Home / Αγγλικά / Νέα από τις σχολές / Διοικητικοί ΕΚΠΑ – Ελεύθερη η είσοδος σε καθηγητές και φοιτητές. Συνεδριάζει σήμερα η Σύγκλητος

Διοικητικοί ΕΚΠΑ – Ελεύθερη η είσοδος σε καθηγητές και φοιτητές. Συνεδριάζει σήμερα η Σύγκλητος

Δημοσιεύτηκε: 9:57 πμ Δεκέμβριος 4th, 2013  


ekpa

Διαψεύδουν παρεμπόδιση εισόδου

Τη διαβεβαίωση ότι καθηγητές και φοιτητές μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, παρέχει ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών, με ανακοίνωσή τους, διαψεύδοντας παράλληλα ότι μέλη του εμποδίζουν την είσοδο στους χώρους του Ιδρύματος.

Επίσης, το ΔΣ του συλλόγου επισημαίνει ότι η διακοπή του διαλόγου θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο το ακαδημαϊκό έτος. «Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας θεωρεί ότι γίνονται οι σωστές προσπάθειες για τη επαναλειτουργία του Ιδρύματος και ζητά από τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, την άμεση άρση των επικείμενων διώξεων του εκλεγμένου πρύτανη, καθηγητή, Θ. Πελεγρίνη, έτσι ώστε να βοηθηθεί επί της ουσίας αυτή η επίπονη προσπάθεια» αναφέρουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι η «μόνη εγγύηση επαναλειτουργίας του Ιδρύματος παρέχεται από τον ίδιο το θεσμό του πρύτανη».

Σημειώνεται, ότι προ ημερών η Ένωση Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής διαπίστωνε πως πολλά μέλη ΔΕΠ δεν είχαν πρόσβαση στους χώρους εργασίας τους και καλούσε τα θεσμικά όργανα της σχολής να απαιτήσουν τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας από τους απεργούς, προκειμένου να προχωρήσουν οι εγγραφές των πρωτοετών και να εξασφαλιστεί η άνετη και ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους εργασίας όλων των μελών ΔΕΠ.

……………………………………………………………….

Θα παραιτηθεί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών;

Η Σύγκλητος αναμένεται να καταδικάσει την παραπομπή του κ. Πελεγρίνη

Σήμερα συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιο Αθηνών και όλοι περιμένουν την αντίδρασή της μετά την παραπομπή του Πρύτανη κ. Πελεγρίνη. Όπως αναφέρει και ο αναπληρωτής κ. Χατζής σε προσωπική του ανάρτηση (facebook) «οπωσδήποτε θα καταδικάσει την παραπομπή στο πειθαρχικό». Το ερώτημα όμως είναι αν τα μέλη της θα παραιτηθούν για να πιέσουν τον Υπουργό, πράξη που παράλληλα αποτελεί έμπρακτη στήριξη του κ.Πελεγρίνη.

Βέβαια ο κ .Χατζής υποστηρίζει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα μέλη της Συγκλήτου θα αποφασίσουν να παραιτηθούν γιατί δεδομένου ότι η θητεία πολλών εκ των μελών έχει ήδη λήξει τυχόν απόφαση για παραίτηση θα οδηγήσει σε εκλογές για κοσμήτορες, ίσως και Πρύτανη, με το νέο νόμο.

Σε περίπτωση που τελικά η Σύγκλητος δεν προχωρήσει σε παραίτηση, αναφέρει ο κ. Χατζής, τότε θα πρέπει να λάβει απόφαση για την αργία του κ. Πελεγρίνη και ίσως να προχωρήσει στην εκλογή νέου Πρύτανη.

Ο κ. Χατζής κλείνει το κείμενό του λέγοντας «όπως βλέπετε υπάρχει αρκετό σασπένς»

Ακολουθεί το κείμενο του κ .Χατζή ο οποίος και σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Καταρχήν έχουμε την παραπομπή του Πρύτανη. Σήμερα έγινε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης της Συνόδου των Πρυτάνεων προς τον Υπουργό. Δεν φαίνεται να απέδωσε κάτι. Όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των ΑΕΙ καταδίκασαν την παραπομπή. Ήταν αναμενόμενο.

Θα τεθεί σε αργία ο Πρύτανης; Θα δούμε.

Πώς θα αντιδράσει η Σύγκλητος (που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη);

Οπωσδήποτε θα καταδικάσει την παραπομπή.

Θα παραιτηθεί όμως για να πιέσει το Υπουργείο;

Αν το κάνει θα λάβει σαφώς μέρος υπέρ του Πρύτανη. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Δεδομένου ότι η θητεία πολλών μελών της Συγκλήτου έχει ήδη λήξει, η παραίτησή τους θα οδηγήσει σε εκλογές για κοσμήτορες (ίσως και Πρύτανη) με το νέο νόμο.

Αν δεν παραιτηθεί τότε θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα της αργίας και ίσως να εκλέξει και νέο Πρύτανη.

Όπως βλέπετε υπάρχει αρκετό σασπένς.

Την ίδια ώρα η Πρυτανεία και οι Κοσμήτορες στο ΕΜΠ ομόφωνα (με μία αποχή) ζητούν να ανοίξει άμεσα το ίδρυμα. Το οποίο βέβαια έχει ανοίξει κατά τα 6/9 με πρωτοβουλίες φοιτητών που σταμάτησαν τις καταλήψεις. Γίνονται εξετάσεις και θα γίνουν και μαθήματα.

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και μια σκληρή σύγκρουση στους κόλπους των απεργών του ΕΚΠΑ.

Η πλειοψηφούσα στο Δ.Σ. του Συλλόγου παράταξη θεωρεί ότι κακώς απορρίφθηκε η πρόταση συμβιβασμού του Υπουργείου. Έχει προτείνει στις δύο προηγούμενες συνελεύσεις να γίνουν δεκτές οι προτάσεις και να ανοίξει άμεσα το ΕΚΠΑ. Ζητά επίσης οι ψηφοφορίες να γίνονται με κάλπη για να προστατεύονται όσες/οι ψηφίζουν από τραμπουκισμούς.

Αποφάσισε κάτι ενδιαφέρον: τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη σε συνέχεια της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 26ης Νοεμβρίου 2013 (η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ) και αφορούσε την αποσαφήνιση όλων των σημείων της πρότασης του Υπουργού Παιδείας ώστε να ορισθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης και να ανοίξει το Πανεπιστήμιο.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί Τετάρτη (4/12) αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Στην ψηφοφορία με κάλπη θα υπάρχουν δυο ψηφοδέλτια: Στο πρώτο θα αναγράφεται ΝΑΙ και θα παρουσιάζει την πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ για συνέχιση του Διαλόγου και Άνοιγμα του Πανεπιστημίου. Στο δεύτερο θα αναγράφεται ΟΧΙ και θα είναι αρνητικό στην πρόταση του ΔΣ.

Την απόφαση αυτή καταγγέλλει η μειοψηφία του ΔΣ ως «πραξικοπηματική, υπόγεια και υπονομευτική κατά της απεργίας και του κύρους της Γενικής Συνέλευσης, αντικαταστατική και παράνομη». Ζητεί μάλιστα από τους απεργούς να «περιφρουρήσουν» την απεργία και να «αποτρέψουν» την απόπειρα πραξικοπήματος.

Με τον ίδιο και σκληρότερο τρόπο καταγγέλλει την απόφαση η Απεργιακή Επιτροπή («Το προεδρείο του ΔΣ, εμφανιζόμενο αυτή τη φορά ως παράταξη, συνεχίζει να λειτουργεί σε διατεταγμένη –κυβερνητική- υπηρεσία. Προωθεί την άνευ όρων παράδοση στο υπουργείο των εργαζομένων του ΕΚΠΑ, μετά από 13 εβδομάδες απεργίας»). Δηλώνει «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εξωνημένο γραφειοκράτη συνδικαλιστή να εμποδίσει την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας. Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συγκεντρωθούν μαζικά στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου αύριο Τετάρτη και ώρα 08.00 πμ για να περιφρουρήσουν την απεργία και τις αποφάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης και να αποτρέψουν την απόπειρα πραξικοπήματος της παράταξης της πλειοψηφίας.»

Τέλος η παράταξη «Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Έκφραση» καταγγέλλει μεν την απόφαση του ΔΣ και ζητά από τους εργαζόμενους να μην συμμετάσχουν αλλά να προσέλθουν μαζικά στη Γ.Σ. της Πέμπτης (5/12). Προσθέτει όμως κάτι ενδιαφέρον: «Και για να μην δίνεται σε κανέναν ‘άλλοθι’ για τη μη συμμετοχή του θεωρούμε απαραίτητο η ψηφοφορία της επόμενης ΓΣ να γίνει με κάλπη, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό (άρθρο 13 παρ. 3 εδαφ. 6) για περιπτώσεις απεργίας, με όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν και όχι εν είδη δημοψηφίσματος. Καλούμε όλες τις παρατάξεις να υιοθετήσουν την εν λόγω πρόταση (δεν φοβάται κανείς την κάλπη) και το ΔΣ να μεριμνήσει για την υλοποίησή της.»

Επιπλέον στις 10.00 το πρωί η Απεργιακή Επιτροπή έχει οργανώσει και εκδήλωση στο κεντρικό κτίριο με θέμα «Η διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Κυβερνητικές πολιτικές, στόχοι και μέσα επιβολής τους» με βασικό ομιλητή τον Πρύτανη κ. Θεοδόση Πελεγρίνη αλλά και μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος.

Καταλαβαίνετε τι θα γίνει αύριο στα Προπύλαια…

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία Αλλαγές στο σχολείο που αποτελούν ...