Home / HEADER-NEWS / Σπουδές στο ΕΑΠ: κόστος προπτυχιακών, μεταπτυχιακών. Προϋποθέσεις υποτροφιών.

Σπουδές στο ΕΑΠ: κόστος προπτυχιακών, μεταπτυχιακών. Προϋποθέσεις υποτροφιών.

Δημοσιεύτηκε: 6:05 μμ Νοέμβριος 7th, 2013  


eap2

Ξεκίνησαν και φέτος οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για σπουδές σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ.

Θεωρούμε σημαντικό στις δύσκολες οικονομικά εποχές να ενημερώσουμε τους υποψήφιους φοιτητές για το συνολικό κόστος των σπουδών τους καθώς και τις υποτροφίες που προσφέρονται καθώς κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί επιλεγέντες μέσω της ηλεκτρονικής κλήρωσης να μη στέλνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στη θέση τους να καλούνται επιλαχόντες.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 2272Β/2012 το ποσό της συμμετοχής στις δαπάνες σπουδών των νεοεισαχθέντων και των επανεγγραφέντων φοιτητών του ΕΑΠ διαμορφώνεται στο ποσό των 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα προπτυχιακά προγράμματα και σε 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Να αναφέρουμε ότι τα πιο πάνω ποσά ισχύουν έως και σήμερα και υπάρχει πάντα η περίπτωση της αναπροσαρμογής τους όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω ποσά θα πρέπει ένας φοιτητής να δαπανήσει:

Προπτυχιακά προγράμματα: 6.600 ευρώ

Για τη λήψη πτυχίου σε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση 12 θεματικών ενοτήτων. Το συνολικό ποσό που θα δαπανήσει ο φοιτητής διαμορφώνεται ως εξής: 12 Θ.Ε Χ 550 ευρώ = 6.600 ευρώ. Το πιο πάνω ποσό δεν καταβάλλεται εφάπαξ. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΑΠ ένας φοιτητής προπτυχιακού προγράμματος μπορεί να παρακολουθήσει  έως και 3 θεματικές ενότητες το χρόνο άρα θα πληρώσει 1.650 ευρώ. Σε περίπτωση που επιλέξει λιγότερες ενότητες θα μειωθεί και το ποσό που θα καταβάλλει.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα: 3.500 ευρώ

Στα μεταπτυχιακά προγράμματα το κόστος κάθε ενότητας, όπως προειπώθηκε, ανέρχεται σε 700 ευρώ. Για τη λήψη του μεταπτυχιακού απαιτείται η ολοκλήρωση 5 θεματικών ενοτήτων. Άρα το κόστος διαμορφώνεται στα 3.500 ευρώ (5 ΘΕ Χ 700 ευρώ).Όπως στα προπτυχιακά προγράμματα έτσι και στα μεταπτυχιακά ο μέγιστος αριθμός ΘΕ ανά έτος είναι 3. Άρα ο φοιτητής θα πληρώσει το πρώτο έτος 2.100 ευρώ και το δεύτερο έτος 1.400 ευρώ καθώς θα του έχουν απομείνει 2 θεματικές ενότητες.

Σπουδές σε προπτυχιακό πρόγραμμα από πτυχιούχο ΑΕΙ/ΤΕΙ: 5.500 ευρώ (υπό προϋποθέσεις)

Αν κάποιος είναι πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέλει να σπουδάσει σε ένα από τα πτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ σε περίπτωση που κάποια μαθήματα είναι κοινά με αυτά που θα παρακολουθήσει στο ΕΑΠ έχει το δικαίωμα μετά από σχετική αίτηση να ζητήσει την κατοχύρωση έως και 3 θεματικών ενοτήτων.

Για παράδειγμα ένας μαθηματικός που θέλει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της πληροφορικής πιθανόν να έχει παρακολουθήσει κάποια από τα προσφερόμενα μαθήματα του ΕΑΠ στο παρελθόν. Το κόστος στην περίπτωση αυτή διαμορφώνεται ως εξής: 9 Θ.Ε Χ 550 = 4.950 ευρώ. Για τις 3 Θ.Ε στις οποίες έχει εγκριθεί η κατοχύρωση θα πληρώσει το 1/ 3 δηλαδή 550 ευρώ. Άρα το συνολικό κόστος διαμορφώνεται στην περίπτωση αυτή στα 5.500 ευρώ.

Υποτροφίες

Σημαντική οικονομική ανάσα προσφέρουν οι υποτροφίες του ΕΑΠ που δίνονται με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια άλλα και με κοινωνικοοικονομικά.

Υποτροφίες Αριστείας

Προπτυχιακό πρόγραμμα:

Προϋποθέσεις: 3 θεματικές ενότητες το έτος με βαθμό σε κάθε μια εξ αυτών 8.5 και άνω.

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα:

Προϋποθέσεις: 2 θεματικές ενότητες το έτος με βαθμό σε κάθε μια εξ αυτών 8.5 και άνω.

Η υποτροφία αριστείας θα αφορά στην απαλλαγή όσων θεματικών ενοτήτων δηλωθούν στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.  Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση υποτροφίας αριστείας δεν αφορά διπλωματική εργασία και εργαστηριακούς κύκλους.  Τέλος, διασαφηνίζεται ότι δεν απαιτείται η κατάθεση αίτησης για τη χορήγηση υποτροφίας αριστείας.

Υποτροφίες με κριτήρια

Εκτός από τις υποτροφίες αριστείας προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΑΠ και υποτροφίες που δίνονται στους αιτούντες φοιτητές μετά από μοριοδότηση μιας σειράς κριτηρίων όπως είναι το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, ο βαθμός του πτυχίου ή του απολυτηρίου λυκείου. Η μοριοδότηση παρουσιάζεται αναλυτικά στο σε έγγραφο του ΕΑΠ το οποίο και επισυνάπτεται στις σελίδες 5 έως και 7.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης

Για να διεκδικήσει ένας φοιτητής υποτροφία με βάση μοριοδοτούμενα κριτήρια καταθέτει σχετική αίτηση στο ΕΑΠ συνοδευόμενη με μια σειρά δικαιολογητικών. Δεν καταθέτουν αίτηση όπως προαναφέρθηκε όσοι δικαιούνται υποτροφία για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης χορήγησης υποτροφίας έχουν:

α) οι υποψήφιοι των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών έως και 6 έτη
από το έτος εισαγωγής τους στο Ε.Α.Π.

β) οι υποψήφιοι των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών έως και 3 έτη
από το έτος εισαγωγής τους στο Ε.Α.Π.

Διευκρινίζεται ότι η έγκριση υποτροφίας αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές που παρακολουθούν μία ή περισσότερες Θ.Ε., ή εργαστηριακούς κύκλους, ή εκπονούν Διπλωματική εργασία κατά το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο αιτούνται τη μερική ή ολική απαλλαγή από τη συμμετοχή στις δαπάνες σπουδών τους.

Διευκρινίζεται ότι οι τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών του Ε.Α.Π. που έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και επιπλέον θεματικών ενοτήτων πέραν του ελάχιστου αριθμού θ.ε που απαιτεί το πρόγραμμα για την απόκτηση πτυχίου (ο αριθμός των επιπλέον θ.ε. δε μπορεί να υπερβαίνει τις δύο), δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης υποτροφίας και δεν δικαιούνται υποτροφία αριστείας.

Οι δικαιούχοι χορήγησης υποτροφιών που εγκρίνει η επιτροπή του ΕΑΠ αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων των γραφείων του Ε.Α.Π. στην Πάτρα και στην ιστοσελίδα του Ε.Α.Π. στο διαδίκτυο.

Καλόγηρος Βασίλειος,

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...