Home / HEADER-NEWS / «Αν απολύσετε κάποιον, αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ»

«Αν απολύσετε κάποιον, αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ»

Δημοσιεύτηκε: 9:47 πμ Ιανουάριος 8th, 2014  


Kotsifakis

«Αν απολύσετε κάποιον, αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ»

Με αόριστες υποσχέσεις και χωρίς την παρουσίαση πειστικού πλάνου για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με την τρόικα απάντησαν στο αίτημα του κλάδου των εκπαιδευτικών να μην γίνει καμία απόλυση Αρβανιτόπουλος και Μητσοτάκης, στις δύο συναντήσεις που είχαν με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσιφάκη, χθες και την Παρασκευή αντίστοιχα.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις απολύσεις (περίπου 500 εκπαιδευτικοί), οι οποίες θα συμπεριληφθούν Α στα 15.000 «κεφάλια» που ζητάει η τρόικα και περιορίστηκαν σε ευχολόγια, λέγοντας ότι: «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Την ίδια ώρα, ο Θ. Κοτσιφάκης, με ανοιχτή του επιστολή στον υπουργό Παιδείας, ανέδειξε «τις τραγικές συνέπειες» της συρρίκνωσης του προσωπικού και κατάργησης ολόκληρων τομέων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, ενώ παράλληλα ύψωσε ασπίδα υπεράσπισης για τους συναδέλφους του, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει αίτηση για μετάταξη «όσο θα παραμένουν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα χωρίς θέση, με κίνδυνο να απολυθούν».

Πρόσθεσε ακόμα ότι αν προχωρήσουν οι απολύσεις, ο Κ. Αρβανιτόπουλος «θα είναι ο πρώτος υπουργός, που θα «βάψει με αίμα» τα χέρια του».

    «Δεν πρόκειται να κάνω αίτηση μετάταξης όσο θα παραμένουν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα χωρίς θέση, με κίνδυνο να απολυθούν»
«Λεπτομέρειες» που μετράνε όσο ανθρώπινες ζωές
Το μεσαιωνικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Παιδεία, έχει άμεσους αποδέκτες τους μαθητές και τους καθηγητές, υπογραμμίζει στην ανοιχτή του επιστολή ο Θ. Κοτσιφάκης. Σχολεία που δεν έχουν καθηγητές, μαθητές που πηγαίνουν τις μισές μέρες να κάνουν μάθημα, οικογένειες που αδυνατούν με πετσοκομμένους μισθούς να καλύψουν βασικές ανάγκες, αλλά και τεράστιο ψυχολογικό κόστος για όλες τις πλευρές, είναι τα αποτελέσματα των περικοπών.
«Λεπτομέρειες» για την κυβέρνηση και για τις οποίες «δεν νοιάζεται η πολιτική που υπηρετείτε», ήταν το μήνυμα του Θ. Κοτσιφάκη στον Κ. Αρβανιτόπουλο.
Τον Μάιο του 2013 οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν με μαζικές κινητοποιήσεις. Τους απάντησαν με επιστράτευση στο όνομα «της ψυχικής υγείας των μαθητών» εν όψει των Πανελληνίων. «Ποιος θ’ απολογηθεί στους μαθητές τώρα;» αναρωτιέται ο Θ. Κοτσιφάκης.
Η προσχηματική πρακτική που χρησιμοποιήθηκε τότε ως άλλος Δούρειος Ίππος άνοιξε τον δρόμο για το τραγικό τέλος εκατοντάδων εργαζομένων, πολλών οικογενειών και χιλιάδων ανθρώπων. Ο εφιάλτης της ανεργίας θα γίνει πραγματικότητα στις 22/4 (λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας), εκτός κι αν οι ευχές των Αρβανιτόπουλου και Μητσοτάκη πιάσουν τόπο. Ακόμα όμως κι οι μετατάξεις, επισημαίνει ο Θ. Κοτσιφάκης, είναι ενδεικτικές «μιας απαράδεκτης και ανάλγητης πολιτικής». Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι εκπαιδευτικοί «που μετατρέπονται βίαια σε διοικητικούς, στέλνονται σε άλλα υπουργεία αλλάζοντάς τους επάγγελμα και υποβιβάζοντάς τους κατηγορία».
Η εξυγίανση του Δημοσίου μπορεί ν’ αποτελεί τον επίσημο κυβερνητικό στόχο, όμως οι διαδικασίες γίνονται χωρίς σοβαρή αξιολόγηση, όπως καταγγέλλεται από τους εκπαιδευτικούς. Σ’ ένα κλάδο όπου οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τον Θ. Κοτσιφάκη, «διορίζονταν αντικειμενικά κι όχι με ρουσφετολογικά κριτήρια», εξαντλείται κάθε όριο αυστηρότητας.
Στη συνάντηση με τους δύο υπουργούς, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επανέλαβε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Πρώτο και πιο σημαντικό, να μη χάσει κανείς τη δουλειά του. Αν αυτό συμβεί, εκτός της οικονομικής καταδίκης για τους εργαζομένους τα σχολεία θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν. Ζητούν ακόμα «να επιστρέψουν όλοι οι τομείς που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛ -ΕΠΑΣ και οι καθηγητές να επανατοποθετηθούν στη θέση τους και σε κάθε περίπτωση να τοποθετηθούν όλοι σε εκπαιδευτικές θέσεις στο υπουργείο Παιδεία». Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ διαμηνύει πως οι αγώνες θα συνεχιστούν και ανέφερε πως αν απολυθεί έστω κι ένας από τους συναδέλφους του, θα είναι ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Ομοσπονδία και οι τοπικές ΕΛΜΕ θα συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προκηρύξουν απεργίες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ – Η ΑΥΓΗ, 8/1/2014
Mέσω
…………………………………………………………………………………………..
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:dictyo.gr

Πρόεδρος ΟΛΜΕ:Πώς βγήκε το νούμερο 1845;. Ποιοί εξαιρέθηκαν και γιατί;. Ο Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε ότι θα απορροφηθούν οι υπόλοιποι 445, να καλυφθούν όλοι με 2απτυχία, όλοι οι υπόλοιποι να απορροφηθούν στο Υπ. Παιδείας, υπάρχει βούληση για μη απόλυση των 445;, πώς επιλέχτηκαν οι 1400;

Υπουργός Παιδείας:
–         445 διαθεσιμότητες ή απολύσεις;
Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ ΤΡΟΙΚΑΣ-Κυβέρνησης, το υπ. Διοικ. Μεταρ. οργανώνει αυτές τις συναντήσεις. Εγώ έχω συνάντηση σήμερα 3:30-4:00 με τον Μητσοτάκη, για εμένα δεν περισσεύει κανείς, γι’αυτό πάω στην Μητσοτάκη να πούμε προς την ΤΡΟΙΚΑ ότι δεν θα απολυθούν οι 445, καθημερινή προσπάθεια για να το πετύχουμε, θα τα καταφέρουμε, έγινε εφικτό για τους πρώτους 1400 θα τα καταφέρουμε και για τους υπόλοιπους 445, δεν μπορώ να πάρω πίσω αυτό για το οποίο έχω δεσμευτεί και στην Βουλή, να βοηθήσετε και εσείς προς αυτή την κατεύθυνση,

πιέζοντας και πείθοντας αυτούς που δεν πείθονται, κρίσιμο 15θήμερο, θα κάνω απευθείας διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της ΤΡΟΙΚΑΣ με νούμερα για να τους πείσω ότι δεν περισσεύουν οι 445, τους είχα πείσει την προηγούμενη φορά που μου μιλούσαν για 7500 πλεονάσματα και τελικά «πέσαμε» στα 2500 με τον τελικό αριθμό των 1845, δεν περισσεύει κανείς και την διαπραγμάτευση αυτή θα την κερδίσω.

–         Άλλες Απολύσεις:
Αυτό το έχουμε λήξει οριστικά, δεν θα υπάρξουν απολύσεις (μέσα στο 2014 από αυτές τις 11.000) από τον χώρο της εκπαίδευσης, ο τομέας της παιδείας δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, δεν ισχύει αυτό που υποστηρίζουν «κάποιοι», ότι το υπ. Παιδείας είναι μεγάλο με πολλούς εργαζόμενους άρα θα απολύσουν κάποιους, δεν περισσεύει κανείς στο υπ. Παιδείας, η θέση μου είναι να μην απολυθεί κανείς.
–         Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό:
Την περασμένη εβδομάδα είχα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, του είπα ότι το καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να δώσεις πόρους μέσα σε αυτή την κρίση, όμως δεν μπορείς και να μου στερήσεις το υπηρεσιακό προσωπικό, μέσα στην κρίση με ελάχιστους διορισμούς κατορθώσαμε αυτή τη χρονιά να λειτουργήσουμε σωστά, δεν μπορούμε να χάσουμε και ανθρώπους, υπάρχει κατανόηση σε αυτό το πράγμα από τον Πρωθυπουργό, γι’ αυτό θα έχω συνάντηση σήμερα με τον Μητσοτάκη.
–         Χρονοδιάγραμμα ενεργειών απορρόφησης των υπολοίπων 445:
Μέχρι το τέλος του μήνα Ιανουαρίου θα πρέπει να αρχίσουν τα βήματα απορρόφησης, έναρξη διαδικασίας μέχρι 30-1-2014, κάποιοι θα απορροφηθούν σε ΙΕΚ-ΣΕΚ και κάποιοι νοσηλευτές στο Υπ. Υγείας, χωράνε και όλοι στα ΙΕΚ-ΣΕΚ, επιλογή του υπουργείου είναι να μην μείνει κανείς απέξω, 92 είναι διοικητικοί και δεν ανακοινώθηκαν ακόμη γιατί δεν ξέρουμε ακόμη πόσα είναι τα 2απτυχία, θα ανακοινωθούν άμεσα.
–         Ερώτηση:επειδή δεν έχουν βγει όλες οι θέσεις (οι 1845) κάποιοι θα αναγκαστούν για να καλυφθούν (μέσα στις 1400 θέσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί) να μεταναστεύσουν για να εξασφαλίσουν κάποια θέση – Θα υπάρξει η πρόβλεψη ή η δυνατότητα στις επόμενες αιτήσεις για τις υπόλοιπες θέσεις να μπορούν να αρθούν οι αδικίες; ή θα μπορούσαν να ανακοινωθούν άμεσα και οι υπόλοιπε θέσεις για να μην γίνουν αδικίες;
Απάντηση:Θα το δούμε,  είναι σωστές οι ενστάσεις αυτές, θα απαντήσουμε άμεσα.
–         ΑΣΕΠ-Επετηρίδα
Κυριαζής Α. (Γενικός Γραμματέας) Την πρόταση του υπ. Την έστειλα εγώ ο ίδιος στο υπ. Δοικ. Μεταρ. η συζήτηση ξεκίνησε στις 9-10 και το σχέδιο της ΚΥΑ στάλθηκε στο υπ. Διοικ. Μεταρ. στις 23-10, έγιναν αρκετές συζητήσεις ενδιάμεσα, δεν το δέχονταν, έγιναν αλλαγές, τα μόρια έγιναν 30 ΑΣΕΠ και 20 επετηρίδα γιατί δεν δέχονταν το 30 και για τα δύο, από το υπ. Διοικ. Μεταρ. δεν έχουμε καμία άλλη απάντηση, αντικείμενο και της σημερινής συνάντησης θα είναι και αυτή η ΚΥΑ.
–         Βρεφονηπιοκόμοι-νοσηλευτές
Δεν θα γίνει καμία υποβάθμιση αυτών που θα πάνε σε άλλα υπουργεία, σχεδόν το συμφωνήσαμε για την μετακίνηση.
–         Νοσηλευτές στην Αιτωλοακαρνανία
Εκ παραδρομής έγινε λάθος στις θέσεις των νοσηλευτών στο έγγραφο της κατανομής (5 θέσεις ΠΕ18.10) και στο έγγραφο της προκήρυξης (άλλες θέσεις ΠΕ14.06).
Θα το δούμε και θα αλλάξουμε το έγγραφο.
–         Νέο ραντεβού
Ανανέωση του ραντεβού με την ΟΛΜΕ σε 2 εβδομάδες για να της πεί τι έχει γίνει και τι θα γίνει με τις επόμενες θέσεις.
–         Γενικά:
Θα γίνουν άμεσα 250 προσλήψεις αναπληρωτών, τρέχει η προκήρυξη
Θα υπογράψει άμεσα ο Υφ. Παιδείας και τις υπόλοιπες 100-150 παραιτήσεις (σε εκκρεμότητα από το 2013) που έχουν περάσει από το ΚΥΣΔΕ (δεν τις είχε υπογράψει ισχυριζόμενος τα κενά που δημιουργούνται).
27 Μαΐου (μετά τις εκλογές) θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...