Home / HEADER-NEWS / Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο vs Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο vs Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δημοσιεύτηκε: 12:42 μμ Νοέμβριος 28th, 2013  


eap2

Συγκριτικό

Εκτός από το ΕΑΠ όπου υποβάλλονται αιτήσεις μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου σπουδές εξ αποστάσεως στην ελληνική γλώσσα προσφέρει και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου που επίσης έχει ανοίξει το σύστημά του για την υποβολή αιτήσεων από τις 20 Νοεμβρίου και με καταληκτική ημερομηνία μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές προσχωρήσαμε σε μια σύγκριση των δυο ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

1.Δημόσια

Τόσο το ΕΑΠ όσο και το ΑΠΚ έχουν δημόσιο χαρακτήρα και δεν πρόκειται για ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

2.Επιλογή φοιτητών

Η επιλογή και στα δυο πανεπιστήμια γίνεται μετά από κλήρωση

3.Προπτυχιακά προγράμματα

Μια διαφορά υπέρ του ΑΠΚ είναι ότι στα δυο προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει, διοίκηση επιχειρήσεων και Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό δεν προηγούνται όσοι έχουν ηλικία 23 ετών και άνω όπως συμβαίνει στα προπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ.

4.Αριθμός προπτυχιακών προγραμμάτων

Υπερέχει το ΕΑΠ καθώς προσφέρει 6 προπτυχιακά ενώ το ΑΠΚ προσφέρει 3 προπτυχιακά από τα οποία τα δυο αφορούν τους Έλληνες υποψηφίους.

5.Αριθμός μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός των προγραμμάτων που προσφέρουν τόσο το ΕΑΠ όσο και το ΑΠΚ. Συγκεκριμένα για το νέο ακαδημαϊκό έτος το ΕΑΠ προσφέρει 26 προγράμματα και το ΑΠΚ προσφέρει 17 μεταπτυχιακά στην ελληνική γλώσσα και 5 στην αγγλική.

6.Κόστος διδάκτρων προπτυχιακών προγραμμάτων: Οικονομικότερο το ΕΑΠ

Στα προπτυχιακά προγράμματα για το ΕΑΠ το κόστος διαμορφώνεται στα 6.600 ευρώ ενώ για το ΑΠΚ το κόστος είναι πιο υψηλό και φθάνει τα 7.560

7.Κόστος διδάκτρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων: Οικονομικότερο το ΕΑΠ

Στο ΕΑΠ τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα ανέρχονται στις 3.500 ευρώ ενώ στο ΑΠΚ για τα περισσότερα μεταπτυχιακά το κόστος φθάνει τα 4.860 ευρώ ενώ υπάρχουν και μερικά πιο ακριβά μεταπτυχιακά όπως

Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΠΚ: 7.875 ευρώ.

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΚ : 6.480 ευρώ

Τραπεζική και Χρηματοοικονομική: 7.875 ευρώ

Εφαρμοσμένη Πληροφορική της Υγείας & Τηλεϊατρική:8.640

8. Εκπτώσεις σε τρίτεκνους και πολύτεκνους

Στο ΑΠΚ σύμφωνα με τον κανονισμό διδάκτρων αναφέρεται ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού, δικαιούνται εκπτώσεις στα σχετικά δίδακτρα βάσει του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων τους, σύμφωνα με τις παρακάτω πρόνοιες. Τα παιδιά άνω των είκοσι πέντε (25) ετών δεν εκλαμβάνονται ως εξαρτώμενα τέκνα. Τα σχετικά πιστοποιητικά πρέπει να κατατίθενται στην Υπηρεσία Σπουδών και Μητρώου Φοιτητών με την εγγραφή ή το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Οι εκπτώσεις επί των διδάκτρων που παραχωρούνται είναι οι ακόλουθες:

20% για φοιτητές με 3 εξαρτώμενα τέκνα,

40% για φοιτητές με 4 εξαρτώμενα τέκνα,

60% για φοιτητές με 5 εξαρτώμενα τέκνα,

100% για φοιτητές με 6 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Στο ΕΑΠ προσφέρονται επίσης διευκολύνσεις καθώς προβλέπονται υποτροφίες με κοινωνικά κριτήρια που μειώνουν τα δίδακτρα ή οδηγούν και στην ολική απαλλαγή. Επίσης στο ΕΑΠ προβλέπονται υποτροφίες και για άλλες κατηγορίες υποψηφίων.

9.Διάρκεια Σπουδών

O μέγιστος επιτρεπτός χρόνος για ολοκλήρωση των Σπουδών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου:

(α) πτυχιακού επιπέδου είναι δώδεκα (12) ακαδημαϊκά έτη ή είκοσι τέσσερα (24) εξάμηνα.

(β) μεταπτυχιακού επιπέδου Μάστερ είναι έξι (6) ακαδημαϊκά έτη ή δώδεκα (12) εξάμηνα.

(γ) διδακτορικού επιπέδου είναι οκτώ (8) ακαδημαϊκά έτη.

Νοείται ότι η περίοδος κατά την οποία ο φοιτητής έχει αναστείλει τις σπουδές του δεν

συνυπολογίζεται ως χρόνος φοίτησης.

Στο ΕΑΠ δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός απλά θα πρέπει κάποιος να επιλέγει κάθε χρόνο μια ενότητα . Υπάρχει η δυνατότητα αναβολής για 3 χρόνια.

10. Τόπος εξετάσεων και συναντήσεων: Αθήνα – Θεσσαλονίκη για τα μεταπτυχιακά σε ΑΠΚ και ΕΑΠ

Στο ΑΠΚ εκτός από τη Λευκωσία διεξάγονται συναντήσεις και εξετάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ικανοποιητικό αριθμός φοιτητών. Στο ΕΑΠ εκτός φυσικά από την Πάτρα όπου είναι και η έδρα του ΕΑΠ συναντήσεις πραγματοποιούνται για τα προπτυχιακά προγράμματα σε Αθήνα, Πειραιά , Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, τα Χανιά, Ιωάννινα και Ξάνθη ενώ για τα μεταπτυχιακά συναντήσεις πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπότε για τα μεταπτυχιακά υπάρχει ισοπαλία.

11. Αριθμός αιτήσεων – πιθανότητες

Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος για τις 7.700 θέσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων υποβλήθηκαν 34.860 αιτήσεις . Αντίθετα στο ΑΠΚ ο αριθμός των αιτήσεων ήταν αρκετά μικρότερος καθώς έφθασαν τις 5.812. Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 οι φοιτητές ανέρχονταν στο ΑΠΚ σε 4.172.

Συμπεράσματα:

Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι το ΑΠΚ είναι πιο ακριβό αλλά οι πιθανότητες επιλογής είναι περισσότερες λόγου του μικρότερου αριθμού αιτήσεων. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να μεταβεί κάποιος στην Κύπρο αφού αν υπάρχει ικανός αριθμός φοιτητών πραγματοποιούνται εξετάσεις και μαθήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από την άλλη πλευρά το ΕΑΠ είναι σαφώς πιο οικονομικό ενώ πραγματοποιεί συναντήσεις σε μεγαλύτερο αριθμό πόλεων. Αν κάποιος δεν έχει επιλεχθεί στο ΕΑΠ θα μπορούσε εναλλακτικά να καταθέσει την αίτησή του και στο ΑΠΚ.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...