Home / HEADER-NEWS / Προβληματισμός για τις νέες Πανελλαδικές. Νέα ρύθμιση για την κατηγορία του 10%

Προβληματισμός για τις νέες Πανελλαδικές. Νέα ρύθμιση για την κατηγορία του 10%

Δημοσιεύτηκε: 2:22 μμ Οκτώβριος 20th, 2013  


paneladikes

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Σοβαρούς προβληματισμούς για το αδιάβλητο και το κύρος των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες από το έτος 2016-17 θα γίνονται με την ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων θέτουν στον υπουργό οι υπάλληλοι του υπ. Παιδείας με επιστολή που έστειλαν στον κ. Αρβανιτόπουλο.

«Πώς θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων, όταν η ευθύνη διεξαγωγής τους μετατοπίζεται από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Παιδείας σε «ανεξάρτητη διοικητική αρχή» με διορισμένα μέλη και χαλαρή σύνδεση με την κρατική μηχανή;», αυτό αναρωτιούνται ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας με αφορμή την ίδρυση της παραπάνω ανεξάρτητης αρχής, όπως προβλέπεται στον νέο νόμο για τις αλλαγές στα λύκεια που ψηφίστηκε τον Αύγουστο από τη Βουλή. Οπως αναφέρουν οι υπάλληλοι «η αφαίρεση αυτής της ύψιστης σημασίας αρμοδιότητας από τις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και η απόδοσή της σε «ανεξάρτητη αρχή» προοιωνίζεται σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τον επιτελικό ρόλο της διοίκησης της εκπαίδευσης όσο και για το ίδιο το κύρος των εξετάσεων» και υπογραμμίζουν:

Προβληματισμός για τις νέες Πανελλαδικές

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήκουν στην αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, από την αρχή της θέσπισής τους (1978) μέχρι σήμερα. Ολα αυτά τα χρόνια, η οργάνωση και διεξαγωγή τους υπό την αιγίδα των έμπειρων διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας έγινε κατά υποδειγματικό και άψογο τρόπο, με επαγγελματισμό και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, εμπλέκονταν δε σε αυτή -κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο- οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους της Κ.Υ. Ετσι, γρήγορα κατοχυρώθηκε στη συνείδηση της νεοελληνικής κοινωνίας ως ένας αδιαμφισβήτητης εγκυρότητας και γενικευμένου κύρους εκπαιδευτικός θεσμός, που όχι μόνο έχαιρε απόλυτης εμπιστοσύνης από γονείς και μαθητές, αλλά και αναγνωρίστηκε διεθνώς (βράβευση από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, Σεπτέμβριος 2012) ως μια διαδικασία που -λόγω της διεκπεραίωσής της από κρατικούς λειτουργούς της ελληνικής πολιτείας και λόγω της προσωποποιημένης ευθύνης των εμπλεκομένων σε αυτήν- διασφάλιζε το αδιάβλητο και την αξιοπιστία των εξετάσεων.

Οι εργαζόμενοι της Κ.Υ. του υπουργείου Παιδείας διαμαρτύρονται για την ερήμην τους απόφαση και σας θέτουν δημοσίως τα εξής επιτακτικά ερωτήματα:

  • Σε τι ακριβώς αποσκοπεί η αφαίρεση αυτής της υψηλής αποστολής από τον πυρήνα της διοίκησης της εκπαίδευσης; Σε τι αποβλέπει η απομείωση του επιτελικού χαρακτήρα των κρατικών διοικητικών δομών, έτσι όπως συστηματικά εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στο υπουργείο Παιδείας αλλά και σε άλλα -επίσης βαρύνουσας εθνικής και κοινωνικής σημασίας- υπουργεία;
  • Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις διεξάγονται με απόλυτη επιτυχία και φερεγγυότητα από έμπειρο, αυστηρά εξειδικευμένο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, σε ασφαλή χώρο της κεντρικής υπηρεσίας, με διαδικασίες απολύτως διαφανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ποιοι εκπαιδευτικοί, οργανωτικοί, δημοσιονομικοί ή άλλοι στόχοι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων;
  • Πώς θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων, όταν η ευθύνη διεξαγωγής τους μετατοπίζεται από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Παιδείας σε «ανεξάρτητη διοικητική αρχή» με διορισμένα μέλη και χαλαρή σύνδεση με την κρατική μηχανή;
  • Το κόστος των Πανελλαδικών Εξετάσεων όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά βαίνει μειούμενο τα τελευταία χρόνια: κατάργηση του επιδόματος Πανελλαδικών Εξετάσεων στους χειρότερα αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους, δραματικές μειώσεις των αμοιβών των ομάδων διοικητικής υποστήριξης, αλλά και των Επιτροπών Θεμάτων, των βαθμολογητών και όλων όσοι εμπλέκονταν από κάθε θέση στη διαδικασία των εξετάσεων.
  • Πόση θα είναι τώρα η επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση για την αναίτια ίδρυση ενός νέου Οργανισμού, με ανάγκη νέου πιθανώς κτιρίου, νέων διοικητικών δομών, νέας υλικοτεχνικής υποδομής, νέων υπαλλήλων, νέων ανώτατων διοικητικών οργάνων τετραετούς θητείας;

Κύριε Υπουργέ, oι υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για όσα διαμείβονται τα τελευταία χρόνια (και) στη δημόσια εκπαίδευση, την οποία εξ αντικειμένου υπηρετούν. Μέσω αυτής της δημόσιας επιστολής σας κοινοποιούν την αγωνία τους αλλά και την ευχή τους ότι -έστω και την ύστατη ώρα- θα πρυτανεύσει στις πολιτικές σας αποφάσεις το δημόσιο -εθνικό και κοινωνικό- συμφέρον και θα εργαστείτε για την απόσυρση του άρθρου 16.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ

…………………………….

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Νέα ρύθμιση για την κατηγορία του 10%

Ρύθμιση για την εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το 10% των θέσεων εισακτέων, δηλαδή χωρίς νέα εξέταση, γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου λυκείου, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε τμήμα, σχολή ή εισαγωγική κατεύθυνση ΑΕΙ μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός ενός έτους αυτού που έπεται της τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Συγκεκριμένα, στη διάταξη που ορίζει τις λεπτομέρειες για την εισαγωγή υποψηφίων με το 10% των θέσεων διευκρινίζεται ότι:

  • Σε όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β΄, εξακολουθεί να δίνεται το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, μόνο για μία φορά και μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό που εξετάστηκαν.
  • Σε όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ-Α΄, δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μόνο για μία φορά και μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό που εξετάστηκαν.
  • Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων, οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικά μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα.

Επισημαίνεται ότι στις πανελλαδικές του Μαΐου, 14.296 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών διεκδίκησαν τις θέσεις με το 10%. Από αυτούς, 4.711 εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, 179 σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές σχολές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ενώ 2.234 πέρασαν στα τεχνολογικά ιδρύματα. Το σύνολο των επιτυχόντων έφτασε τους 7.224.

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...