Home / HEADER-NEWS / Ο «Συνήγορος του Φοιτητή»

Ο «Συνήγορος του Φοιτητή»

Δημοσιεύτηκε: 12:49 μμ Δεκέμβριος 22nd, 2013  


foitites180812

Την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού θεσμού για τα ελληνικά δεδομένα, του «Συνηγόρου του Φοιτητή», ανακοίνωσε η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας και του πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αντικείμενο του «Συνηγόρου του Φοιτητή» είναι η αδιάβλητη θεσμική διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του Iδρύματος, η τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η αντιμετώπιση ενδεχόμενων φαινομένων κακοδιοίκησης και η διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του Iδρύματος.

Ο «Συνήγορος του Φοιτητή»

Επισημαίνεται ότι «Ο Συνήγορος του Φοιτητή» δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας των φοιτητών. Ως Συνήγορος του Φοιτητή, για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2013-14, ορίσθηκε ο Κωνσταντίνος Κόγιας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας.

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του και σύμφωνα με τα νόμιμα προβλεπόμενα «ο Συνήγορος του Φοιτητή διερευνά υποθέσεις, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αναφορά φοιτητή, και διαμεσολαβεί στα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος για την επίλυσή τους. Μπορεί να ζητά από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος κάθε πληροφορία, έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο για την υπόθεση, να εξετάζει πρόσωπα, να ενεργεί αυτοψία και να παραγγέλλει πραγματογνωμοσύνη.

Αν διαπιστώσει ότι σε συγκεκριμένη υπόθεση δεν τηρείται η νομιμότητα, ότι παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιοίκησης ή διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, συντάσσει πόρισμα, το οποίο γνωστοποιεί στον καθηγητή τον οποίο αφορά ή την αρμόδια διοικητική υπηρεσία και τον φοιτητή που υπέβαλε την αναφορά, και διαμεσολαβεί με κάθε πρόσφορο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Συνήγορος του Φοιτητή μπορεί με πράξη του να θέτει στο αρχείο αναφορά που κρίνεται προδήλως αόριστη, αβάσιμη ή αστήρικτη, ενώ σε περίπτωση που κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος διαβιβάζει την υπόθεση στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο. Τα πορίσματα του Συνηγόρου του Φοιτητή, καθώς και έκθεση με τα ετήσια πεπραγμένα του δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο του ιδρύματος. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του «Συνηγόρου του Φοιτητή» είναι synigorostoufoititi@teiath.gr.

Ανακοίνωση Ο θεσμός του Συνηγόρου του Φοιτητή άρχισε να λειτουργεί και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος, ο συνήγορος διαμεσολαβεί μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος και γενικά φροντίζει για την τήρηση της νομιμότητας σε θέματα φοιτητικά στο πλαίσιο πάντοτε της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος. Διερευνά υποθέσεις, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αναφορά φοιτητή, και διαμεσολαβεί στα αρμόδια όργανα του ιδρύματος για την επίλυσή τους.

Αν διαπιστώσει ότι σε συγκεκριμένη υπόθεση δεν τηρείται η νομιμότητα ή διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, διαμεσολαβεί με κάθε πρόσφορο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος. Τη θέση Συνηγόρου του φοιτητή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει η κ. Σωσάννη Παπαδοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου. Αναφορικά με τη διαδικασία, οι φοιτητές μπορούν να καταθέτουν το αίτημά τους μέσω email στο sinigoros.foititi@uoc.gr  ή να το υποβάλλουν σε κλειστό φάκελο στη Γραμματεία της Συγκλήτου.

Αντικείμενο του «Συνηγόρου του Φοιτητή» είναι η αδιάβλητη θεσμική διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, η τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και η διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του Iδρύματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...