Home / HEADER-NEWS / Φροντιστήρια Ξένων γλωσσών στην Ελλάδα – Πρακτικές καρτέλ με κρυφές συμφωνίες για τιμές στα δίδακτρα από φροντιστήρια

Φροντιστήρια Ξένων γλωσσών στην Ελλάδα – Πρακτικές καρτέλ με κρυφές συμφωνίες για τιμές στα δίδακτρα από φροντιστήρια

Δημοσιεύτηκε: 1:09 μμ Οκτώβριος 22nd, 2013  


 

frodistiria-fl-gr

Πρακτικές καρτέλ με κρυφές συμφωνίες για τιμές στα δίδακτρα από φροντιστήρια

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία πραγματοποίησε αυτεπάγγελτη έρευνα, σύλλογοι ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Κιλκίς, Σερρών και Βόρειας Ελλάδας είχαν συστήσει καρτέλ και καθόριζαν από κοινού τις τιμές των διδάκτρων βάζοντας παράλληλα και περιορισμούς στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών τους.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ.
Οπως επισημαίνεται στην απόφαση, οι εν λόγω σύλλογοι ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών με βάση σειρά αποφάσεων αλλά και συστάσεων των καταστατικών τους οργάνων, με ρυθμίσεις στα καταστατικά, στους κανονισμούς δεοντολογίας και σε άλλα εσωτερικά τους έγγραφα για διάστημα που ξεπερνά τη δεκαετία ακολουθούσαν πρακτικές καρτέλ. Μεταξύ άλλων υποχρέωναν τα μέλη τους να τηρούν ελάχιστες  τιμές διδάκτρων αλλά και να ακολουθούν υποχρεωτικά   περιορισμούς στη χορήγηση εκπτώσεων προς τους πελάτες τους, γεγονός που δημιουργούσε στρέβλωση στον ανταγωνισμό. Επιπλέον συντόνιζαν άλλες σημαντικές παραμέτρους της εμπορικής δραστηριότητάς τους όπως είναι οι ρήτρες μη ανταγωνισμού, ρήτρες περί της συμμετοχής ή μη σπουδαστών σε εξετάσεις γλωσσομάθειας, ακόμα και περιορισμούς στη διαφημιστική δραστηριότητα των μελών τους.

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναλόγως της σοβαρότητας και διάρκειας των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν από κάθε σύλλογο ξεχωριστά, επιβλήθηκαν και τα σχετικά πρόστιμα λαμβανομένου υπόψη και του  συνολικού  κύκλου εργασιών των μελών κάθε ένωσης. 

 

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.
 
Ετσι, στον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Ηρακλείου, που αριθμεί 168 μέλη, επιβλήθηκε πρόστιμο 378.902 ευρώ, στον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Βόρειας Ελλάδας με 205 μέλη, πρόστιμο 267.084, στον  Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Σερρών με 73 μέλη πρόστιμο  85.229, στον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Χανίων με 118 μέλη 83.037 ευρώ και, τέλος, στον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Κιλκίς με 33 μέλη πρόστιμο 41.104 ευρώ.

 

Μάλιστα για πρώτη φορά η Επιτροπή αποφάσισε ότι εάν κάθε σύλλογος  ιδιοκτητών στον οποίον επιβάλλεται το πρόστιμο δεν μπορεί να το πληρώσει, υποχρεούται να συγκεντρώσει εισφορές από τα μέλη του προκειμένου να καλύψει το ποσό, δηλαδή κάνει τα μέλη υπόλογα για τις αποφάσεις και τις πρακτικές των συλλόγων τους.

 

Επίσης αποφάσισε να απευθύνει σύσταση και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Europalso ενώ αποδέχθηκε τις δεσμεύσεις που είχαν προταθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso ότι δεν θα παρεμβαίνει και δεν θα θέτει περιορισμούς στη διοργάνωση και συμμετοχή σε εξετάσεις γλωσσομάθειας σε μαθητές φροντιστηρίων που δεν ανήκουν στην Ομοσπονδία.

……………………………………………………………………………………

EUROPALSO

ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ                     

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Συνάδελφοι,

Με απόφασή της, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, 21 Οκτωβρίου, (δείτε εδώ) η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε δίκαιο να επιβάλει σύσταση και όχι χρηματικό πρόστιμο στον Σύνδεσμό μας, αξιολογώντας, κατά την προσωπική άποψή μας, και τις ιδιαίτερες συνθήκες της καλόπιστης συμπεριφοράς του Συνδέσμου στο πλαίσιο του διενεργηθέντος αυτεπάγγελτου ελέγχου της Επιτροπής σε φροντιστήρια και ενώσεις φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Επισημαίνουμε ότι ο Σύνδεσμός μας συμμορφώθηκε προς όλες τις υποδείξεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δεσμεύεται για την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού, κυρίως σε ότι αφορά την απόλυτα ελεύθερη διαμόρφωση διδάκτρων και την ελευθερία των μελών του να συμμετέχουν σε όποιες εξετάσεις γλωσσομάθειας επιθυμούν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την αυξημένη συμμετοχή τους στις κρίσιμες Γεν. Συνελεύσεις.

Συγχαίρουμε, επίσης, τον αξιότιμο κ. Ι. Λιναρίτη, τον δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεσή μας. Τον ευχαριστούμε δε θερμά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε καθώς και για την ανεκτίμητη συμβολή του στην προσπάθεια ανάδειξης της αλήθειας – ότι, δηλαδή, ο Σύνδεσμος σέβεται στην ουσία τους κανόνες και τις αρχές του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού.

……………………………………………………………………………………………………………………….

PALSO

PALSO Β.ΕΛΛΑΔΑΣ – Δελτίο Τύπου για τις ανακρίβειες που ακούστηκαν στα Μ.Μ.Ε.

PALSO Βορείου Ελλάδος – Δεν έχουμε λάβει καμμία επιστολή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...