Home / HEADER-NEWS / Ε.Ε. – Φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά στα σχολεία

Ε.Ε. – Φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 9:10 πμ Ιανουάριος 31st, 2014  


laxanika

Φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά στα σχολεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα πρόταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα πρόταση για τη διάθεση φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία των χωρών μελών της Ε.Ε.

Ο στόχος της πρότασης είναι εκπαιδευτικός, ώστε να κατευθύνει τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας προς την υγιεινή διατροφή και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας που αυξάνεται επικίνδυνα και στις μικρές ηλικίες, αλλά και επί της ουσίας δεδομένου ότι εξαιτίας της αύξησης της φτώχειας όλο και περισσότερα παιδιά δεν λαμβάνουν την απαραίτητη διατροφή.

Η Κομισιόν για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη δράση πρότεινε σήμερα τη συγχώνευση δύο ξεχωριστών προγραμμάτων σε ένα. Με τον τρόπο αυτό η διανομή φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία όλων των χωρών της ΕΕ θα είναι ενιαία από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η νέα πρόταση βασίζεται στα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής διαβούλευσης που διοργάνωσε η Επιτροπή, στις αρχές του 2013, όπου οι γονείς και οι φορείς κλήθηκαν να υποβάλουν τις δικές προτάσεις για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής αυτής δράσης.

Η κοινοτική χρηματοδότηση για τη διανομή των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στα σχολεία θα ξεκινάει από 18 ευρώ ανά 100 λίτρα ή κιλά και θα φτάνει ανάλογα με το προϊόν μέχρι 154 ευρώ ανά 100 κιλά.

Με το νέο ενιαίο πρόγραμμα η ΕΕ θα διαθέτει από ο 2015 προϋπολογισμό 230 εκατομμυρίων ευρώ ανά σχολικό έτος, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 80 εκατομμύρια ευρώ για γάλα, ποσό μεγαλύτερο κατά 33 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και των πρώτων ετών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επωφελούνται από το πρόγραμμα σε ετήσια βάση.

Όπως επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος, με τις προτεινόμενες αλλαγές επιδιώκεται η αντιστροφή της κατηφορικής πορείας της κατανάλωσης και να αύξηση της συνειδητοποίησης μεταξύ των παιδιών όσον αφορά τα δυνητικά οφέλη από τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Πηγή: Deutsche Welle


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...