Home / Κέντρα Ξένων Γλωσσών / Ανακοινώσεις Κ.Ξ.Γ. / Σχετικά με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε νήπια (πριν τη Β’ Δημοτικού)

Σχετικά με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε νήπια (πριν τη Β’ Δημοτικού)

Δημοσιεύτηκε: 11:07 πμ Νοέμβριος 6th, 2013  


languageIcon

Ψυχολογικά προβλήματα δημιουργούν οι Ξένες Γλώσσες πριν τη Β’ Δημοτικού

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών τάσσεται κατά της πρακτικής ορισμένων φροντιστηρίων να δημιουργούν τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών σε νήπια και προνήπια.

Μάλιστα για το όλο θέμα η ομοσπονδία έχει αποστείλει επανειλημμένα επιστολές στον Υπουργό Παιδείας ζητώντας να αποκλείσει τα κέντρα ξένων γλωσσών από την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Σε μια από τις επιστολές όπου ζητείται μια ξεκάθαρη απάντηση αναφέρεται ότι «η κατάσταση αυτή όπως θα διαπιστώσετε από τα συνημμένα έγγραφα είναι αντίθετη προς κάθε έννοια παιδαγωγικής άλλα και επικίνδυνη για τη φυσική και ψυχική υγεία των παιδιών. Απαιτούμε μια άμεση και ξεκάθαρη απάντηση που να αποκλείει την εμπλοκή των κέντρων ξένων γλωσσών και την παροχή από αυτά οποιασδήποτε υπηρεσίας προς τα νήπια».

Παρά τις επανειλημμένες επιστολές της ομοσπονδίας μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας που να επιτρέπει ή να αποκλείει την παροχή υπηρεσιών από τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών στα νήπια.

Το όλο θέμα ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα μετά από σχετική ερώτηση στη βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ξένων γλωσσών έχουν απευθυνθεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για το όλο θέμα το οποίο και αποφάνθηκε ότι δεν είναι επιτρεπτή η διδασκαλία ξένων γλωσσών σε νήπια από τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Συγκεκριμένα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με έγγραφό του που έχει αριθμό πρωτοκόλλου 7067/2005 υποστηρίζει ότι:

Α) Ο χώρος των φροντιστηρίων (εξοπλισμός, εγκαταστάσεις υγιεινής και ασφάλειας) δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για νήπια και πολλά φροντιστήρια στεγάζονται σε ορόφους.

Β) Οι διδάσκοντες στα κέντρα ξένων γλωσσών δεν έχουν την κατάλληλη παιδαγωγική επάρκεια για τη διδασκαλία στα νήπια.

Γ) Η γνώση μιας ξένης γλώσσας προϋποθέτει την καλή κατάκτηση της μητρικής.

Το 2010 οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών απευθύνθηκαν εκ νέου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο από το οποίο έλαβαν την απάντηση ότι οι λόγοι που είχε επικαλεστεί το 2005 συνεχίζουν να υφίστανται και ως εκ τούτου δεν πρέπει να είναι επιτρεπτή στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών η διδασκαλία σε νήπια.

Βέβαια, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν έχει από το νόμο το θεσμικό δικαίωμα να απαγορεύσει την παροχή υπηρεσιών σε νήπια στα φροντιστήρια. Παρατηρείται λοιπόν τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αρκετά κέντρα ξένων γλωσσών να διαφημίζουν ότι παρέχουν υπηρεσίες προς νήπια γεγονός που η ομοσπονδία το θεωρεί ανεπίτρεπτο. Για το όλο θέμα, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Παιδείας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

https://xenesglosses.eu/2013/11/to-ypourgeio-exetazei-nomothetiki-ryth/

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανανέωση – Αναγγελία Άδειας Διδασκαλίας

Οι κάτοχοι Αδειών Διδασκαλίας σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών ή κατ’ οίκον που έχουν εκδοθεί από ...