Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 17/06/2021, 05:59


Home / Featured / Υψηλά πρόστιμα σε Συλλόγους Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Υψηλά πρόστιμα σε Συλλόγους Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δημοσιεύτηκε: 6:46 μμ Οκτώβριος 21st, 2013  


prostimo

Πρόστιμο 855.356 ευρώ σε κέντρα ξένων γλωσσών

Αφορούν στον καθορισμό διδάκτρων και λοιπούς περιορισμούς στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών τους.

Καμπάνα» 855.356 ευρώ θα πληρώσουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, πέντε σύλλογοι ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών «αναφορικά με τον καθορισμό διδάκτρων και λοιπούς περιορισμούς στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών τους».

Με απόφασή της, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκρινε ότι ορισμένοι σύλλογοι ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης παραβίασαν το άρθρο 1 του Ν. 703/1977 (νυν άρθρο 1 του ν. 3959/2011) περί απαγορευμένων συμπράξεων, υιοθετώντας πρακτικές καθορισμού τιμών και υπέρμετρους περιορισμούς στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών τους (φροντιστηρίων ξένων γλωσσών).

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, οι εν λόγω σύλλογοι ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών –με βάση σειρά αποφάσεων/συστάσεων των καταστατικών τους οργάνων ή/και σχετικές ρυθμίσεις στα καταστατικά, στους κανονισμούς δεοντολογίας και σε άλλα εσωτερικά τους έγγραφά, για χρονικό διάστημα άνω της δεκαετίας, είτε συντόνιζαν τα δίδακτρα που χρέωναν τα μέλη τους (πχ ελάχιστη τιμή διδάκτρων, περιορισμοί στη χορήγηση εκπτώσεων), είτε συντόνιζαν άλλες σημαντικές παραμέτρους της εμπορικής δραστηριότητάς τους (πχ ρήτρες μη ανταγωνισμού, ρήτρες περί της συμμετοχής ή μη σπουδαστών σε εξετάσεις γλωσσομάθειας, υπέρμετροι περιορισμοί στη διαφημιστική δραστηριότητα), κατά περίπτωση.

Για τις ως άνω διαπιστωθείσες παραβάσεις, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 855.356 ευρώ. Ειδικότερα, και αναλόγως της σοβαρότητας και διάρκειας της διαπιστωθείσας παράβασης για κάθε σύλλογο ξεχωριστά, επιβλήθηκαν- με βάση τον συνολικό κύκλο εργασιών των μελών κάθε ένωσης- πρόστιμα:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Με ταυτότητες στις Πανελλαδικές οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και χωρίς των ΓΕΛ

1. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Νομού Ηρακλείου, 378.902 ευρώ (με συνεκτίμηση ελαφρυντικών περιστάσεων).

2. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Βόρειας Ελλάδας, 267.084 ευρώ.

3. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Νομού Σερρών, 85.229 ευρώ.

4. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Νομού Χανίων, 83.037 ευρώ (με συνεκτίμηση ελαφρυντικών περιστάσεων).

5. Στο Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ Νομού Κιλκίς, 41.104 ευρώ .

Επισημαίνεται ότι, εάν η ένωση επιχειρήσεων δεν είναι αξιόχρεη, υποχρεούται να συγκεντρώσει εισφορές από τα μέλη της, προκειμένου να καλύψει το ποσό του προστίμου.

Με την ίδια απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να απευθύνει σύσταση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών («Europalso») για έτερη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/1977 (νυν άρθρο 1 του ν. 3959/2011).

Επίσης, αποφάσισε να αποδεχθεί, δυνάμει του άρθρου 25 παρ. 6 του ν. 3959/2011, τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που προτάθηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών («PALSO») προς παύση πιθανολογούμενης παράβασης που αφορούσε σε περιορισμούς στη διοργάνωση και συμμετοχή σε ανταγωνιστικές εξετάσεις γλωσσομάθειας και έκδοσης συναφών πιστοποιητικών (πέραν των εγκεκριμένων από την Ομοσπονδία). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.

https://www.news.gr/

………………………………………………………………………………………………

EUROPALSO

ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ                     

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2021: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται αποζημίωση 350 ευρώ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Συνάδελφοι,

Με απόφασή της, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, 21 Οκτωβρίου, (δείτε εδώ) η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε δίκαιο να επιβάλει σύσταση και όχι χρηματικό πρόστιμο στον Σύνδεσμό μας, αξιολογώντας, κατά την προσωπική άποψή μας, και τις ιδιαίτερες συνθήκες της καλόπιστης συμπεριφοράς του Συνδέσμου στο πλαίσιο του διενεργηθέντος αυτεπάγγελτου ελέγχου της Επιτροπής σε φροντιστήρια και ενώσεις φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Επισημαίνουμε ότι ο Σύνδεσμός μας συμμορφώθηκε προς όλες τις υποδείξεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δεσμεύεται για την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού, κυρίως σε ότι αφορά την απόλυτα ελεύθερη διαμόρφωση διδάκτρων και την ελευθερία των μελών του να συμμετέχουν σε όποιες εξετάσεις γλωσσομάθειας επιθυμούν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την αυξημένη συμμετοχή τους στις κρίσιμες Γεν. Συνελεύσεις.

Συγχαίρουμε, επίσης, τον αξιότιμο κ. Ι. Λιναρίτη, τον δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεσή μας. Τον ευχαριστούμε δε θερμά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε καθώς και για την ανεκτίμητη συμβολή του στην προσπάθεια ανάδειξης της αλήθειας – ότι, δηλαδή, ο Σύνδεσμος σέβεται στην ουσία τους κανόνες και τις αρχές του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού.

……………………………………………………………………………………………………………………….

PALSO

PALSO Β.ΕΛΛΑΔΑΣ – Δελτίο Τύπου για τις ανακρίβειες που ακούστηκαν στα Μ.Μ.Ε.

PALSO Βορείου Ελλάδος – Δεν έχουμε λάβει καμμία επιστολή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών ...