Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / «Πολλαπλή Νοημοσύνη»: ανακαλύψτε τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας

«Πολλαπλή Νοημοσύνη»: ανακαλύψτε τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας

Δημοσιεύτηκε: 11:56 πμ Οκτώβριος 8th, 2013  


a9aa7974da5090f8988eac7867985844

Η περίληψη της έκδοσης έχει ως εξής: «Η νοημοσύνη κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική όσο και ένα δακτυλικό αποτύπωμα, κάτι που αποδεικνύουν οι καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων γύρω μας. Σκεφτόμαστε με ήχους, με χρώματα, με λέξεις, με κίνηση, με αριθμούς, με ενσυναίσθηση. Σκεφτόμαστε συνθετικά. Σκεφτόμαστε δημιουργικά, σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Με τη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια τους προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες των παιδιών τους. Πέρα από αυτό, όμως, έχουν κι έναν θαυμάσιο τρόπο για να ανακαλύψουν σημαντικές πτυχές του εαυτού τους».

«Ο Χάουαρντ Γκάρντνερ είναι αναπτυξιακός ψυχολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γνωστός παγκοσμίως για τη θεωρία του περί Πολλαπλής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή υπάρχουν οκτώ διαφορετικά και ανεξάρτητα είδη νοημοσύνης. Η νοημοσύνη δηλαδή δεν είναι μια μοναδική και ενιαία οντότητα αλλά αποτελείται από ξεχωριστές και ανεξάρτητες μονάδες.

Επί σειρά ετών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τεστ νοημοσύνης ΙQ για να μετρήσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Τα τεστ αυτά, δυστυχώς, έβαλαν ταμπέλες σε μαθητές, αγνοώντας το διαφορετικό τρόπο σκέψης που μπορεί να έχει κάποιος και καταδικάζοντάς τον σε έναν ενιαίο τρόπο σκέψης με καταστροφικά αποτελέσματα.

Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι ο Νταλί ή ο Αϊνστάιν υπήρξαν ιδιοφυίες, αλλά πολύ πιθανόν να μην ήταν σε θέση να κάνουν μια γλωσσολογική έρευνα ή να βάλουν γκολ με ανάποδο ψαλίδι. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι υπάρχουν κάποιοι πιο έξυπνοι από άλλους, απλώς είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικούς τρόπους σκέψης! Τα οκτώ είδη νοημοσύνης που πρότεινε ο Γκάρντνερ είναι: γλωσσική, λογικομαθηματική, νατουραλιστική, μουσική, χωροταξική, κιναισθητική, διαπροσωπική και ενδοπροσωπική. Το βιβλίο της Ελένης Γαρυφαλάκη χωρίζεται σε κεφάλαια, ανάλογα με το κάθε είδος νοημοσύνης και εκτός από ιστορικά παραδείγματα (με προσωπικότητες που είχαν το αντίστοιχο είδος νοημοσύνης), περιλαμβάνει πρακτικά τεστ που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να ανακαλύψει το δικό του είδος νοημοσύνης».

c67f928434469352b0e9406df0201d0e

Η Ελένη Γαρυφαλάκη είναι εξειδικευμένη παιδαγωγός και σύμβουλος αγωγής και εκπαίδευσης, που ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι σπουδές της αφορούν στην εκπαίδευση όλων των ηλικιών, τόσο οι προπτυχιακές (Ιταλική και Ισπανική Φιλολογία, Δημοτικό Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης) όσο και οι μεταπτυχιακές (Γλωσσικές Διαταραχές, Δια Βίου Εκπαίδευση). Τον Αύγουστο του 2013 δημιούργησε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο Πολλαπλής Νοημοσύνης στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα υλοποιούνται δράσεις για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Ιστοσελίδα: www.kalosagogos.gr . Facebook: www.facebook.com/PollapliNoimosini . Twitter: @KalosAgogos .


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...