».

«Περικοπές στον προϋπολογισμό και στο προσωπικό έως και 50% τόσο στον επιστημονικό όσο και στον διοικητικό τομέα με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών καθιστούν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων στην πράξη», προσέθεσε.

«Η επένδυση στην παιδεία αποτελεί την καλύτερη κοινωνική πολιτική και θα αποτελέσει θέμα της επόμενης συνάντησης η τεκμηρίωση αυτής της διαπίστωσης στη βάση στοιχείων από εμπειρογνώμονες, ώστε να “επικοινωνηθεί” κατάλληλα σε όλη την κοινωνία.

»Είναι σημαντικό επίσης να διαμεσολαβηθεί στο γερμανικό κοινό μία ορθή εικόνα σχετικά με τις δυνατότητες του ελληνικού πανεπιστημίου και με αυτό τον τρόπο να διευρυνθεί το ενδιαφέρον για συνεργασίες και ανταλλαγή.

»Το ελληνικό κοινό αντίστοιχα, πρέπει να ενημερωθεί ότι γερμανοί επιστήμονες και γερμανικά πανεπιστήμια βρίσκονται στο πλευρό τους στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της ευρωπαϊκής ιδέας. Αποτελεί βασική υποχρέωση της Ευρώπης να προστατεύσει το ελληνικό πανεπιστημιακό σύστημα από την κατάρρευση ώστε να εξασφαλίσει ένα μέλλον στη νέα γενιά της Ελλάδας», κατέληξε ο εκπρόσωπος των γερμανικών πανεπιστημίων.

TA NEA

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...