Home / HEADER-NEWS / Προϋποθέσεις για συνέχιση του επιδόματος ανεργίας, ενώ εργάζεστε!

Προϋποθέσεις για συνέχιση του επιδόματος ανεργίας, ενώ εργάζεστε!

Δημοσιεύτηκε: 8:58 πμ Δεκέμβριος 6th, 2013  


OAED-online

Μάθετε για τις προϋποθέσεις και το ύψος του τμήματος του επιδόματος που δικαιούστε

Αν και ίσως ακούγεται σε πολλούς οξύμωρο, όμως, είναι δυνατόν, υπό προϋποθέσεις, ένας άνεργος να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του, ενώ εργάζεται. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο νεοπροσληφθείς άνεργος να πραγματοποιεί έως και 12 ημερομίσθια το μήνα. Σε περίπτωση που τα ημερομίσθιά του είναι 13 και άνω χάνει το δικαίωμα που παρουσιάζεται ακολούθως.

Για να επιβεβαιώσουμε ότι η «σποραδική», όπως ονομάζεται, απασχόληση συνεχίζει να υφίσταται, απευθυνθήκαμε σε υπαλλήλους του ΟΑΕΔ οι οποίοι και μας το επιβεβαίωσαν.

Αν λοιπόν ένας άνεργος προσληφθεί για να εργάζεται 2 μέρες την εβδομάδα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα της ανεργίας του. Αυτή η απασχόληση ονομάζεται σποραδική και στην ουσία είναι εκ περιτροπής απασχόληση και αφορά όπως προαναφέρθηκε εργαζομένους με πολύ λίγα ημερομίσθια.

Ο υπάλληλος που εργάζεται με το καθεστώς της σποραδικής απασχόλησης δεν λαμβάνει ολόκληρο το επίδομα ανεργίας αλλά τμήμα του. Για παράδειγμα αν εργάστηκε 10 μέρες θα του αφαιρεθεί από το ταμείο ανεργίας το ποσό του μισθού του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί εκπαιδευτικοί εργάζονται 2 -3 μέρες την εβδομάδα είτε σε φροντιστήρια είτε και σε δημόσια σχολεία και δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα που αναφέρουμε. Φυσικά η σποραδική απασχόληση δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς άλλα και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που πραγματοποιούν λίγα ημερομίσθια το μήνα.

Παράδειγμα:

Έστω ένας άνεργος προσληφθεί από μια επιχείρηση για δυο μέρες την εβδομάδα. Αν ο εργαζόμενος για τις 8 μέρες εργασίας είχε μηνιαίες αποδοχές 115.2 ευρώ (8 ημερομίσθια Χ 14.4 ευρώ) αφού προσκομίσει στον ΟΑΕΔ έγγραφο από τον εργοδότη του που θα φαίνονται οι μέρες εργασίας, στην προκειμένη περίπτωση 8 καθώς και οι απολαβές του που στο παράδειγμα είναι 115.2 ευρώ ο ΟΑΕΔ θα αφαιρέσει από τα 360 ευρώ του επιδόματος τα 115.2 ευρώ

360 Επίδομα ανεργίας – 144 μισθός = 244.8 υπόλοιπο επιδόματος

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι νεοπροσληφθέντες άνεργοι με 12 ημερομίσθια το μήνα και λιγότερα να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ για να μάθουν για το αν δικαιούνται τμήμα του ταμείου ανεργίας τους. και για το πώς θα πρέπει να δηλωθεί η σύμβαση εργασίας τους στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...