Home / HEADER-NEWS / Στον «πάτο» η Ελλάδα ως προς τις δαπάνες για την εκπαίδευση. Στις ξένες γλώσσες όμως είμαστε τέταρτοι…

Στον «πάτο» η Ελλάδα ως προς τις δαπάνες για την εκπαίδευση. Στις ξένες γλώσσες όμως είμαστε τέταρτοι…

Δημοσιεύτηκε: 10:55 πμ Οκτώβριος 31st, 2013  


europaikes

Σημαντική μείωση δαπανών,  υψηλό ποσοστό σχολικής διαρροής για τους αλλοδαπούς μαθητές( εκτός ΕΕ), αρνητικό ρεκόρ απασχόλησης για του αποφοίτους, μη προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας από το σχολείο, δημογραφικό πρόβλημα και μία από τις τελευταίες θέσεις στη Δια Βίου μάθηση  είναι τα αρνητικά στοιχεία που καταγράφει η έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση της ΕΕ. Στα θετικά είναι η συνολική μείωση της σχολικής διαρροής στο 11.4% (11η θέση για την Ελλάδα) το υψηλό ποσοστό των νέων που μαθαίνουν δυο ξένες γλώσσες άλλα και η αύξηση των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών που έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση.
4η η Ελλάδα στη μείωση δαπανών για το 2010-2011. Στις τρεις τελευταίες θέσεις ως προς τις συνολικές δαπάνες.

Όλο και μειώνονται οι δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα όπως αποδεικνύεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος όσον αφορά τις δαπάνες για την εκπαίδευση με βάση το ΑΕΠ. Πιο χαμηλά από την Ελλάδα βρίσκονται άλλες δυο Βαλκανικές χώρες, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Στον αντίποδα  οι Δανοί και οι Κύπριοι διαθέτουν τα περισσότερα χρήματα. Όσον αφορά το ποσοστό της μείωσης των δημόσιων δαπανών αυτό ανέρχεται στο 4.4%για το 2010-2011. Πρόκειται για την 4η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε σύνολο 28 χωρών. Πρωταθλήτρια στον τομέα αυτό αναδεικνύεται άλλη μια «μνημονιακή» χώρα η Πορτογαλία όπου η μείωση φθάνει τις 11.3 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν στη 2η και 3η θέση η Σλοβακία με 5.2%και η Ουγγαρία με 4.7%.

Διαρροή σχολικού πληθυσμού

Στην εν λόγω έκθεση υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για την εγκατάλειψη του σχολείου από τους μαθητές.  Στην Ελλάδα το ποσοστό της εγκατάλειψης ανέρχεται στις 11.4% ποσοστιαίες μονάδες και είναι λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο των 28 κρατών που διαμορφώνεται στο 12.7%.  Με βάση το φύλο τα αγόρια εγκαταλείπουν το σχολείο σε ποσοστό 13.7% και η σχολική εγκατάλειψη για τα κορίτσια ανέρχεται σε 9.1%. Αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό της εγκατάλειψης για τους αλλοδαπούς μαθητές εκτός χωρών της ΕΕ που φθάνει για τη χώρα μας στο 45.8% ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε 16 χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία. Δηλαδή 1 στους 2 αλλοδαπούς εγκαταλείπουν το σχολείο όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες μαθητές είναι μόλις στο 8.3%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα με βάση το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο κατατάσσεται στην 11η θέση. Η σχολική εγκατάλειψη μειώθηκε το 2012 συγκριτικά με το 2009 κατά 3.1 ποσοστιαίες μονάδες και ο στόχος για το 2020 είναι να διαμορφωθεί το ποσοστό στο 9.7%.

Ξένες γλώσσες: 4η θέση για την Ελλάδα

Στα θετικά στοιχεία της έκθεσης είναι το γεγονός ότι η χώρα μας είναι 4η ως προς την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Το ποσοστό των νέων που μαθαίνουν δυο ξένες γλώσσες ανέρχεται περίπου στο 95% και είναι αυξημένο συγκριτικά με το 2008. Υψηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα έχουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Φιλανδία.  Στο άλλο άκρο λιγότερο φιλομαθείς ως προς τις ξένες γλώσσες είναι οι Αυστριακοί, οι Ούγγροι και οι Ιρλανδοί.
Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ηλικίες 30-34 ετών. Κάτω από το μέσο όρο η Ελλάδα. Ελάχιστοι οι αλλοδαποί με τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όσον αφορά το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών που έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση η Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά συγκριτικά με άλλα κράτη. Για τη χώρα μας το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 30.9% και είναι κάτω από το μέσο όρο του 35.7% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις δυο πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι ενώ στις δυο τελευταίες θέσεις είναι οι Ιταλοί και οι Ρουμάνοι. Σε απόλυτα νούμερα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 18η θέση σε σύνολο 28 κρατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο συγκριτικά με το 26.5% του 2009. Στους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται στο 27.6% και στις γυναίκες στο 34.2%. Αρνητική πρωτιά έχουμε για τους αλλοδαπούς όπου μόλις το 8.4% των ξένων (εκτός ΕΕ) έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων. Αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα

Όσον αφορά τους απόφοιτους που έχουν τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ μειώθηκε συγκριτικά με το 2009 κατά 2.6 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι το χαμηλότερο ανάμεσα στα 28 κράτη της ΕΕ και διαμορφώθηκε για το 2012 μόλις στο 42.9%. Για τους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται στο 45.9% και είναι ελαφρά καλύτερο από το 40.5% που έχουν οι γυναίκες.  Η μείωση της απασχόλησης μέσα σε τρία μόλις χρόνια φθάνει το 21.8% γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει τόσο χαμηλό ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακόμα και η Ισπανία που συναγωνίζεται την Ελλάδα στο ποσοστό ανεργίας η απασχόληση ανέρχεται στο 62.4%. Η μοναδική χώρα που πλησιάζει την Ελλάδα είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με 44.8%. Άλλο ένα αρνητικό στοιχείο που καταγράφει η έκθεση είναι το γεγονός ότι 1 στους 5 νέους απασχολούνται σε θέσεις κατώτερες των δεξιοτήτων τους.

Σχολείο και επιχειρηματικότητα: Χαμηλά η Ελλάδα

Ένα σημαντικό στοιχείο στο οποίο μπορεί να αποδοθεί και η επιθυμία των περισσότερων νέων για διορισμό στο δημόσιο είναι η έλλειψη επιχειρηματικής εκπαίδευσης στο σχολείο. Η έκθεση καταγράφει το ποσοστό των νέων ηλικίας 15+ που πιστεύουν ότι το σχολείο τους έχει βοηθήσει για να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση σε σύνολο 27 ευρωπαϊκών κρατών και είναι πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας στο σχολείο είναι οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι, οι Φιλανδοί και οι Τσέχοι ενώ ικανοποιητικά τα πηγαίνουν οι Κύπριοι που καταλαμβάνουν την 7η θέση.

Στις τελευταίες θέσεις στη δια βίου μάθηση η Ελλάδα

Όσον αφορά τη Δια Βίου μάθηση η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το ποσοστό συμμετοχής ατόμων ηλικίας 25-64 ετών ανέρχεται μόνο στο 2.9% παρουσιάζοντας μείωση συγκριτικά με το 2009 (5η χειρότερη επίδοση). Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 9%. Χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα στη δια βίου μάθηση εμφανίζουν η Ρουμανία (1.4%), η Βουλγαρία (1.5%), η Κροατία (2.4%), η Ουγγαρία (2.8%). Δανία, Φιλανδία και Σουηδία εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις με ποσοστό που ξεπερνά το 24% και φθάνει το 31.6% στην περίπτωση της Δανίας.

Έντονο το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Έντονο είναι το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα όπως άλλωστε αποδεικνύουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το πρόβλημα καταγράφεται και στην έκθεση της ΕΕ όπου το 2020 ο πληθυσμός της ηλικιακής ομάδας έως 5 ετών θα μειωθεί κατά 7.4 ποσοστιαίες μονάδες. Την Ελλάδα ξεπερνούν στη μείωση μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Μείωση αναμένεται το 2020 και στις ηλικιακές ομάδες από 15 έως και 34 ετών για τη χώρα μας ενώ η μόνο ηλικιακή ομάδα που θα σημειωθεί αύξηση είναι αυτή των 5-14 ετών όπου θα αυξηθεί κατά 5.4%

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...