Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Σχέδιο Νόμου – Οι ρυθμίσεις για τις άδειες Δημοσίων Υπαλλήλων

Σχέδιο Νόμου – Οι ρυθμίσεις για τις άδειες Δημοσίων Υπαλλήλων

Δημοσιεύτηκε: 2:45 μμ Νοέμβριος 8th, 2013  


DIOIKITIKISMETARITMISIS

Σχέδιο Νόμου: «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Άρθρο 1

Κατάργηση μηχανογραφικής άδειας

1. Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 50 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) καταργούνται. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει το ίδιο ζήτημα με τις ως άνω καταργούμενες διατάξεις και αφορά υπαλλήλους ή λειτουργούς του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών τοπικών αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού παύει να ισχύει.

2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 50 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αναριθμείται σε παράγραφο 6.

 

Άρθρο 2

Χορήγηση αναρρωτικής άδειας

1. Το άρθρο 55 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Άρθρο 55

Χορήγηση αναρρωτικής άδειας

1. Η αναρρωτική άδεια χορηγείται ανά μήνα με εξαίρεση την περίπτωση των δυσίατων νοσημάτων όπως αυτά ορίζονται με την απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 54 που χορηγείται ανά εξάμηνο κατ` ανώτατο όριο.

2. Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται με γνωμάτευση θεράποντος ιατρού 2 έως οκτώ (8) ημέρες κατ’ έτος. Δύο (2) εξ αυτών, αλλά όχι συνεχόμενες, μπορούν να χορηγούνται μόνο με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου.

3. Ο υπάλληλος υποχρεούται να δεχτεί την επίσκεψη του ελεγκτή ιατρού.

4. Η αποστολή ιατρού για έλεγχο υπαλλήλου, που κάνει χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ` επανάληψη, είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία και η τυχόν παράλειψη της συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα του αρμοδίου προϊσταμένου της διεύθυνσης διοικητικού.»

2. Το άρθρο 62 του ν.3584/2007 αντικαθίσταται ως ακολούθως :

«Άρθρο 62

Χορήγηση αναρρωτικής άδειας

1. Η αναρρωτική άδεια χορηγείται ανά μήνα με εξαίρεση την περίπτωση των δυσίατων νοσημάτων όπως αυτά ορίζονται με την απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 54 που χορηγείται ανά εξάμηνο κατ` ανώτατο όριο.

2. Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται με γνωμάτευση θεράποντος ιατρού έως οκτώ (8) ημέρες κατ’ έτος. Δύο (2) εξ αυτών, αλλά όχι συνεχόμενες, μπορούν να χορηγούνται μόνο με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου.

3. Ο υπάλληλος υποχρεούται να δεχτεί την επίσκεψη του ελεγκτή ιατρού.

4. Η αποστολή ιατρού για έλεγχο υπαλλήλου, που κάνει χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ` επανάληψη, είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία και η τυχόν παράλειψη της συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα του αρμοδίου προϊσταμένου της διεύθυνσης διοικητικού.»

Άρθρο 3

1. Η παρ. 3 του άρθρου 56 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Aναρρωτική άδεια πέραν των οκτώ (8) ημερών ημερών κατ’ έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται βάσει γνωμάτευσης του διευθυντή κλινικής δημοσίου νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία επτά (7) ημερώνν τουλάχιστον, ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης.»

 

2. Η παρ. 3 του άρθρου 63 του ν.3584/2007 αντικαθίσταται ως ακολούθως :

«3. Αναρρωτική άδεια πέραν των οκτώ (8) ημερών ημερών κατ’ έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται βάσει γνωμάτευσης του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία επτά (7) ημερών τουλάχιστον, ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης.»

Άρθρο 4

Εκπαιδευτικές άδειες

1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 58 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αντικαθίσταται ως εξής: «Κατά το χρονικό διάστημα μέχρι 31.12.2014 η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, εάν ο υπάλληλος έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για εκπαίδευση σε πανεπιστήμια του εσωτερικού.»

2. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 58 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007)) προστίθεται το εξής εδάφιο: «Κατά το χρονικό διάστημα μέχρι 31.12.2014 για τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης ή σε περίπτωση εκπόνησης διδακτορικής διατριβής σε πανεπιστήμια του εσωτερικού είναι δυνατή η χορήγηση τμηματικής άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης μέγιστης διάρκειας έως τριών εργάσιμων ημερών εβδομαδιαίως.»

 

Άρθρο 5

Άδειες εξετάσεων

1. Η παρ. 2 του άρθρο 60 Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια μίας (1) ημέρας.»

2. Η παρ. 2 του άρθρου 67 του ν. 3584/2007 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια μίας (1) ημέρας.»

Άρθρο 6

Γονικές άδειες στο δημόσιο τομέα

1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 53 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός.»

2.Το εδάφιο γ΄της παραγράφου 3 του άρθρου 53 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007), καθώς και το εδάφιο γ΄της παραγράφου 3 το άρθρου 60 του ν. 3584/2007 καταργούνται

alfavita.gr

……………

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υ.Δ.Μ & Η.Δ

Ψηφίστηκε σήμερα, 6 Νοεμβρίου, επί της αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός του καθεστώτος αδειών στο Δημόσιο, η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και η ενίσχυση του προγράμματος της Διαύγειας. Μία ακόμα σημαντική καινοτομία αφορά στο γεγονός ότι – σε εφαρμογή των αρχών καλής νομοθέτησης – το εν λόγω σχέδιο νόμου θα είναι άμεσα εκτελεστό μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή, καθώς δεν χρειάζεται να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις.
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο θεσμοθετεί αλλαγές που είναι αποκλειστική πρωτοβουλία και αρμοδιότητα του Υπουργείου. «Δεν υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο ούτε μία διάταξη η οποία να αναφέρεται στο μνημόνιο», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε μεγάλο σφάλμα την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει «τη μοναδική ελληνική πατέντα της άδειας χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή» και του άρθρου 23, το οποίο ενισχύει τη Διαύγεια. «Μπορεί, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να θέλετε να αλλάξετε την κυβέρνηση – και αυτό είναι προφανώς νόμιμο δικαίωμά σας – αλλά δεν νομίζω ότι έχετε καμία πραγματική επιθυμία να αλλάξετε το κράτος,» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Η αντίληψή σας σχετικά με τη λειτουργία του κράτους είναι δεδομένη. Σας αρέσει το μεγάλο κράτος, με ένα ευρύ πλέγμα αρμοδιοτήτων, το οποίο απομυζά σημαντικούς πόρους της εθνικής οικονομίας και το οποίο είναι και το κράτος το οποίο στο κάτω-κάτω της γραφής οδήγησε τη χώρα τελικά στη χρεοκοπία. Κάνετε, βέβαια, και μια συστηματική προσπάθεια να είστε αρεστοί σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, υπερασπιζόμενοι όλων των ειδών τα προνόμια, πολλά εκ των οποίων σήμερα είναι προφανώς αναχρονιστικά».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η ίδια η κοινωνία απαιτεί μια δημιουργική υπέρβαση των κατεστημένων αντιλήψεων ως προς τη λειτουργία του κράτους» και αναφέρθηκε στις βασικές τομές που εισάγει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στο καθεστώς των αδειών, στα πειθαρχικά ζητήματα και στο θεσμό της Διαύγειας. Παράλληλα, προανήγγειλε την έναρξη δημόσιας συζήτησης γύρω από τις συνδικαλιστικές άδειες, τονίζοντας πως «η συνδικαλιστική δράση δεν είναι ασύμβατη με την εργασία».
Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε επίσης τον δημόσιο διάλογο για την ένταξη και της Βουλής, αλλά και των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Διαύγεια:
«Εγώ εξακολουθώ να επιμένω ότι και η Βουλή – και αυτή είναι απόφαση, την οποία πρέπει εμείς να πάρουμε συλλογικά – θα πρέπει να χρησιμοποιεί το εργαλείο της Διαύγειας το οποίο είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και αποδεκτό από την ίδια την κοινωνία. Τα ζητήματα της διαφάνειας, όμως, στη διαχείριση των οικονομικών του πολιτικού συστήματος, δεν θα έπρεπε να περιορίζονται εκεί. Στο πλαίσιο ενός καινούριου νόμου για τη λειτουργία των κομμάτων, θα έπρεπε να προβληματιστούμε κατά πόσο τα κόμματα, τα οποία λαμβάνουν επιχορήγηση από το ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει κι αυτά να δεσμεύονται από τις ρυθμίσεις περί Διαύγειας, έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει πως αξιοποιούνται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
https://seepea-stella.blogspot.gr/
dictyo.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...