Home / HEADER-NEWS / Πλήγμα στην εκπαίδευση επιφέρει η διαφθορά

Πλήγμα στην εκπαίδευση επιφέρει η διαφθορά

Δημοσιεύτηκε: 7:00 μμ Οκτώβριος 3rd, 2013  


money

Η διαφθορά στον τομέα της εκπαίδευσης λειτουργεί ως ένα επικίνδυνο εμπόδιο για την παροχή υψηλής ποιότητας μάθησης και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Το συμπέρασμα αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας «Παγκόσμια Έκθεση για τη Διαφθορά: Εκπαίδευση». Η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα της έκθεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Διαφάνειας Κύπρος», η νέα έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Οκτωβρίου, δείχνει ότι ο τομέας της εκπαίδευσης έχει πληγεί από τη διαφθορά. Η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει πως η ενίσχυση της εκστρατείας καταπολέμησης της διαφθοράς στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να κρατήσει τα παιδιά στο σχολείο και να επιτύχει τους εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς στόχους, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι η επόμενη γενιά είναι έτοιμη να πει όχι στη διαφθορά.
Η έκθεση ρίχνει φως στις πολλές μορφές και σχήματα των διεφθαρμένων πρακτικών στην εκπαίδευση, είτε πρόκειται για την υπεξαίρεση των κρατικών πόρων για την εκπαίδευση, τις συγκαλυμμένες δαπάνες των σχολείων ή την αγορά και την πώληση πλαστών πτυχίων.
Προστίθεται ότι η διαφθορά θέτει σε κίνδυνο τα ακαδημαϊκά οφέλη των πανεπιστημίων και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην κατάρρευση της φήμης ολόκληρου του συστήματος ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης μιας χώρας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο προέβηκε σε  χρηματισμό για εκπαιδευτικές υπηρεσίες το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2013. Σε φτωχότερες χώρες του κόσμου, ο αριθμός ανέρχεται σε έναν στους τρεις ανθρώπους.
«Τα σχολεία για να εκπαιδεύσουν τους αυριανούς αγωνιστές κατά της διαφθοράς πρέπει να είναι τα ίδια απαλλαγμένα από τη διαφθορά. Χωρίς μια ισχυρή δόση ακεραιότητας, τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας θα αποτύχουν να παρέχουν στους μελλοντικούς ηγέτες τα βασικά εργαλεία που απαιτούνται για να επιτύχουν, και κυρίως, να πατάξουν τη δωροδοκία», δήλωσε ο Huguette Labelle, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Η έκθεση εισηγείται πολλά πρακτικά μέτρα για περιορισμό της κατάχρησης της εξουσίας, της δωροδοκίας και των μυστικών συναλλαγών που διαβρώνουν την εκπαιδευτική εμπειρία.
Καλεί τις Κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών να διασφαλίσουν την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης στην πολιτική για την εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Έκθεση Διαφθοράς: Εκπαίδευση είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.transparency.org.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...