Οι άνθρωποι που μιλάνε και δεύτερη γλώσσα έχουν προστασία από το Αλτσχάιμερ

Δημοσιεύτηκε:

11:15 μμ Νοέμβριος 7th, 2013

brain-713682

Οι άνθρωποι που μιλάνε μια δεύτερη γλώσσα, έχουν αυξημένη  προστασία έναντι της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ινδική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι  σήμερα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίγλωσσοι αναπτύσσουν άνοια κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια αργότερα, σε σχέση με όσους μιλάνε μόνο μία γλώσσα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σουβάρνα Αλλαντί του Ινστιτούτου  Ιατρικών Επιστημών Nizam του Χαϊντεραμπάντ και τον Τοόμας Μπακ του  πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο  περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το “New Scientist”, μελέτησαν 648 ανθρώπους με μέση ηλικία 66 ετών, οι  οποίοι είχαν διαγνωστεί με άνοια και Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα έδειξε ότι, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες (μορφωτικό  επίπεδο, φύλο, επάγγελμα, τόπος κατοικίας κ.α.), όσοι μιλάνε δεύτερη  γλώσσα, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας και Αλτσχάιμερ σε αρκετά  μεγαλύτερη ηλικία. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και μεταξύ όσων ανθρώπων  είναι αναλφάβητοι. «Η έρευνά μας είναι η πρώτη που διαπιστώνει ότι το να μιλάει κανείς δύο γλώσσες, είναι πλεονέκτημα ακόμα και για όσους δεν  μπορούν καν να διαβάσουν», δήλωσε η Αλλαντί.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα Γραφεία και περισσότεροι στα σχολεία. Επισπεύδονται οι 4500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή

Σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, η ομιλία πάνω από μιας γλώσσας  «οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που  ελέγχουν τις εκτελεστικές λειτουργίες και την προσοχή, πράγμα που μπορεί να παρέχει προστασία από την εκδήλωση άνοιας».

Από την άλλη, πάντως, η μελέτη δεν διαπίστωσε να υπάρχει κάποιο  πρόσθετο όφελος, αν κανείς είναι πολύγλωσσος, μιλώντας περισσότερες από  δύο γλώσσες.

Σε ανάλογα συμπεράσματα για τη σχέση πολυγλωσσίας – άνοιας είχε  καταλήξει μια προηγούμενη καναδική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής την Έλεν Μπιάλιστοκ του πανεπστημίου της Υόρκης στο Τορόντο.

Τα οφέλη της διγλωσσίας αφορούν πρωτίστως όσους αμέσως μετά τη  γέννησή τους μιλάνε δύο γλώσσες, αλλά φαίνεται πως και αυτοί ακόμα που  εκ των υστέρων μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα, επίσης, ωφελούνται από  νευρολογικής πλευράς.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

https://www.neurology.org/content/early/2013/11/06/01.wnl.0000436620.33155.a4.short

express.gr

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Αίτημα για άνοιγμα ΟΠΣΥΔ και ανακοίνωση πινάκων

Σύλλογος Εκπ/κων    A/θμιας Εκπ/σης Σητείας «ο Μύσων» Στις 24/04/2019 εκδόθηκε η ...

Μοιράσου!