Home / Featured / ΟΑΕΔ – Επίσημο έγγραφο με ερωτήσεις και απαντήσεις για την αίτηση κοινωφελούς εργασίας

ΟΑΕΔ – Επίσημο έγγραφο με ερωτήσεις και απαντήσεις για την αίτηση κοινωφελούς εργασίας

Δημοσιεύτηκε: 12:55 μμ Νοέμβριος 19th, 2013  


oaed

Ο ΟΑΕΔ προχώρησε επισήμως στη δημοσίευση 20 ερωτήσεων και απαντήσεων που ξεκαθαρίζουν αρκετά διφορούμενα σημεία της αίτησης. Από τις σημαντικότερες διευκρινήσεις που ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο είναι ότι το ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του συζύγου συμπληρώνεται είτε είναι άνεργος είτε είναι εργαζόμενος ή συνταξιούχος.

Επίσης ανάμεσα τα όσα αναφέρει ο ΟΑΕΔ ξεχωρίσαμε ότι οι πτυχιούχοι ΠΕ μπορούν να επιλέξουν και θέσεις ΤΕ. Βέβαια επιφυλασσόμαστε γι αυτό αν και ο ΟΑΕΔ αναφέρει ότι υπόχρεοι προσκόμισης δικαιολογητικών ανάμεσα στις άλλες κατηγορίες είναι και οι πτυχιούχοι ΠΕ που επιλέγουν θέσεις ΤΕ ή ΔΕ και η πτυχιούχοι ΤΕ που επιλέγουν θέσεις ΔΕ και οι ΔΕ που επιλέγουν θέσεις ΥΕ. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι όσοι δεν δεχθούν μια θέση στο εν λόγω πρόγραμμα ή παραιτηθούν δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μια από τις θέσεις των επόμενων δυο προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που διευκρινίζεται είναι αυτό της ηλικίας. Όπως ορίζει το έγγραφό του ΟΑΕΔ στην κατηγορία 18-29 ετών εντάσσονται όσοι μέχρι και τις 20/11/2013 δεν έχουν κλείσει τα 30. Υποψήφιοι δηλαδή που έχουν γεννηθεί από 21/11/83 έως 20/11/2013 εντάσσονται στην κατηγορία 18-29 ετών. Δηλαδή δεν εντάσσονται στην κατηγορία 18-29 όσοι είναι 30 και 1 ημέρα στις 20/11.

Επίσης τα μόρια για την εγγεγραμμένη ανεργία υπολογίζονται με σημείο αναφορά την 20η Νοεμβρίου που είναι και η ημερομηνία λήξης των αιτήσεων. Επίσης σε περίπτωση που κάποια πεδία δεν εμφανιστούν σωστά στην αίτηση θα πρέπει να την καταθέσετε ξανά μέχρι να εμφανιστούν τα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις ερωτήσεις με τις απαντήσεις από τον ΟΑΕΔ

1. Θέλω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα. Τι πρέπει να κάνω;

Το πρώτο βήμα είναι η αίτηση, που γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο . Η φόρμα για την υποβολή της αίτησης βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού  www.oaed.gr, μέσα στο πλαίσιο που αναγράφει τον τίτλο του προγράμματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στο σύστημα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 20/11/2013 στις 12:00 το μεσημέρι. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η καταχώρηση της αίτησης στο σύστημα!

2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής για να δικαιούμαι να κάνω αίτηση στο πρόγραμμα;

Για να μπορεί ο εγγεγραμμένος άνεργος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα, πρέπει να ανήκει σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. άνεργοι σύζυγοι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ (αφορά τους γονείς)

2. άνεργοι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς (αφορά στον γονέα)

3. νέοι (18 έως 29 ετών) άνεργοι

4. μακροχρόνια άνεργοι (12 μήνες και πάνω)

5. άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ)

3. Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να προσέλθω αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που είμαι εγγεγραμμένος, για την προσκόμιση απαραίτητων δικαιολογητικών για το πρόγραμμα;

Υποχρεούνται να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι για να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στα ΚΠΑ2 μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (20/11/2013) στις εξής περιπτώσεις:

α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών (για τα πιστοποιητικά της μονογονεϊκότητάς τους)

β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας (δηλαδή αντί ειδικότητας ΠΕ επιλέγουν ειδικότητα ΤΕ και ΔΕ, ΔΕ αντί για ΤΕ, ΥΕ αντί για ΔΕ)

γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.

Δεν υποχρεούνται να επανυποβάλουν δικαιολογητικά όσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη Δημόσια Πρόσκληση για 10.000 δέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καδηκόντων, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποια μεταβολή.

Εκπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών, δηλαδή μετά την 20-11-2013, συνεπάγεται τον αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής και τη διαδικασία μοριοδότησης.

4. Είμαι πτυχιούχος ΠΕ Νομικών Επιστημών και θέλω να κάνω αίτηση με ειδικότητα ΠΕ Νομικών. Πρέπει να προσέλθω στον ΟΑΕΔ να καταθέσω το πτυχίο μου;

Δεν χρειάζεται να προσέλθετε στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) για την κατάθεση του πτυχίου. Το πτυχίο θα προσκομισθεί απ’ ευθείας στον Επιβλέποντα Φορέα από τους επιλεγέντες.

5. Είμαι απόφοιτος ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας και επιθυμώ να υποβάλω αίτηση με ειδικότητα κατηγορίας ΔΕ. Πρέπει να υποβάλω και το πτυχίο μου;

Ναι, γιατί έχετε επιλέξει ειδικότητα χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας.

6. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα προσόντα και τις ζητούμενες ειδικότητες πού κατατίθενται;

Κατατίθενται στον επιβλέποντα φορέα πρόσληψης ως επικυρωμένα αντίγραφα.

7. Αν είμαι γεννημένος στις 24/08/1984, ανήκω στην κατηγορία 18 έως 29 ετών;

Ναι, διότι συμπληρώνεται το 30ό έτος ηλικίας στις 24/08/2014, επομένως μετά από τις 20/11/2013 (ημερομηνία που λήγει η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης). Από τη στιγμή που ο υποψήφιος είναι 30 συν μία (1) ημέρα δεν ανήκει πλέον σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Όσοι έχουν γεννηθεί δηλαδή από 21/11/1983 ως 20/11/1995 ανήκουν στην κατηγορία 18-29 ετών. Όσοι έχουν γεννηθεί πριν από την 21/11/1983, δεν ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία (είναι 30 ετών και άνω).

8. Με βάση ποια ημερομηνία υπολογίζονται τα μόρια της εγγεγραμμένης ανεργίας;

Τα μόρια υπολογίζονται με ημερομηνία αναφοράς την 20/11/2013, την ημερομηνία δηλαδή λήξης της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης.

9. Σε περίπτωση που είμαι πτυχιούχος από εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, έχει ισχύ το πτυχίο μου;

Ναι, εφόσον ο ενδιαφερόμενος κατέχει βεβαίωσης ισοτιμίας ή -όπου απαιτείται -ισοτιμίας και αντιστοιχίας -από το ΔΟΑΤΑΠ. Σε περίπτωση που ο τίτλος του εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι από χώρα της Ε.Ε., θα πρέπει να προσκομιστούν:

α) βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας -όπου απαιτείται – και β) βεβαίωση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων αν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου (για περισσότερες σχετικές πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο Π.Δ. 38/2010 (ΦΕΚ 78/Α).

10. Στην περίπτωση που μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης προσληφθώ σε κάποια άλλη θέση απασχόλησης (όχι σχετική με τις Προσκλήσεις των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα), χάνω το δικαίωμα πρόσληψης στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα;

Για να συμμετάσχει ένας ωφελούμενος στο πρόγραμμα, πρέπει να εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος άνεργος στις 20/11/2013.

Σε περίπτωση που μετά από την ημερομηνία αυτή (20/11/2013) διαγραφεί από το μητρώο ανέργων, λόγω εύρεσης εργασίας ή λόγω ασθένειας, τότε έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί εκ νέου στα μητρώα του ΟΑΕΔ μέχρι την ημερομηνία που ενημερώνεται. Στη συνέχεια υποδεικνύεται από το ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ για πρόσληψη στον Επιβλέποντα Φορέα, όπου έχει τοποθετηθεί βάσει του Οριστικού Πίνακα, εφόσον είναι εγγεγραμμένος άνεργος.

11. Εάν παρακολουθώ ή προτίθεμαι να παρακολουθήσω επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης του ΟΑΕΔ, έχω τη δυνατότητα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα;

Όσοι παρακολουθούν σεμινάρια κατάρτισης παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού. Επομένως, έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το πρόγραμμα. Για το χρονικό διάστημα της κατάρτισης δεν υπολογίζονται τα μόρια.

12. Θα ακολουθήσουν άλλες Προσκλήσεις προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας; Θα μπορώ να κάνω αίτηση σε περισσότερες από μία;

Θα ακολουθήσει η έκδοση άλλων δύο Προσκλήσεων. Εάν ένας άνεργος επιλεγεί στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για τοποθέτηση στο πλαίσιο μίας δημόσιας πρόσκλησης προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, δεν μπορεί να είναι ωφελούμενος σε επόμενη δημόσια πρόσκληση προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, ακόμα και αν αρνηθεί την υπόδειξη του ή δεν αποδεχθεί την πρόσληψη του. Οι επιλαχόντες και όσοι δεν επιλεγούν στο πλαίσιο μίας Πρόσκλησης είναι δυνητικοί ωφελούμενοι σε επόμενες δημόσιες προσκλήσεις για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

13. Έκανα αίτηση στην προηγούμενη Δημόσια Πρόσκληση προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε Επιβλέποντες Φορείς (για 10.000 δέσεις εργασίας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων). Έχω τη δυνατότητα να κάνω αίτηση για να επιλεγώ στην παρούσα Πρόσκληση για 27.948 δέσεις σε δημόσιους φορείς ;

 

Όσοι υποψήφιοι είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους σε προηγούμενη Δημόσια Πρόσκληση προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα και δεν επελέγησαν για τοποθέτηση, μπορούν να είναι δυνητικοί ωφελούμενοι στο πλαίσιο της παρούσας Δημόσιας Πρόσκλησης.

14. Πώς γίνεται η μοριοδότηση;

Η μοριοδότηση γίνεται βάσει των κριτηρίων που περιγράφονται στο Κεφάλαιο 6 της Πρόσκλησης και πραγματοποιείται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ.

15. Ποιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των μορίων;

Το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη είναι το δηλωθέν εισόδημα του 2013 (για τα εισοδήματα του έτους 2012). Επισημαίνεται ότι όσοι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης συμπληρώνουν το αντίστοιχο πεδίο στην ηλεκτρονική αίτηση.Επίσης διευκρινίζεται ότι ως ατομικό εισόδημα νοείται το εισόδημα του ανέργου αιτούντος σε περίπτωση που υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση (π.χ. άγαμος, μονογονέας, διαζευγμένος) και ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το εισόδημα του ανέργου αιτούντος, του/της συζύγου του και των εξαρτωμένων μελών του.

16. Αν στη φορολογική μου δήλωση το δηλωθέν εισόδημα είναι μηδενικό, συμπληρώνω το πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης που αναφέρει ότι ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013;

Το πεδίο δεν θα συμπληρωθεί στην περίπτωση που έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση το 2013,έστω και για μηδενικό εισόδημα.

17. Στην περίπτωση που έχω σύζυγο που εργάζεται ή είναι συνταξιούχος δηλώνω και το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του;

Η συμπλήρωση αυτών των στοιχείων του συζύγου σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτική, προκειμένου να διαπιστωθεί το κριτήριο μοριοδότησης του οικογενειακού εισοδήματος.

18. Μετά τη δημοσίευση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης, πού παρουσιάζομαι για την πρόσληψή μου;

Σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση, ο ΟΑΕΔ ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους επιτυχόντες να προσέλθουν στο ΚΠΑ2 όπου είναι εγγεγραμμένοι, ώστε, πριν τη διαδικασία της πρόσληψής τους από τον Επιβλέποντα Φορέα στον οποίο έχουν επιλεγεί, να παραλάβουν το συστατικό σημείωμα της υπόδειξής τους.

19. Δεν υπάρχει πεδίο συμπλήρωσης του αριθμού του δελτίου ανεργίας στην ηλεκτρονική αίτηση. Πώς θα υπολογιστεί η ανεργία μου;

Μέσω του ΑΦΜ θα αντληθούν οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το δελτίο ανεργίας.

20. Κατά την εκτύπωση δεν εμφανίστηκαν ορισμένα πεδία που είχα συμπληρώσει, ή εμφανίστηκαν διαφορετικές επιλογές από εκείνες που εγώ συμπλήρωσα. Τι πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

Θα πρέπει να γίνει εκ νέου η αίτηση έως ότου να εμφανιστούν τα στοιχεία όπως έχουν συμπληρωθεί, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης.

Βρείτε τις ερωτήσεις και απαντήσεις στον δικτυακό τόπο του oaed.gr.

madata.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...