Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 30/06/2022, 04:04


Home / HEADER-NEWS / Οι άνθρωποι που μιλάνε και δεύτερη γλώσσα έχουν προστασία από το Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι που μιλάνε και δεύτερη γλώσσα έχουν προστασία από το Αλτσχάιμερ

Δημοσιεύτηκε: 11:15 μμ Νοέμβριος 7th, 2013  


brain-713682

Οι άνθρωποι που μιλάνε μια δεύτερη γλώσσα, έχουν αυξημένη  προστασία έναντι της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ινδική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι  σήμερα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίγλωσσοι αναπτύσσουν άνοια κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια αργότερα, σε σχέση με όσους μιλάνε μόνο μία γλώσσα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σουβάρνα Αλλαντί του Ινστιτούτου  Ιατρικών Επιστημών Nizam του Χαϊντεραμπάντ και τον Τοόμας Μπακ του  πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο  περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το «New Scientist», μελέτησαν 648 ανθρώπους με μέση ηλικία 66 ετών, οι  οποίοι είχαν διαγνωστεί με άνοια και Αλτσχάιμερ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  113 ενστάσεις κατά των πινάκων Μη Δεκτών υποψηφίων για του Συμβούλους Εκπαίδευσης

Η έρευνα έδειξε ότι, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες (μορφωτικό  επίπεδο, φύλο, επάγγελμα, τόπος κατοικίας κ.α.), όσοι μιλάνε δεύτερη  γλώσσα, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας και Αλτσχάιμερ σε αρκετά  μεγαλύτερη ηλικία. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και μεταξύ όσων ανθρώπων  είναι αναλφάβητοι. «Η έρευνά μας είναι η πρώτη που διαπιστώνει ότι το να μιλάει κανείς δύο γλώσσες, είναι πλεονέκτημα ακόμα και για όσους δεν  μπορούν καν να διαβάσουν», δήλωσε η Αλλαντί.

Σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, η ομιλία πάνω από μιας γλώσσας  «οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που  ελέγχουν τις εκτελεστικές λειτουργίες και την προσοχή, πράγμα που μπορεί να παρέχει προστασία από την εκδήλωση άνοιας».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Περισσότερες Ειδικότητες στα ΔΙΕΚ - Αυξημένες θέσεις για τους υποψήφιους

Από την άλλη, πάντως, η μελέτη δεν διαπίστωσε να υπάρχει κάποιο  πρόσθετο όφελος, αν κανείς είναι πολύγλωσσος, μιλώντας περισσότερες από  δύο γλώσσες.

Σε ανάλογα συμπεράσματα για τη σχέση πολυγλωσσίας – άνοιας είχε  καταλήξει μια προηγούμενη καναδική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής την Έλεν Μπιάλιστοκ του πανεπστημίου της Υόρκης στο Τορόντο.

Τα οφέλη της διγλωσσίας αφορούν πρωτίστως όσους αμέσως μετά τη  γέννησή τους μιλάνε δύο γλώσσες, αλλά φαίνεται πως και αυτοί ακόμα που  εκ των υστέρων μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα, επίσης, ωφελούνται από  νευρολογικής πλευράς.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

https://www.neurology.org/content/early/2013/11/06/01.wnl.0000436620.33155.a4.short

express.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...