Home / HEADER-NEWS / Συμπτώματα της ΔΕΠΥ στη σχολική ηλικία. Σύντομες οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς

Συμπτώματα της ΔΕΠΥ στη σχολική ηλικία. Σύντομες οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε: 9:11 πμ Δεκέμβριος 15th, 2013  


  • Απροσεξία: το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, είναι ανοργάνωτο, αποσπάται εύκολα από άσχετα ερεθίσματα, δεν δίνει σημασία πάντα στις λεπτομέρειες, κάνει λάθη απροσεξίας, σπάνια ακολουθεί σωστά και με προσοχή οδηγίες, ξεχνά ή χάνει τα πράγματα του(μολύβια, τετράδια, βιβλία). Δυσκολεύεται να αρχίσει και να ολοκληρώσει τη σχολική εργασία ή άλλες δραστηριότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε παιδί ενδέχεται να παρουσιάσει τις παραπάνω δυσκολίες, καθώς είναι φυσιολογικό στην παιδική ηλικία να υπάρχουν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας, σύντομα διαστήματα προσοχής και τα παιδιά είναι ζωηρά και απρόσεκτα. Στη ΔΕΠ-Υ όμως τα χαρακτηριστικά αυτά παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα, σε ακραίες μορφές, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο σπίτι και στο σχολείο, ταλαιπωρούν το παιδί από μικρή ηλικία και εμποδίζουν την καθημερινή του λειτουργικότητα.
  • Υπερκινητικότητα: κινείται συνεχώς, υπερβολικά και συνήθως χωρίς σκοπό. Σηκώνεται από το θρανίο του στο σχολείο όταν δεν επιτρέπεται  ή από το γραφείο του στο σπίτι χωρίς λόγο. Κινεί τα πόδια και τα χέρια του ακόμα και όταν κάθεται, κοιτά γύρω του και όχιτον συνομιλητή του και δεν διατηρεί βλεμματική επαφή στον διάλογο. Είναι «υπ΄ατμόν», κάνουν θόρυβο και μιλούν πολύ σε σύγκριση με τους συνομηλίκους.
  • Παρορμητικότητα: αντιδρά χωρίς να σκεφτεί, απαντά χωρίς να του έχει δοθεί ο λόγος, δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του. Στα παιχνίδια δεν ακολουθεί τους κανόνες, παρεμβαίνει και διακόπτει.

https://kidlab.gr

……………………………………………………………………………………………..

Σύντομες οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για τη ΔΕΠ-Υ

Αναπτύξτε μια θετική ατομική σχέση με τον/την  μαθητή/μαθήτρια  με ΔΕΠ-Υ. Το παιδί με ΔΕΠ-Υ συμπεριφέρεται καλύτερα όταν νιώθει πως ο δάσκαλος του ενδιαφέρεται προσωπικά.

Σαφής επικοινωνία με το παιδί. Πείτε του τι ακριβώς περιμένετε από εκείνο με ξεκάθαρο τρόπο και απλά λόγια. Δώστε τις οδηγίες που απαιτούνται μια- μια κάθε φορά.
Επαναλάβετε τις οδηγίες. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συχνά δε προσέχουν εξαρχής ή δεν κατανοούν πλήρως τις οδηγίες. Επαναλάβετε τις οδηγίες για να εξασφαλίσετε ότι κατάλαβαν τι τους ζητήθηκε.
Συνέπεια. Προσπαθήστε να προβάλλετε τις ίδιες προσδοκίες και τα ίδια όρια όλη τη μέρα, κάθε μέρα.
Κάντε το παιδί να καθίσει στο θρανίο του. Βάλτε το να καθίσει σε μέρος που οι δυνατότητες διάσπασης είναι περιορισμένες. Αν είναι δυνατόν βάτε το να καθίσει κοντά σε εσάς και μακριά από πηγές διάσπασης της προσοχής, όπως την πόρτα και τα παράθυρα.
Συχνές ανταμοιβές. Αμείψτε όχι μόνο την επιτυχία αλλά και την προσπάθεια για βελτίωση. Αμείψτε τους συμμαθητές του που αγνοούν τη διασπαστική του συμπεριφορά.
Ανάθεση του κατάλληλου έργου. Προσπαθήστε να αναθέτετε έργο πάντα σύμφωνο με τις ατομικές δυνατότητες του παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες του.
Μιλάτε και κινηθείτε αργά. Οι απότομες κινήσεις ή η συχνή κίνηση μέσα στην τάξη διασπούν την προσοχή των παιδιών με ΔΕΠ-Υ λόγω του μεταβαλλόμενου οπτικού ερεθίσματος.
Επιτρέψτε μικρά διαλείμματα για να απελευθερώνεται η περίσσια ενεργητικότητα του παιδιού. Κατευθύνετε κατά τη διάρκεια του μαθήματος την ενέργεια του παιδιού σε διάφορες μικρές δουλειές που απαιτούν δραστηριοποίηση, όπως να βοηθήσει στην τακτοποίηση κάποιου εξοπλισμού, το σβήσιμο του πίνακα, την καθαριότητα της αίθουσας κλπ.
Ελευθερία Σδρόλια

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...