Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Σε αναζήτηση των 100 καλύτερων βιβλίων της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Σε αναζήτηση των 100 καλύτερων βιβλίων της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Δημοσιεύτηκε: 12:42 μμ Νοέμβριος 21st, 2013  


82705-bookslibraryreading

Ο ιστότοπος της Book Press και το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία αναζητούν τα 100 καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας που γράφτηκαν τους δύο τελευταίους αιώνες (1813-2013).

Για το σκοπό αυτό θα απευθυνθούμε στους ανθρώπους που διαμορφώνουν σήμερα με το έργο τους την ελληνική λογοτεχνία. Περισσότεροι από 100 συγγραφείς θα κληθούν να δηλώσουν τα 20 βιβλία που αξιολογεί ο καθένας ως τα καλύτερα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας, σύμφωνα πάντα με τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους, την κρίση τους για την επιρροή που άσκησαν ή άλλα κριτήρια που καθορίζουν τις επιλογές τους.

Από την επεξεργασία των απαντήσεων, θα προκύψει ένας κατάλογος με τα 100 βιβλία που θα έχουν αξιολογηθεί ως τα καλύτερα από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Στο τέλος της διαδικασίας, τα 100 αυτά βιβλία θα παρουσιαστούν με αλφαβητική σειρά (με βάση το όνομα του συγγραφέα τους).

Προκειμένου να αποφύγουμε εν πολλοίς αναπάντητα φιλολογικά ερωτήματα (π.χ. σε ποια περίοδο τοποθετούνται οι απαρχές της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας), αποφασίσαμε να περιορίσουμε την περίοδο αναφοράς στους τελευταίους δύο αιώνες. Συγκεκριμένα, ζητάμε από τους συγγραφείς να επιλέξουν ανάμεσα στα λογοτεχνικά έργα (ποίηση, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα) που εκδόθηκαν από το 1813 έως το 2013.

Στους στόχους αυτής της ευρείας έρευνας είναι να καταδειχτούν προτιμήσεις, επιρροές, τάσεις, οι οποίες ενδέχεται να αναδείξουν βιβλία που σήμερα βρίσκονται στις παρυφές ή και εκτός λογοτεχνικού κανόνα, τροφοδοτώντας τη συζήτηση που αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας.

Οι επιλογές των λογοτεχνών θα δημοσιευθούν και μεμονωμένα στους ιστότοπους της Book Press και του Bιβλιοπωλείου Πολιτεία, μετά από την ανακοίνωση των 100 βιβλίων που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες προτιμήσεις, ώστε οι αναγνώστες να έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των επιλογών των συγγραφέων.

Ο κατάλογος με τα 100 καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των Ελλήνων συγγραφέων, θα δημοσιευτεί ταυτόχρονα στo bookpress.gr και στο ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας(politeianet.gr) έως το τέλος του έτους.

………………………………..

100-books-photo_q-teliko

Τα 100 καλύτερα βιβλία – πρώτα «ευρήματα»

Καθώς η μεγάλη έρευνα της Book Press σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, τα πρώτα «ευρήματα» από τη μελέτη των αναγνωστικών προτιμήσεων των Ελλήνων συγγραφέων παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

Καταρχάς, η ανταπόκριση των συγγραφέων στην έρευνά μας ήταν ιδιαίτερα θετική. Όπως υπολογίζουμε, οι λογοτέχνες, πεζογράφοι και ποιητές, νεότεροι και παλιότεροι, που συμμετέχουν θα ξεπεράσουν κατά πολύτους 100, δίνοντας για πρώτη φορά μια τόσο ευρεία εικόνα για τις αναγνωστικές προτιμήσεις μιας πολύ μεγάλης μερίδας των συγγραφέων που διαμορφώνουν σήμερα τη λογοτεχνική ζωή στη χώρα μας. Τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Πρώτο «εύρημα» είναι η διασπορά των απαντήσεων. Πέρα δηλαδή από τους θεωρούμενους ως κλασικούς συγγραφείς, από αυτούς που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις προτιμήσεις των περισσοτέρων, στις 20άδες περιλαμβάνονται και αρκετοί ιδιοσυγκρασιακοί λογοτέχνες, οι περισσότεροι εξ αυτών καταξιωμένοι στη συνείδηση της κριτικής, αλλά όχι αναγκαστικά του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού.

Ο συνολικός αριθμός των συγγραφέων που προτείνονται ξεπερνούν κατά πολύ τους 200 ενώ το σύνολο των προτεινόμενων βιβλίων (αφού αρκετοί λογοτέχνες έχουν δύο, τρία ή και παραπάνω βιβλία στο σύνολο) ξεπερνάει τους 500 τίτλους, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός είναι βιβλία ζώντων συγγραφέων – ορισμένοι μάλιστα μπορούν να θεωρηθούν, κατά μία έννοια, ακόμη… νέοι. Αρκετοί, δηλαδή, κυρίως μεταξύ της νεότερης γενιάς, δεν δίστασαν να εντάξουν στην 20άδα σύγχρονούς τους συγγραφείς, όχι ακόμη διυλισμένους στην κρησάρα του χρόνου.

Από τα 100 βιβλία που φαίνεται να κερδίζουν τις περισσότερες προτιμήσεις, τα 13 ανήκουν σε 10 εν ζωή συγγραφείς, ενώ ένας εξ αυτών έχει 4 διαφορετικά βιβλία του στον κατάλογο των 100. Από αυτούς τους 10 εν ζωή συγγραφείς, 6 είναι άντρες και 4 γυναίκες, ενώ 7 από τους 10 είναι κατά μείζονα λόγο πεζογράφοι και 3 κατά μείζονα λόγο ποιητές. Στα ίδια ποσοστά φαίνεται να μοιράζονται πεζογράφοι και ποιητές και στο σύνολο των 100 βιβλίων, αφού περίπου τα δύο τρίτα είναι βιβλία πεζογραφίας και το ένα τρίτο ποιητικά έργα.

Σαν υστερόγραφο, σημειώνουμε ότι η έρευνά μας έχει εμπνευστεί από τις πολύ πιο φιλόδοξες έρευνες της Νορβηγικής Λέσχης Βιβλίου για τα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών (2002) και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Fnac για τα καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα (1999)

https://www.bookpress.gr/multipress/teleutaia-nea/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...