Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Τι ισχύει για την ενημέρωση των γονέων για την αδικαιολόγητη απουσία των παιδιών τους

Τι ισχύει για την ενημέρωση των γονέων για την αδικαιολόγητη απουσία των παιδιών τους

Δημοσιεύτηκε: 10:12 πμ Νοέμβριος 4th, 2013  


apousia
Σας επισημαίνουμε ακόμη μια φορά την υποχρέωση του Σχολείου να ενημερώνει τους γονείς των μαθητών/τριών για την αδικαιολόγητη απουσία των παιδιών τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπερβούν τις 30 συνολικά, που σημαίνει ότι πλησιάζουν σε κάποια όρια η υπέρβαση των οποίων έχει επιπτώσεις στον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους.
Ειδικότερα για το Γυμνάσιο που η φοίτηση είναι υποχρεωτική και μέχρι του 16ουέτους της ηλικίας συμπληρωμένου, οι γονείς οφείλουν, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.3 του Ν.1566/85, να στέλνουν τα παιδιά του στο Σχολείο. Επομένως, όποιος έχει την επιμέλεια του ανήλικου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση, τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.
           Με το ΠΔ 161/2000 η αρμοδιότητα ελέγχου των γονέων, εφόσον δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του έναντι των παιδιών τους, μεταβιβάστηκε στις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και με τον Ν. 3852/2010 (Α87) «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ΦΕΚ 87Α/7-6-2010, η αρμοδιότητα αυτή μεταβιβάστηκε στους Δήμους.
           Επομένως, σε περίπτωση που δεν τηρείται ο νόμος, δηλαδή έχουμε αδικαιολόγητη απουσία εγγραφέντος μαθητή ή αδιαφορία για την εγγραφή ή τη φοίτηση μαθητή, πολύ περισσότερο δε σε περίπτωση αυθαίρετης απομάκρυνσης του παιδιού από το Σχολείο, από τον ένα γονέα ή και τους δύο, το Σχολείο οφείλει ΑΜΕΣΑ να ενημερώσει τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του αρμόδιου Δήμου, κοινοποιώντας το γεγονός και στη ΔΔΕ, παρέχοντας και ό,τι πληροφορίες ενδεχομένως έχει. (π.χ. Δ/νση κατοικίας, τηλέφωνο, που βρίσκεται το παιδί κτλ.).
           Σε περίπτωση που υπάρχουν πληροφορίες πως πέραν της απαγωγής, υπάρχει και κακοποίηση κάποιου παιδιού κρίνεται απαραίτητη η άμεση ενημέρωση της Εισαγγελίας ανηλίκων.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...