Home / HEADER-NEWS / Τρόποι ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης των παιδιών

Τρόποι ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης των παιδιών

Δημοσιεύτηκε: 6:52 μμ Δεκέμβριος 29th, 2013  


goneaspaidi
Είναι  πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, το  σώμα του, και το μυαλό του. Με άλλα λόγια, είναι σημαντική για όλους  μας η αίσθηση της προσωπικής μας άξιας, της ατομικής μας αυτοπεποίθησης.
Αυτοπεποίθηση  είναι η σιγουριά που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και τις ικανότητες  μας. Επίσης είναι η αίσθηση ασφάλειας ότι οι γονείς, οι φίλοι, οι  συγγενείς και γενικότερα ορισμένοι άνθρωποι πάνω στη γη μας αγαπούν γι’  αυτό που πραγματικά είμαστε.
Σημαντικό  ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του κάθε παιδιού παίζουν οι  γονείς. Από την πρώτη κιόλας μέρα που θα γεννηθεί ένας άνθρωπος  εξαρτάται απόλυτα από τους γονείς του. Με το να ανταποκρινόμαστε ως  γονείς στο κάλεσμα του μωρού μας για τροφή, αλλαγή πάνας, αγκαλιά και  τρυφερότητα μαθαίνουμε στο παιδί μας, πως χτίζεται η εμπιστοσύνη  απέναντι στους άλλους, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.
Αργότερα,  και καθώς ένα παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται σωματικά αλλά και  πνευματικά, οι ανάγκες του αλλάζουν, διαφοροποιούνται και μαζί με αυτές  και οι τρόποι αλλά και τα μέσα που ανταποκρίνονται οι γονείς. Η  ενδυνάμωση της αίσθησης της αυτοπεποίθησης του παιδιού γίνεται μια  ανάγκη εκφρασμένη πιο ξεκάθαρα, όσο αυτό επιδιώκει προσωπικές και  κοινωνικές επαφές και η επιθυμία για την αποδοχή του από τους άλλους  παίρνει έναν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα.
Για  τους γονείς όμως, υπάρχει ένας τρόπος να υποστηρίζουμε το χτίσιμο της  αυτοπεποίθησης των παιδιών μας ο οποίος παραμένει διαχρονικά σταθερός  και είναι: Το να δείχνουμε την αγάπη μας! Αυτό μπορούμε να το  κάνουμε και με λόγια και με πράξεις. Οι γονείς πρέπει να παίρνουν  αγκαλιά τα παιδιά τους, να τα φιλάνε, να τους λένε πόσο τα αγαπούν, πόσο  σημαντικά είναι για αυτούς και πόσο περήφανοι είναι για αυτά.
Πρέπει  να τα κάνουμε να νιώθουν ασφάλεια , υποστηρίζοντάς τα και δείχνοντας  ότι σεβόμαστε τις επιθυμίες τους και τις απόψεις τους αφήνοντας τους  περιθώρια να κάνουν πράγματα τα ίδια από μόνα τους, έτσι ώστε να  αποκτήσουν δεξιότητες και εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους.
Τα  μικρά παιδιά συνεχώς ανακαλύπτουν τον κόσμο και στην προσπάθειά τους  αυτή έχουν κάποια σκαμπανεβάσματα και κάποιες αποτυχίες. Ο ρόλος του  γονέα είναι να τα ενθαρρύνει συνεχώς, ώστε να μην σταματήσουν να  προσπαθούν. Θα ήταν καλό επίσης να μην κάνουν οι γονείς πράγματα που  μπορεί το ίδιο το παιδί να κάνει μόνο του, γιατί η προσπάθεια μετράει  πολλές φορές περισσότερο από το αποτέλεσμα στην ενίσχυση της  αυτοπεποίθησης.
Τα  μεγαλύτερα παιδάκια, στα οποία είναι περισσότερο ανεπτυγμένο το αίσθημα  της ζήλειας, πρέπει να τα βοηθήσουμε να μάθουν να μοιράζονται τα  παιχνίδια και τα αντικείμενά τους, να λειτουργούν ομαδικά, να  συνεργάζονται και να μην είναι ανταγωνιστικά. Για παράδειγμα, είναι  σημαντικό να ξέρει το παιδί ότι η μαμά αγαπά και τα δυο της παιδιά και ότι η δασκάλα αγαπά όλους τους μαθητές της.
Το παιδί πρέπει να είναι και να αισθάνεται ικανό και ελεύθερο να εκφράσει την γνώμη του και στο σπίτι αλλά και στο σχολικό  περιβάλλον. Να μην φοβάται να επιλέξει τους φίλους του, τι παιχνίδι θα  παίξει και τι μουσική θα ακούσει.
Όλα  τα παραπάνω το βοηθούν να αναπτύξει τις δεξιότητες εκείνες, που θα του  είναι χρήσιμες, ώστε να σταθεί μόνο του μέσα στον κόσμο και να μάθει να  υποστηρίζει τον εαυτό του, να αντιμετωπίσει αποτυχίες και προκλήσεις.
Στηρίζοντας,  ακούγοντας και συζητώντας με τα παιδιά μας τα βοηθάμε να ωριμάσουν. Ένα  παιδί και αργότερα ένας ενήλικας, που έχει λάβει αγάπη ξέρει και να  δώσει αγάπη. Είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν να υπερασπιστεί τα δικαιώματά  του, να επιλύσει προβλήματα που θα βρεθούν μπροστά του και να χειριστεί  δύσκολες καταστάσεις. Καλό θα είναι να αποφεύγονται οι συγκρίσεις με τα  άλλα παιδιά, αδέλφια και φίλους. Το κάθε παιδί έχει δικό του τρόπο  διασκέδασης και δικό του τρόπο διαβάσματος.
Ας δώσουμε ερεθίσματα στα παιδιά και ας τα αφήσουμε να κάνουν λάθη, γιατί θα μάθουν από αυτά.
Τέλος,  η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ενός παιδιού είναι λεπτό ζήτημα. Θέλουμε  τα παιδιά μας να είναι σίγουρα για τον εαυτό τους, και να μπορούν να  προσφέρουν σε άλλους, που έχουν ανάγκη, βοήθεια, υποστήριξη κ αγάπη μέσα  στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.
 ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ
-Να λέμε πόσο το αγαπάμε και πόσο σημαντικό είναι στη ζωή μας.
-Να τον επαινούμε και το επιβραβεύουμε μετά από θετική συμπεριφορά .
– Να εκδηλώνουμε την αγάπη μας με αγκαλιές φιλιά και χάδια.
-Να αισθάνονται οι ίδιοι οι γονείς εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στις αξίες τους .
-Να αποδοκιμάζουμε τις άσχημες πράξεις και όχι το ίδιο το παιδί, π.χ. «το να μουτζουρώσεις τον τοίχο είναι κουτό».
-Να μην το κοροϊδεύουμε ποτέ για τον τρόπο που μιλάει, για αυτά που νιώθει και για τις μικρές γκάφες που είναι πιθανόν να κάνει.
Να ακούμε και να συζητάμε τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους.
-Να μην τα συγκρίνουμε με άλλα παιδιά.
-Να τα βοηθήσουμε να αγαπήσουν και τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους.
-Όταν κάνουν λάθη δεν είναι κακό, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ.

 ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

-Ξέρει ότι το αγαπούν.
-Σκέφτεται θετικά το μέλλον και ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης.
-Αναλαμβάνει μόνο του ευθύνες και υποχρεώσεις (ταΐζει το σκύλο).
-Δε φοβάται να σηκώσει το χέρι στην τάξη.
-Νιώθει αυτόνομο.
-Ξέρει να επιλέγει τι του αρέσει και υποστηρίζει τις επιλογές του.
-Μετά από μια αποτυχία δεν τα παρατάει και ξαναπροσπαθεί.
Πηγή: www.kindykids.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...