Home / HEADER-NEWS / ΠΑΣΑΦ: Διαμαρτυρία προς Υπουργείο Παιδείας και ΟΛΜΕ

ΠΑΣΑΦ: Διαμαρτυρία προς Υπουργείο Παιδείας και ΟΛΜΕ

Δημοσιεύτηκε: 12:54 μμ Νοέμβριος 13th, 2013  


ekpaideytikos

https://filologoi02.webnode.gr/

email: pasafpe02@gmail.com

Διαμαρτυρία ΠΑ.Σ.Α.Φ. προς Υπουργείο Παιδείας και ΟΛΜΕ

Ο ΠΑ.Σ.Α.Φ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων) καταγγέλλει για πολλoστή φορά την απροκάλυπτη και ήδη πασιφανή τακτική του Υπουργείου Παιδείας που στοχεύει όχι μόνο στην απαξίωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και στον αφανισμό τους από το δημόσιο σχολείο. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη στρατηγική που εξυπηρετεί ή μάλλον υπηρετεί τη μνημονιακή πολιτική μιας αδυσώπητης και αμείλικτης ηγεσίας. Είναι εκείνη η πολιτική που θυσίασε στο βωμό της τρόικας χιλιάδες συμβασιούχους προκειμένου να φανεί αντάξια των μνημονιακών της δεσμεύσεων για απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα.

Το υπουργείο χωρίς αιδώ και περίσκεψιν δημιούργησε νέες στρατιές ανέργων, όταν ακόμη και τώρα επαίρεται και διατυμπανίζει ότι κατάφερε την αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου στο όνομα του εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αλήθεια για ποιόν εξορθολογισμό μιλάμε; Δεν βαυκαλιζόμαστε ούτε αιθεροβατούμε. Απεναντίας είμαστε ρεαλιστές . Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έσωσαν την χώρα και εξασφάλισαν πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί πολύ απλά δεν εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας αλλά με συμβάσεις των 7 και 8 μηνών στην καλύτερη των περιπτώσεων, ανέβασαν τα ποσοστά ανεργίας με την απόλυσή τους και, αφού συνυπολογίστηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι, μεταφράστηκαν ως νούμερα που αίφνης σβήστηκαν, γιατί επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με την αδιοριστία και την ανυπαρξία τους.

Τα ψέματα και ο εμπαιγμός όμως έχουν ημερομηνία λήξης. Κάποτε μας χρειάζονταν για να καλύπτουμε τα τεράστια λειτουργικά και οργανικά κενά που προκάλεσε και προκαλεί η ανυπαρξία μόνιμων διορισμών. Μας αξιολογούσαν μέσα από γραπτές δοκιμασίες  ΑΣΕΠ και μας έστελναν στα όρη και τα βουνά, για να υπηρετούμε το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας. Μας έμαθαν να σεβόμαστε και να επενδύουμε στην εργασία μας και το λειτούργημά μας. Σήμερα μας βάφτισαν ξαφνικά δημοσίους υπαλλήλους, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, και μας εκδίωξαν εν μια νυκτί από την εκπαίδευση καταδικάζοντάς μας σε μόνιμη αργία και ανεργία. Τώρα έρχονται σαν από μηχανής θεοί και μας πετούν το νέο φρούτο που καλείται ενισχυτική διδασκαλία μέσω ΕΣΠΑ με απολαβές πείνας και ωρομισθίας.

Ο ΠΑ.Σ.Α.Φ. συνεχίζει να αμύνεται και να διεκδικεί ενημερώνοντας την ελληνική κοινωνία ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν σώζεται με απολύσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών που υπηρετούν την εκπαίδευση, με προσωρινή και χωρίς δικαιώματα σχέση εργασίας.  Αντίθετα, αυτή η πολιτική υποβαθμίζει την πoιότητα της παρεχόμενης παιδείας, απομακρύνει νέους και καταρτισμένους εκπαιδευτικούς από ένα σχολείο που συνεχώς καταρρέει και στερείται προοπτικής. Η απόλυση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι βόμβα στα θεμέλια της εκπαίδευσης.  Αντιστεκόμαστε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε μορφή απόλυσης μόνιμου ή αναπληρωτή εκπαιδευτικού.

Tέλος, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την πικρία μας για την απούσα αντίδραση και αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού μας οργάνου, της ΟΛΜΕ, η διαμαρτυρία της οποίας για τον εξοβελισμό μας από το δημόσιο σχολείο περιορίζεται σε κάποιες σειρές ελαχίστων δελτίων Τύπου. Η έλλειψη έμπρακτης διεκδίκησης όμως για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία από αναπληρωτές, η πλήρης απουσία προτάσεων για την απορρόφησή μας σε προγράμματα καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση (Ενισχυτική, ΠΔΣ στα Λύκεια) οδηγούν σε εύλογα ερωτήματα:

1. Μας θεώρησαν οι μόνιμοι συνάδελφοί μας, με τους οποίους συμπορευόμαστε τόσα χρόνια στα σχολεία ως την πιο ανώδυνη παράπλευρη απώλεια που εξυπηρετεί τους στόχους των μνημονιακών δεσμεύσεων στην εκπαίδευση;

2. Λησμονήθηκε τόσο νωρίς η θυσία μας στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης της  παιδείας, ώστε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης για την ανεργία τόσων ανθρώπων;

3. Mήπως επικρατεί και μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα η αντίληψη ο σώζων εαυτόν σωθήτω;

Kλείνοντας, θα θέλαμε να σημειώσουμε τη διαπίστωσή μας ότι η ΔΟΕ στηρίζει με κάθε ευκαιρία έμπρακτα και διεκδικεί πολλές πιστώσεις που αφορούν σε δράσεις μέσω ΕΣΠΑ για τους συναδέλφους αναπληρωτές της Α’θμιας εκπαίδευσης.

Καλούμε λοιπόν την ΟΛΜΕ να σταθεί δίπλα μας με έργα και όχι με λόγια στον αγώνα μας για να ξαναβρούμε τη θέση που μας αξίζει στο δημόσιο Ελληνικό σχολείο.

alfavita.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...