Home / Γαλλικά / Γαλλικό Ινστιτούτο / IFG – Εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια 15-16/11 με θέμα «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο»

IFG – Εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια 15-16/11 με θέμα «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο»

Δημοσιεύτηκε: 9:29 πμ Οκτώβριος 30th, 2013  


france_320_327

Στρογγυλή τράπεζα και εκπαιδευτικά εργαστήρια

15 & 16 Νοεμβρίου 2013
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Ο κύκλος στρογγυλών τραπεζών και παιδαγωγικών εργαστηρίων αποσκοπεί στη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επαγγελματιών του χώρου της εκπαίδευσης. Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν το εκπαιδευτικό ραντεβού που προτείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο σύνολο των συνεργατών του από τον χώρο της εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι καθηγητές γλωσσών και οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί.

Οι συναντήσεις αυτές διοργανώνονται σε συνεργασία με την Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επαγγελματίες από το χώρο των επιστημών της εκπαίδευσης, ψυχολόγοι και ψυχοπαιδαγωγοί ανταλλάσουν απόψεις. Υπεύθυνοι αρχικής και διαρκούς κατάρτισης εκπαιδευτικών και προσωπικού πλαισίωσης σχολικών μονάδων αντιπαραθέτουν εμπειρίες και επαγγελματικές πρακτικές μέσα από μελέτες περιπτώσεων.

Παρασκευή 15/11 – 19.30’- 21.30’

Στρογγυλή τράπεζα : « Ίσες ευκαιρίες: μια πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα »

Auditorium Theo Angelopoulos

Είσοδος ελεύθερη /  Ταυτόχρονη μετάφραση

Η δεύτερη αυτή στρογγυλή τράπεζα επικεντρώνεται στις προσδοκίες των οικογενειών και της ευρύτερης κοινωνίας για το σχολείο, στις φιλοδοξίες αριστείας, καθώς και στους τρόπους διαχείρισης όλων αυτών από τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης.

Εισηγητές:

–       Isabelle Picault – Τοπική επιθεωρήτρια πρώτου βαθμού του γαλλικού Υπουργείου Παιδείας (Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια και ανατολική Μεσόγειος), με έδρα την Αθήνα. Δίκτυο γαλλικών σχολείων του εξωτερικού (AEFE)

–       Ouafae Achachi – Κλινική ψυχολόγος, γνωσιακή και συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια, Πανεπιστήμιο Lyon 1 (διαπανεπιστημιακό πτυχίο γνωσιακής και συμπεριφορικής θεραπείας)

–       Παύλος Κοσμίδης, Διευθυντής 3ου Γυμνασίου Γέρακα, Αθήνα

–       Συντονισμός: Florence Bessière, Εκπαιδεύτρια γαλλικών ως ξένη γλώσσα, Ελληνογαλλική σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, Αθήνα

Παρέχονται βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά τη λήξη της εκδήλωσης

Σάββατο 16/11 – 9.30’-12.30’

Ειδικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

«Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια: εκπαίδευση στη διαφορετικότητα»

Άννα Τριανταφύλλου, Σχολική Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, Β/θμιας Εκπαίδευσης

Αίθουσα Gisèle Vivier (1ος όροφος) / Περιορισμένος αριθμός θέσεων: 30 / Στα ελληνικά

Η εκπαίδευση στη διαφορετικότητα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την πολυπολιτισμικότητα στο σχολείο και να αναπτύξουν ικανότητες αφενός διαχείρισης των δυσλειτουργιών που προκύπτουν στο σχολικό χώρο και αφετέρου προώθησης της διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

Οι άξονες του σεμιναρίου εγγράφονται σε μια διαδικασία αυτογνωσίας με την προσέγγιση εννοιών όπως η ταυτότητα, τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, η γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία. Επιχειρώ να καταστήσω προφανείς την πολυπλοκότητα των μηχανισμών της κατασκευής των ταυτοτήτων καθώς και των συναισθημάτων υπαγωγής, όπως επίσης τις δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα από τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία, πηγές πλούτου για την κοινωνία.

«Τα γαλλικά ως ξένη γλώσσα στην υπηρεσία των ίσων ευκαιριών στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα»

Florence Bessière, Εκπαιδεύτρια γαλλικών ως ξένη γλώσσα, Ελληνογαλλική σχολή Ευγένιος Ντελακρουά

Αίθουσα συνεδριάσεων (1ος όροφος) / Περιορισμένος αριθμός θέσεων: 20 / Στα γαλλικά

Ο τρόπος με τον οποίο το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας έλαβε υπόψιν την άφιξη μεταναστευτικών κυμάτων για την δημιουργία προγραμμάτων με στόχο την καλύτερη πρόσβαση στη γαλλική γλώσσα στα σχολεία. Παράδειγμα: το δίκτυο Ακαδημαϊκών κέντρων για την φοίτηση αλλόφωνων νεοαφιχθέντων μαθητών (Centres Académiques pour la Scolarisation des enfants Allophones Nouvellement Arrivés – CASNAV).

Οι μη-γαλλόφωνοι μαθητές έχουν ίση πρόσβαση στην «κλασσική» φοίτηση χάρις σε αυτά τα προγράμματα;

Πως αξιοποιείται από το εκπαιδευτικό προσωπικό ο προβληματισμός αυτός, από κοινού με το Υπουργείο και σε συνεργασία με τα δίκτυα τοπικών συλλόγων: διδακτικές επιλογές, οργάνωση και αποτελέσματα.

Οπτικοακουστικό υλικό: Συγκρίνοντας τις γλώσσες μας / Χορογραφικές καρτ-ποστάλ

Εργαστήρια με δωρεάν συμμετοχή κατόπιν εγγραφής

Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας

sce@ifa.gr – 210 33 98 67

Παρέχονται βεβαιώσεις παρακολούθησης


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση για μεταπτυχιακά επιστρέφει στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση για μεταπτυχιακά επιστρέφει στην Ελλάδα Η QS – ...