Home / HEADER-NEWS / Υπόμνημα εκπαιδευτικών στον Υπ. Παιδείας

Υπόμνημα εκπαιδευτικών στον Υπ. Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 12:28 μμ Νοέμβριος 13th, 2013  


ypourgeio

ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Παιδεία ΤΕΤΑΡΤΗ 13 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την προσχολική αγωγή

ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑΣ ΤΡΙΓΚΑ

Υπόμνημα για τα προβλήματα της προσχολικής αγωγής έστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί: ενώ η σημασία της προσχολικής αγωγής είναι αναγνωρισμένη από την κοινωνία και υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τη δημιουργία νέων τμημάτων ολοήμερων σε όλη την Ελλάδα, η εκπαιδευτική πολιτική που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται, συντελεί στη θεμελιακή αποδόμηση αυτού του σημαντικότατου θεσμού και δημιουργεί κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και αυξημένους εργασιακούς κινδύνους για τους νηπιαγωγούς. Οι πρόσφατες ενέργειες του υπουργείου, όπως η μη στελέχωση των ολοήμερων νηπιαγωγείων με τον αναγκαίο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και με το κατάλληλα εκπαιδευμένο βοηθητικό προσωπικό, συντείνουν αρχικά στην υποβάθμιση και αποδόμηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και στη συνέχεια στη διάλυσή του, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα του θεσμού αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την ασφάλεια των νηπίων, η οποία αποτελεί το πρώτιστο μέλημά μας. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς τα προβλήματα είναι τα εξής:

Πρόωρες αποχωρήσεις μαθητών

Η γενίκευση της πρόωρης αποχώρησης για μεγάλες ομάδες παιδιών έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή εξέλιξη του προγράμματος. Σημαντικότερος, όμως, είναι o κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, λόγω των αλλεπάλληλων αποχωρήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων, η επίβλεψη και εποπτεία των παιδιών είναι ελλιπής, γιατί σε πολλές περιπτώσεις η έξοδος των νηπιαγωγείων βρίσκεται σε απόσταση από την αίθουσα διδασκαλίας. Είναι ανεπίτρεπτο η νηπιαγωγός της β’ βάρδιας ολοήμερου, που είναι μόνη της (γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο, το ο ποίο επανειλημμένα έχουμε επισημάνει), να επιφορτίζεται με την ευθύνη για την ασφάλεια των νηπίων κατά τη διάρκεια των πρόωρων αποχωρήσεων, αφήνοντας με τον τρόπο αυτόν αφύλακτα τα υπόλοιπα νήπια.

Η διαδικασία του γεύματος

Η διαδικασία του γεύματος εμπεριέχει και το θέμα της προετοιμασίας ζεστάματος και διανομής του, το οποίο δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη των εκπαιδευτικών. Οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας για τη διατήρηση και προετοιμασία του γεύματος απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς και κατάλληλα εκπαιδευμένο βοηθητικό προσωπικό χειριστών τροφίμων τραπεζοκόμων προς διασφάλιση πρωτίστως της υγείας των νηπίων. Σύμφωνα με τις βασικές αρχές υγιεινής και ασφαλείας των τροφίμων, οι εξωγενείς παράγοντες, όπως οι συνθήκες περιβάλλοντος, φύλαξης, διαχείρισης και διανομής των τροφίμων, επηρεάζουν τη μικροβιακή ανάπτυξη, την ευπάθεια και την ασφάλεια των τροφίμων και μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, ούτε το γεγονός ότι τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε κτίρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του ΟΣΚ και υπάρχει ανεπάρκεια καταλλήλων χώρων για σίτιση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κουζίνα είναι σε χώρο έξω από το νηπιαγωγείο ειδικά στις περιπτώσεις συστέγασης με δημοτικό, ο νηπιαγωγός που είναι μόνος κατά την ώρα του γεύματος δεν είναι δυνατόν να προετοιμάζει το γεύμα και ταυτόχρονα να έχει και την εποπτεία των παιδιών που βρίσκονται σε άλλον χώρο. Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι επιβεβλημένη για τη διασφάλιση της υγείας των νηπίων, η παρουσία βοηθητικού προσωπικού, το οποίο οφείλει να είναι εφοδιασμένο με ειδικό πιστοποιητικό υγείας και να έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης που αφορά στις βασικές αρχές στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

 SOS για τη βιωσιμότητα του θεσμού αλλά και για την ασφάλεια των νηπίων

Μεμονωμένες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος που γίνονται από δήμους και γονείς, οι οποίοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, δεν αποτελούν λύση. To ΥΠΑΙΘ είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την άμεση στελέχωση των ολοήμερων νηπιαγωγείων με το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία ζητά

να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους νηπιαγωγούς όλα τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του θεσμού.

Να προσληφθεί άμεσα βοηθητικό προσωπικό για τη διαδικασία του γεύματος

Να ανακληθεί η εγκύκλιος με θέμα Λειτουργία ολοήμερου νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 2013 και να αντικατασταθεί με νέα εγκύκλιο ως προς τα θέματα που αναφέρονται στην πρόωρη αποχώρηση και τη σίτιση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των παιδιών και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά τους.

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...