Σάββατο, 27/11/2021, 14:11


Home / HEADER-NEWS / Απίστευτο … οι ξενοδόχοι προτείνουν τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών. Δείτε έγγραφο τους

Απίστευτο … οι ξενοδόχοι προτείνουν τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών. Δείτε έγγραφο τους

Δημοσιεύτηκε: 5:10 μμ Ιανουάριος 13th, 2014  


1525654_494829373971211_1661503156_n

σκίτσο συναδέλφου το οποίο αναρτήθηκε στο facebook

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και πληροφορίες που αναφέρονται στη θέσπιση μίας εβδομάδας “Σχολικής Ανάπαυλας” τη χειμερινή περίοδο με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και των προορισμών που βασίζονται στην εσωτερική αγορά και για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προχώρησε σε κάποιες διευκρινήσεις.

Η αγορά εσωτερικού τουρισμού βρίσκεται σε παρατεταμένη βαθιά ύφεση και κρίση, την τελευταία τριετία. Παράλληλα, ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων, των δραστικών περικοπών στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και άλλων παραγόντων, έχει προκαλέσει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και ολόκληρων περιοχών, ιδίως στην ορεινή και ημι-ορεινή Ελλάδα.

Από την περίοδο του 2009-2010, όταν η οικονομική κρίση άρχισε να εκδηλώνεται στη χώρα μας και διαβλέποντας ότι η αγορά εσωτερικού τουρισμού όδευε προς βαθιά ύφεση, η ΠΟΞ επεξεργάστηκε και υπέβαλε μία ολοκληρωμένη πρόταση με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού και κατά προέκταση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, τη χειμερινή περίοδο, μέσω της θέσπισης ορισμένων κινήτρων.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προτείνει τη δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας, ημέρες.

Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (“ski week” για τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το Υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα Μέλη της Π.Ο.Ξ. (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας.

Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, αυτές κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνση της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω.

Παρότι η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αποδειχθεί από τη διεθνή πρακτική, θα μπορούσε να αποφασιστεί μία πιλοτική εφαρμογή.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τα μέτρα που ισχύουν σε σχολεία, ΑΕΙ, Κολλέγια, ΙEΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

Επίσης, πραγματοποίηση της πολυήμερης σχολικής εκδρομής που προβλέπεται στην Υ.Α. 129287/Γ2/ 2011 (ΦΕΚ Β’ 2769), κυρίαρχα, σε περιοχές της ημεδαπής, όπου θα διασφαλίζεται η παροχή ενημέρωσης στους μαθητές για την πολιτιστική και Θρησκευτική κληρονομιά του τόπου.

Προτείνεται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου (μέσω των πρωτοβάθμιων ενώσεων – Μέλη της ΠΟΞ), ούτως ώστε πριν οι μαθητές καταλήξουν στην απόφαση για τον τόπο πραγματοποίησης της εκδρομής τους να έχουν πληρέστερη γνώση.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας αντιμετωπίστηκε θετικά, επί της αρχής, από την κυβέρνηση, με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τον Τουρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτήν τη φάση, τα αρμόδια Υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας επεξεργάζονται τρόπους για την υλοποίησή της, καθώς και τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.

news.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι τρεις ημέρες της Λευκής Εβδομάδας πιθανόν να γίνουν δύο

…………………………………………………………………………………………..

Τι του λείπει του ψωριάρη… σκι και σαλέ και χαβιάρι

Το ακούσαμε κι αυτό. Πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την  υιοθέτηση του ευρωπαϊκού θεσμού της «λευκής εβδομάδας» ή της «σχολικής ανάπαυλας» όπως θα τιτλοφορείται στη χώρα μας που θέλει τα σχολεία να κλείνουν για μια εβδομάδα μέσα στο χειμώνα για να πηγαίνουν τα παιδιά για σκι. Στόχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με αυτή την πρόταση, είναι να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΞ, Κώστα Λεβάντη, μάλιστα, θα δοθούν στις οικογένειες κίνητρα για να κάνουν εξορμήσεις στα χιονοδρομικά κέντρα, κατεβάζοντας τις τιμές στα ξενοδοχεία έως και κατά 50%.

Κι επειδή θα χαθούν κάποια μαθήματα οι ξενοδόχοι λένε ότι αυτά μπορούν να αναπληρωθούν με κατάργηση των περιπάτων ή εκδρομών που είναι πέντε μέσα στη σχολική χρονιά ή επιμήκυνση της σχολικής περιόδου.
Απ’ ότι καταλαβαίνουμε, στην Ελλάδα της κρίσης, των 2 εκατ. ανέργων, των μισθών των 450 ευρώ και κάτω, των φόρων που έχουν τσακίσει τις οικογένειες και των απανωτών περικοπών, αυτό που λείπει είναι μια εβδομάδα διακοπών για σκι.
Θα σπεύσουν εκείνη την εβδομάδα οι οικογένειες να κλείσουν διακοπές στα ξενοδοχεία που θα είναι φθηνότερα, έτσι για να… αποφορτιστούν από τα καθημερινά προβλήματα. Να ξεφύγουν από το δράμα τους, που θα έλεγε και ο Μισέλ Λιάπης.
Εδώ ο κόσμος δεν πάει διακοπές το καλοκαίρι ούτε μέχρι το πατρικό και θα αφήσουν όλοι τις δουλειές τους να τρέχουν στα βουνά για να ενισχύσουν τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Μπράβο στους εγκέφαλους που σκέφτονται πως οι Έλληνες έχουν λεφτά για διακοπές και χρόνο να τα σπαταλήσουν μέσα στο χειμώνα.
Και για να έχουμε καλό ερώτημα μήπως να μας απαντήσουν οι ξενοδόχοι ή τα υπουργεία που αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση, τι θα τα κάνουν τα παιδιά τους οι οικογένειες που δεν έχουν να πάνε διακοπές; Που θα τα αφήσουν όταν πατέρας και μάνα τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ για το μεροκάματο;
Κι επίσης, πόσο ανόητος μπορεί να είναι αυτός που σκέφτηκε ότι μπορούν να αντικατασταθούν οι εκδρομές στα μουσεία και τα θέατρα που πάνε συνήθως τα παιδιά;
Εχουμε χάσει τη μπάλα εντελώς.
antinews.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Θέμης Κοτσιφάκης – Σχόλιο για τη “Λευκή Εβδομάδα”
Οι τρεις ημέρες της Λευκής Εβδομάδας πιθανόν να γίνουν δύο
Πως το Υπ. Παιδείας θα “καλύψει” το διδακτικό ωράριο της Λευκής Εβδομάδας
Απίστευτο … οι ξενοδόχοι προτείνουν τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών. Δείτε έγγραφο τους
Θετικός ο Σαμαράς για τον χειμερινό τουρισμό. Αναμένουμε την απόφαση.
Το Υπουργείο Παιδείας ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί “Λευκής Εβδομάδας”
“Λευκή εβδομάδα” χωρίς σχολείο στις 4-7/3/2014

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

«SOS» από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προς εκπαιδευτικούς

«SOS» εκπέμπει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προς τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να αποφύγουν ...