Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / «Το σχολείο ενισχύει την υποεπίδοση των χαρισματικών»

«Το σχολείο ενισχύει την υποεπίδοση των χαρισματικών»

Δημοσιεύτηκε: 3:31 μμ Οκτώβριος 6th, 2013  


xarismatika

Συνέντευξη με την ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ – ΚΑΣΣΩΤΑΚΗ

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

g.kiousis@eleftherotypia.net

«Η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η εκπαιδευτική κοινότητα δεν έχουν ενδιαφερθεί για τα χαρισματικά παιδιά, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να «χάνονται» και να μην ακολουθούν επιστημονική σταδιοδρομία.

«Μαθησιακές δυσκολίες και μετανάστευση από άλλη χώρα εμποδίζουν τη διάγνωση της υψηλής νοημοσύνης» ΑΙ. Μ.-Κ.                          «Μαθησιακές δυσκολίες και μετανάστευση από άλλη χώρα εμποδίζουν τη διάγνωση της υψηλής νοημοσύνης» ΑΙ. Μ.-Κ.Το ελληνικό σχολείο έχει δομές που ενισχύουν την υποεπίδοση πολλών χαρισματικών μαθητών και δεν έχει μηχανισμούς στήριξής τους. Αρκετοί μάλιστα εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν πως οι μαθητές αυτοί ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία που χρήζει ξεχωριστής αντιμετώπισης». Μιλάμε με την Αικατερίνη Μαριδάκη-Κασσωτάκη, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης της Οικογένειας.

– Στόχος του Κέντρου;

«Βασικός ρόλος του Κέντρου είναι η ανάδειξη των παραγόντων που επιδρούν στην ανάπτυξη και την ευημερία της οικογένειας μέσα από μια σειρά δράσεων που αφορούν στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων και τη συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού. Αποστολή του είναι η μελέτη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο των πολλαπλών διαστάσεων της οικογένειας, όπως η ψυχολογική και παιδαγωγική δυναμική της, καθώς και η κοινωνική, πολιτιστική και κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξή της».

– Και την κουλτούρα της οικογένειας;

«Τα θέματα των εμπειρικών μελετών που εκπονούνται στο πλαίσιο του κέντρου, καθώς και των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργανώνονται σε αυτό, σχετίζονται με την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, την τυπολογία των γονέων, την οικογενειακή βία, τις σχέσεις των ζευγαριών, τα προβλήματα της εφηβείας, την οικονομική διαχείριση του νοικοκυριού, τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, την κουλτούρα της οικογένειας».

– Οι συνεργάτες σας;

«Λειτουργούμε από το 2011. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής είναι οι Γεωργιτσογιάννη Ευαγγ., καθηγήτρια, Δελλαδέτσιμας Π., καθηγητής, Θεοδωροπούλου Ελ., αν. καθηγήτρια, Κουτρούμπα Κ., αν. καθηγήτρια , Ματάλα Α., αν. καθηγήτρια και Σοφιανοπούλου Χρ., αν. καθηγήτρια. Το κέντρο έχει πρόσφατα αναπτύξει συνεργασία με το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου με στόχο την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος που έχει αντικείμενο τη μελέτη του ρόλου του πατέρα και τη σχέση του με τα παιδιά του σε οικογένειες στις Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία».

– Οι χαρισματικοί μαθητές;

«Η εξέλιξη των χαρισματικών παιδιών αποτελεί ένα από τα θέματα των μελετών που πραγματοποιούνται στο κέντρο, υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή του Δ. Ζμπάινου. Η εν λόγω ικανότητα αξιολογείται με τα παραδοσιακά τεστ νοημοσύνης και με ψυχομετρικά τεστ, τα οποία έχουν εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ, στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο από το έτος 2008».

– Παρουσιάζουν υποεπίδοση;

«Ορισμένοι χαρισματικοί μαθητές, παρά τις αυξημένες ικανότητές τους, ενδέχεται να εμφανίζουν υποεπίδοση για μια σειρά από λόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορεί να βαριούνται το «τυποποιημένο» και μη συμβατό με τις δυνατότητές τους μάθημα και, συνεπώς, να χάνουν την επαφή τους με το σχολείο ή και να παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς. Μερικοί μάλιστα από αυτούς μπορεί να είναι τελειομανείς και να μην ολοκληρώνουν καμία εργασία γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί».

– Πώς τους βοηθάμε;

«Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ένα χαρισματικό παιδί με υποεπίδοση πρέπει πρώτα από όλα να βρούμε το λόγο της υποεπίδοσής του. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους από τους δασκάλους και τους γονείς τους, αναγνώριση της ιδιαιτερότητάς τους από αυτούς, εξειδικευμένη προσέγγιση και παροχή κινήτρων για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Κυρίως όμως, χρειάζονται ένα πιο ενδιαφέρον σχολείο»…

enet.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...