Home / HEADER-NEWS / ΟΙΕΛΕ – Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

ΟΙΕΛΕ – Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

Δημοσιεύτηκε: 5:38 μμ Οκτώβριος 22nd, 2013  


OIELE_logo

Η ΟΙΕΛΕ εδώ και χρόνια  καταγγέλλει συστηματικά αυτό που μόλις σήμερα βλέπει μαζικά το φως της  δημοσιότητας: ότι σύλλογοι φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε διάφορες περιοχές της  Ελλάδας (Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη) είχαν στήσει καρτέλ με στόχο να  υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων – μελών τους να μην κατεβάζουν τις  τιμές κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος, να μην μπορούν να δίνουν μεγαλύτερες  παροχές και να μην συμμετέχουν σε άλλες εξετάσεις πιστοποίησης σπουδών. Η  Επιτροπή Ανταγωνισμού, που συνεδρίασε για το ζήτημα τον Ιούλιο του 2012 επέβαλε  στους συλλόγους των ιδιοκτητών φροντιστηρίων πρόστιμο 850.000 ευρώ περίπου που  θα κληθούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια – μέλη.

Αυτό που δεν αποκαλύπτει,  όμως, σήμερα ο τύπος και αποτελεί ακόμη μια σημαντική πτυχή του προβλήματος  είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργοδότες που είχαν στήσει το καρτέλ, έστησαν   το 2010 το περιβόητο «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών νομού  Αττικής» με αδιαφανείς διαδικασίες και, σε πολλές περιπτώσεις, με απειλές και  εκβιασμούς στους εργαζόμενους. Στόχος των εργοδοτών ήταν η υπογραφή, με τη  συνέργεια του ψευδοσωματείου, συλλογικών συμβάσεων – μαϊμού με εξευτελιστικές  αμοιβές για τους εργαζόμενους. Για τη διετία 2013-15 οι εργολάβοι του καρτέλ και  το δήθεν εργατικό σωματείο (16 από τα 21 μέλη που υπογράφουν στο Πρωτοδικείο  είναι συγγενείς εργοδοτών) έχουν υπογράψει ΣΣΕ ντροπής που καθορίζει  για τους καθηγητές το μεικτό εξευτελιστικό ωρομίσθιο  των 3,52 ευρώ  (μηνιαίος μισθός 253 ευρώ για κανονικό πρόγραμμα πλήρους διδακτικής απασχόλησης  18 ωρών εβδομαδιαίως). (Η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει αποδοχές μειωμένες  κατά 90% σε σχέση με την προηγούμενη ΣΣΕ του 2011). Επομένως, οι  μεγαλοφροντιστηριούχοι χτυπούσαν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια  θησαύριζαν με το καρτέλ και από την άλλη πολλαπλασίαζαν τα κέρδη τους  επιβάλλοντας μισθούς Μπαγκλαντές στους εκπαιδευτικούς!

1,5 χρόνο πριν η Ομοσπονδία  έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, τόσο για το καρτέλ, όσο και για την  αθλιότητα της στημένης ΣΣΕ που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους. Μάλιστα, η  Ομοσπονδία μας τον Οκτώβριο του 2012 απέστειλε επιστολή

προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά (ο οποίος, ενώ ήταν επίσημος  προσκεκλημένος και μιλούσε ως τιμώμενο πρόσωπο στη Γενική Συνέλευση Ιδιοκτητών  Ιδιωτικών Σχολείων, αρνήθηκε τέσσερις (4) προσκλήσεις της ΟΙΕΛΕ  και του  Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών σε Ιδιωτικά Σχολεία για να του  θέσουν το θέμα των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια) στην οποία  επισημαίνονται τα προβλήματα καρτελοποίησης στο χώρο των φροντιστηρίων ξένων  γλωσσών. Όμως, τόσο το Υπουργείο Εργασίας, όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν  έκαναν καμία απολύτως ενέργεια για να αντιμετωπίσουν το όργιο ανομίας και  αυθαιρεσίας στο χώρο των φροντιστηρίων. Είναι συνένοχοι στο έγκλημα του καρτέλ  και της χυδαίας οικονομικής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών.

Δεν είναι  τυχαία, άλλωστε, η συντονισμένη προσπάθεια Υπουργείου Παιδείας και σχολαρχών να  οδηγήσουν τα ιδιωτικά σχολεία στον έλεγχο των Υπουργείων Εργασίας και Εμπορίου.  Όνειρο των σχολαρχών είναι να ακολουθήσουν το «καλό» παράδειγμα των  μεγαλοφροντιστηριούχων με μισθούς πείνας για τους εκπαιδευτικούς και για καρτέλ  κερδοσκοπίας.

ΥΓ Μπορεί να μας  απαντήσει ο Υπουργός Παιδείας, εάν μεγάλοι φροντιστηριακοί οργανισμοί που  εδρεύουν στον Πειραιά και με τους οποίους συνεργάζεται «για το καλό της  ελληνικής εκπαίδευσης» συμμετείχαν στις έκνομες δραστηριότητες που τιμώρησε η  Επιτροπή Ανταγωνισμού;

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ  Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ  ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                                             ΧΡΗΣΤΟΣ  ΣΑΡΡΗΣ

https://www.oiele.gr/

……………………………………………………………………………………………………………………..

ΚΑΡΤΕΛ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Σήμερα πιο έντονα από κάθε άλλη φορά αποκαλύπτεται η αθλιότητα εργοδοτικών συλλόγων στα κέντρα ξένων γλωσσών, που ενώ από την μια εμφανίζονται στις διαφημίσεις τους  ότι δήθεν «στηρίζουν τις οικογένειες που πλήττονται από την κρίση», από την άλλη, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των κυβερνήσεων και της τρόικας, με παράνομες ενέργειες υποβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο και καταληστεύουν μαθητές και γονείς.

απόφαση της 
 σχετικά με την επιβολή προστίμων ύψους
 835.356 ευρώ σε εργοδοτικές ενώσεις ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών για σύσταση καρτέλ, πάνω από μία δεκαετία, με στόχο ώστε αφενός να κρατούν στα ύψη τα δίδακτρα και αφετέρου να επιβάλλουν ρήτρες περί συμμετοχής ή μη σπουδαστών σε συγκεκριμένες εξετάσεις γλωσσομάθειας κ.α., δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» αφού στις τάξεις των εργαζομένων είναι γνωστά «τα έργα και οι ημέρες» της εργοδοτικής ασυδοσίας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναλόγως της σοβαρότητας και της διαρκείας των παραβάσεων καθώς και του συνολικού κύκλου εργασιών επιβάλλει στους Συλλόγους Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων διαφόρων νομών και περιφερειών τα παρακάτω πρόστιμα: Νομού Ηρακλείου πρόστιμο 378.902 ευρώ, Βόρειας Ελλάδος 267.084 ευρώ, Νομού Σερρών 85.229 ευρώ, Νομού Xανίων 83.0027 ευρώ, του Νομού Κιλκίς 41.101 ευρώ. Με την ίδια απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποφάσισε να απευθύνει σύσταση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών («Europalso») ως προς την διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 1 περί απαγορευμένων συμπράξεων του νόμου σχετικά με την προστασία του ελευθέρου ανταγωνισμού (ν. 3959/2011). Η εν λόγω απόφαση αναφέρει ακόμα ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών («PALSO») σε επικαιροποιημένη δέσμευσή της προς παύση πιθανολογούμενης παράβασης που αφορά περιορισμούς και συμμετοχή μαθητών σε ανταγωνιστικές εξετάσεις και έκδοσης πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, μπορεί να επιφέρει επιβολή προστίμου.Τα παραπάνω είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού ο χώρος των κέντρων ξένων γλωσσών αποτελεί εδώ και χρόνια προνομιακό πεδίο άσκησης αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που στοχεύει στην αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την ολική της μετατροπή της σε μια ακριβή  βιομηχανία με κάθε λογής παράπλευρες διαφημιστικές και εμπορικές δραστηριότητες. Στον ευαίσθητο και ανεξέλεγκτο αυτό χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εδώ και πολλά χρόνια, βασιλεύουν πρακτικές που παραπέμπουν σε σκοτεινές ιστορικές εποχές: «μαϊμού» συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τραμπουκισμοί, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία,μπράβοι στα φροντιστήρια, πρακτικές «κίτρινου» συνδικαλισμού, παρουσία ακροβολισμένων σεκιουριτάδων στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους όπου λαμβάνουν χώρα οι αρχαιρεσίες του ψευδοσωματείου, συνεχής παρουσία των οργάνων καταστολής ακόμα και σε δημόσιες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις,διείσδυση ανθρώπων της εργοδοσίας και παρακολούθηση αρχαιρεσιών, γενικών συνελεύσεων και δράσεων των αυθεντικών ιστορικών εργατικών σωματείων  με στόχο,  την ακύρωση των εσωτερικών διαδικασιών τους (βλ. τις γνωστές στο εργατικό κίνημα πράξεις που τελέστηκαν εις βάρος του σωματείου μας) και την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων,  ώστε το «κίτρινο» σωματείο να υπογράφει νομότυπα συμβάσεις δουλοπαροικίας.  

Μόλις στις 9/9/2013 η εργοδοτική ένωση Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών – Europalso  υπέγραψε με τον εαυτό της, το δήθεν σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών Αττικής το οποίος επινοήθηκε και συστήθηκε από την ίδια την εργοδοσία, μια νέα διετή 
, η οποία είναι ένα copy paste της προηγούμενης (2012-2013). Η πράξη αυτή που συνιστά νομότυπη διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια υπόθεση τύπου «cosa nostra» καταργεί όλες τις θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου και καθορίζει για τους καθηγητές το μεικτό εξευτελιστικό ωρομίσθιο  των 3,52 (μηνιαίος μισθός 253 ευρώ για κανονικό πρόγραμμα πλήρους διδακτικής απασχόλησης 18 ωρών εβδομαδιαίως)  ή για όσους έχουν πάρα πολλά χρόνια εργασίας τα 6,60 ευρώ. Οι καθηγητές και 30 ώρες να εργάζονται εβδομαδιαίως -πράγμα εξαιρετικά απίθανο -καταδικάζονται να ζουν κάτω από το όρια της φτώχειας με τη συνολική μείωση των αποδοχών τους να φτάνει το  90% έναντι της Δ.Α. 5/2011.
Λέμε ΟΧΙ στην λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών καθώς και στην λεηλασία της λαϊκής οικογένειας. Λέμε ΟΧΙ στην εκμετάλλευση της αγωνίας των μαθητών για την πιστοποίηση των γνώσεων τους. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας και διεκδικούμε γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ανάλογες των αναγκών μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε  Συστράτευση,  Αγώνα,  Ενότητα και Αλληλεγγύη. Οι πράξεις της εργοδοσίας θα της γυρίσουν μπούμερανγκ. 
Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, που προωθούν οι κυβερνήσεις και η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, αποτελεί στοιχειώδη πράξη εργατικής αξιοπρέπειας και κοινή γλώσσα όχι μόνο για τους ξενόγλωσσους καθηγητές αλλά για όλους τους εργαζομένους και ανέργους.

Αθήνα,  21 Οκτωβρίου 2013.ΕΝωτική ΠΡΩτοβουλια καθηγητών ξένων γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρωνας».

…………………………………………………………………………………………………………………….

EUROPALSO

ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ                     

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Συνάδελφοι,

Με απόφασή της, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, 21 Οκτωβρίου, (δείτε εδώ) η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε δίκαιο να επιβάλει σύσταση και όχι χρηματικό πρόστιμο στον Σύνδεσμό μας, αξιολογώντας, κατά την προσωπική άποψή μας, και τις ιδιαίτερες συνθήκες της καλόπιστης συμπεριφοράς του Συνδέσμου στο πλαίσιο του διενεργηθέντος αυτεπάγγελτου ελέγχου της Επιτροπής σε φροντιστήρια και ενώσεις φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Επισημαίνουμε ότι ο Σύνδεσμός μας συμμορφώθηκε προς όλες τις υποδείξεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δεσμεύεται για την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού, κυρίως σε ότι αφορά την απόλυτα ελεύθερη διαμόρφωση διδάκτρων και την ελευθερία των μελών του να συμμετέχουν σε όποιες εξετάσεις γλωσσομάθειας επιθυμούν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την αυξημένη συμμετοχή τους στις κρίσιμες Γεν. Συνελεύσεις.

Συγχαίρουμε, επίσης, τον αξιότιμο κ. Ι. Λιναρίτη, τον δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεσή μας. Τον ευχαριστούμε δε θερμά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε καθώς και για την ανεκτίμητη συμβολή του στην προσπάθεια ανάδειξης της αλήθειας – ότι, δηλαδή, ο Σύνδεσμος σέβεται στην ουσία τους κανόνες και τις αρχές του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού.

……………………………………………………………………………………………………………………….

PALSO

PALSO Β.ΕΛΛΑΔΑΣ – Δελτίο Τύπου για τις ανακρίβειες που ακούστηκαν στα Μ.Μ.Ε.

PALSO Βορείου Ελλάδος – Δεν έχουμε λάβει καμμία επιστολή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...