Τελευταία Νέα

Τρίτη, 13/04/2021, 05:05


Home / HEADER-NEWS / Το τέλος των αιώνιων φοιτητών

Το τέλος των αιώνιων φοιτητών

Δημοσιεύτηκε: 3:58 μμ Νοέμβριος 3rd, 2013  


aioniosfititis

H φοίτηση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν είναι πλέον… αιώνια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν οι νέοι φοιτητές και να φροντίζουν να συντομεύουν τις σπουδές τους καθώς πλέον διά νόμου η φοίτηση έχει όρια και η φοιτητική ιδιότητα ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.

Οσοι εισήχθησαν σε μια σχολή, αλλά αποφάσισαν μετά την εγγραφή τους σε αυτή να δώσουν ξανά Πανελλαδικές, καλό θα είναι να επιλέξουν τη διακοπή φοίτησης ώστε να μη χάσουν 2 από τα 4 εξάμηνα της «παράτα

Οσοι εισήχθησαν σε μια σχολή, αλλά αποφάσισαν μετά την εγγραφή τους σε αυτή να δώσουν ξανά Πανελλαδικές, καλό θα είναι να επιλέξουν τη διακοπή φοίτησης ώστε να μη χάσουν 2 από τα 4 εξάμηνα της «παράτασης» που τους δίνεται.

Γενικά αυτό που ορίζει ο νόμος είναι ότι ο χρόνος σπουδών είναι ίσος με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη πτυχίου, προσαυξημένο κατά 2 έτη ή 4 εξάμηνα.

Για τον λόγο αυτόν εισήχθησαν σε μια σχολή, αλλά αποφάσισαν μετά την εγγραφή τους σε αυτή να δώσουν ξανά Πανελλαδικές. Καλό θα είναι να επιλέξουν τη διακοπή φοίτησης ώστε να μη χάσουν 2 από τα 4 εξάμηνα της «παράτασης» που τους δίνεται.

Διαγραφή λόγω μη εγγραφής Οι φοιτητές δεν πρέπει να παραλείπουν στην αρχή κάθε εξαμήνου να πραγματοποιούν την εγγραφή τους, καθώς σε περίπτωση που αυτή δεν πραγματοποιηθεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφονται από τη σχολή.

Διά του λόγου το αληθές παρατίθεται το σχετικό χωρίο του νόμου που το ορίζει: «Ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή. Για τη διαγραφή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόταση Ν. Κεραμέως για άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Εργαζόμενοι φοιτητές και διαγραφή Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές εργάζονται, γεγονός που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης και έτσι το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών είναι το διπλάσιο του κανονικού προγράμματος.

Δηλαδή, φοιτητής που φοιτά σε σχολή με διάρκεια σπουδών τα 8 εξάμηνα διατηρεί τη φοιτητική του ιδιότητα μέχρι και το 16ο εξάμηνο. Στα τμήματα με διάρκεια σπουδών 10 και 12 εξάμηνα το ανώτατο όριο φοίτησης διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους φοιτητές στα 20 και 24 εξάμηνα αντίστοιχα.

Οσοι λοιπόν φοιτητές εργάζονται αποδεδειγμένα τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, μπορούν να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης ύστερα από σχετική αίτησή τους.

Αναστολή φοίτησης Φοιτητές που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή θα δώσουν ξανά Πανελλαδικές και δεν θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα του τμήματος όπου εισήχθησαν, έχουν δικαίωμα να κάνουν αναστολή φοίτησης.

Με τον τρόπο αυτόν δεν πρόκειται να χάσουν κάποιο από τα εξάμηνα του χρόνου σπουδών καθώς το διάστημα της διακοπής φοίτησης δεν προσμετράται και στην ουσία «παγώνουν» τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι φοιτητές ή σπουδαστές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία του οικείου τμήματος, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σημαντικές ημερομηνίες για τους υποψήφιους των Πανελληνίων 2021

Τα εξάμηνα αυτά δεν θα προσμετρώνται στην παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

Οι φοιτητές ή σπουδαστές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους δεν έχουν τη φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής σπουδών οι φοιτητές ή σπουδαστές επανέρχονται στο τμήμα.

Πώς γίνεται η διακοπή φοίτησης

Η διαδικασία για τη διακοπή φοίτησης είναι η ακόλουθη, όπως περιγράφεται και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση διακοπής φοίτησης στη γραμματεία του οικείου τμήματος/σχολής ή στο ΚΕΦ για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμεί και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

Τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 80 παράγρ. 9, υποπαράγρ. α, β και γ του Ν. 4009/2011. Η αίτηση διακοπής φοίτησης υποβάλλεται στη γραμματεία του οικείου τμήματος/σχολής ή στο ΚΕΦ εντός των προθεσμιών εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών/τριών ή ανανέωσης εγγραφών των φοιτητών/τριών των παλαιοτέρων ετών, όπως αυτές τίθενται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ή τη γραμματεία του οικείου τμήματος/σχολής αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αναστολής της φοίτησης αίρεται η φοιτητική ιδιότητα και αναστέλλονται όλα τα σχετικά δικαιώματα του φοιτητή. Η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται ξανά με νέα αίτηση του ενδιαφερομένου. Βέβαια για φοιτητές που αποδεδειγμένα υπάρχουν λόγοι υγείας ή ανωτέρας βίας που τους οδηγούν στην προσωρινή διακοπή φοίτησης υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι αιτούμενοι διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής θα εισηγηθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης

Το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής, θα εισηγηθεί στην επιτροπή ...