Τελευταία Νέα

Τρίτη, 03/08/2021, 06:25


Home / HEADER-NEWS / Αρχίζει το Κοινωνικό Φροντιστήριο – Μάθετε τα κριτήρια

Αρχίζει το Κοινωνικό Φροντιστήριο – Μάθετε τα κριτήρια

Δημοσιεύτηκε: 12:45 μμ Ιανουάριος 29th, 2014  


koinonikofront

Στο τελευταίο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς θα ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή του προγράμματος Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, πρόκειται για ιδέα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και βασικός στόχος είναι να στηριχτεί η οικογένεια που δοκιμάζεται.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε επιλεγμένες πόλεις, με σκοπό να διευρυνθεί η εφαρμογή του στη συνέχεια.

Ο στόχος είναι διπλός, καθώς από τη μια θα απασχοληθούν νέοι άνεργοι εκπαιδευτικοί κάτω των 30 ετών αλλά και μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί και, από την άλλη, θα παράσχει διδακτική στήριξη σε μαθητές οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλούς κοινωνικούς δείκτες.

Τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα και η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το ΕΣΠΑ.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα παρέχεται στο Λύκειο με μικρά φροντιστηριακά τμήματα κάτω των 10 ατόμων, ώστε πραγματικά να λειτουργήσει με την έννοια του φροντιστηρίου.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο κ. Κεδίκογλου κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, την ανάγκη αυτή να υπάρξει και να στηριχτεί με την πρόσληψη καθηγητών, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες, ώστε να χρηματοδοτηθεί για την επόμενη χρονιά. Βούληση του υπουργείου Παιδείας είναι να ενισχυθεί ο θεσμός της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, κάτι που θα «αποτυπώνεται» σε υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί και θα δίνει τη δυνατότητα να απασχολούνται στο πρόγραμμα αναπληρωτές πέραν του περιορισμού των τεσσάρων ωρών.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν και οι περιφερειακοί διευθυντές που συντονίζουν την όλη διαδικασία. Για την ενίσχυση του εν λόγω θεσμού, η Πρόσθετη Διδασκαλία θα μπει στα κριτήρια αξιολόγησης και θα προηγείται μάλιστα κι έναντι άλλων προγραμμάτων εκπαιδευτικών (περιβάλλον κλπ.) στη συμπλήρωση του ωραρίου.

briefingnews.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΔΩ

…………………………………………………………………………………………..

Με κριτήρια ΟΑΕΔ οι προσλήψεις στο κοινωνικό φροντιστήριο

Θα προσληφθούν μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί και νέοι άνεργοι ηλικίας έως 30 ετών

ο θεσμό του «κοινωνικού φροντιστηρίου» προανήγγειλε στη Βουλή ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Λαμπρούλη για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την ανάγκη ύπαρξής της και στήριξής της με την πρόσληψη καθηγητών ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Ο θεσμός του «κοινωνικού φροντιστηρίου» δεν αποτελεί μια καινοτομία του Υπουργείου Παιδείας αφού και κατά το παρελθόν για τους μαθητές των γενικών και επαγγελματικών λυκείων υπήρχε το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ). Οι προσλήψεις στο παρελθόν πραγματοποιούνταν με αδιαφανείς διαδικασίες ενώ για μια χρονιά τέθηκε ως κριτήριο το έτος λήψης του πτυχίου.

Ο θεσμός της ΠΔΣ λειτουργεί και φέτος απλά δεν έχει επεκταθεί σε όλα τα σχολεία αλλά σε όσα οι εκπαιδευτικοί δε συμπλήρωναν το ωράριο εργασίας τους. Παράλληλα αντίστοιχος θεσμός με το κοινωνικό φροντιστήριο, που προτίθεται να εφαρμόσει πιλοτικά το Υπουργείο Παιδείας, θα λειτουργήσει και στα γυμνάσια με την ονομασία «Ενισχυτική Διδασκαλία».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διαδικασία και κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ

Θέμα όμως φαίνεται να προκύπτει με τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις στο κοινωνικό φροντιστήριο. Από τα λεγόμενα του Υφυπουργού διαφαίνεται η πρόθεση να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις εκτός του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς όπως ανέφερε στη βουλή αναμένεται να ωφεληθούν νέοι άνεργοι εκπαιδευτικοί κάτω των 30 ετών καθώς και μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί. Αντίθετα στο πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας των γυμνασίων κριτήριο είναι η θέση των εκπαιδευτικών στον πίνακα αναπληρωτών.

Πιθανόν λοιπόν στο θεσμό του «κοινωνικού φροντιστηρίου» οι προσλήψεις να πραγματοποιούνται με κριτήρια που τίθενται από τον ΟΑΕΔ στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας καθώς και σε αυτά δινόταν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας νέοι άνεργοι 18 -29 ετών καθώς και μακροχρόνια άνεργοι. Θυμίζουμε τους δικαιούχους των προγραμμάτων:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μ

έλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

5. άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

news.gr

……………………………………………………………………

Θα απασχοληθούν περίπου 2000 εκπαιδευτικοί

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΑΦ ΕΔΩ

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Με 158 «ΝΑΙ» και 133 «ΟΧΙ», ψηφίστηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ...