Home / HEADER-NEWS / Χάνονται πάνω από 5.000 ώρες την εβδομάδα

Χάνονται πάνω από 5.000 ώρες την εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε: 8:12 πμ Δεκέμβριος 6th, 2013  


Χάνονται πάνω από 5.000 ώρες την εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, η κατάσταση στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι δραματική. Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας σήμερα από καθηγητές, μαθητές, γονείς.

42Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά μουσικής στο υπουργείο Παιδείας στη Νεραντζιώτισσα καλούν σήμερα το μεσημέρι η ΟΛΜΕ, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Στο κάλεσμα συμμετέχουν επίσης μαθητές, καθηγητές και γονείς σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και σχολεία Ειδικής Αγωγής. Διαμαρτύρονται για τα κενά, τις χαμένες ώρες, τις διαθεσιμότητες και τις δραματικές επιπτώσεις των περικοπών.

Οπως σημειώνει η ΟΛΜΕ, μέσα σε πέντε χρόνια οι ήδη χαμηλές δαπάνες για την παιδεία έχουν περικοπεί κατά 35,5% ή κατά 2,5 δισ., ενώ μόνο φέτος προβλέπονται περικοπές 266 εκατ. και 1.676 καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων. Στον τελευταίο συγκεντρωτικό πίνακα από τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας καταγράφονται συνολικά 5.074 χαμένες ώρες την εβδομάδα και 1.127 κενά, χωρίς να περιλαμβάνονται τα κενά από τις κατηργημένες ειδικότητες.

Επιπλέον στα 42 μουσικά σχολεία της Ελλάδας χάνονται ώς τώρα 17.000 ώρες την εβδομάδα, καθώς δεν έχουν προσληφθεί καθηγητές μουσικών οργάνων. Στα τρία καλλιτεχνικά σχολεία δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου τα καλλιτεχνικά μαθήματα! «Εν όψει της κινητοποίησης το υπουργείο προκήρυξε μόλις τη Δευτέρα κάποιες θέσεις αναπληρωτών που θα καλύψουν 9.000 ώρες. Παραμένουν 8.000 χαμένες ώρες που δεν μας λένε πώς θα καλυφθούν, ενώ πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων», μας λέει ο γραμματέας της Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, Π. Κουφαλάκος, γονέας παιδιού στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.

Κόπηκαν οι μισθώσεις πούλμαν

«Από φέτος κόπηκαν οι μισθώσεις πούλμαν και η μετακίνηση είναι σχεδόν απαγορευτική, ειδικά σε σχολεία της Aττικής που σπουδάζουν παιδιά από όλο τον νομό και χρειάζονται δύο ώς τρεις ώρες με τη δημόσια συγκοινωνία. Επίσης διακόπηκε η σίτιση. Αν λιποθυμούν μαθητές από την πείνα στα ημερήσια σχολεία, φανταστείτε τι γίνεται στα μουσικά που σχολάνε στις 16.00, βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και τα παιδιά φεύγουν από τα σπίτια τους 6.00 το πρωί και γυρνάνε μετά τις 18.00 νηστικά».

Χωρίς σίτιση, χωρίς δασκάλους, χωρίς μεταφορικά μέσα, οι μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων δεν το βάζουν κάτω, και εκτός από την Αττική πραγματοποιούν μουσικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα. Στο πλευρό τους δεκάδες γνωστοί καλλιτέχνες, ενώνουν τις φωνές τους με τα παιδιά, στήνοντας συναυλιακή εξέδρα έξω από το υπουργείο Παιδείας.

εφημερίδα συντακτών


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...