Τελευταία Νέα

Σάββατο, 30/05/2020, 13:40


Home / HEADER-NEWS / Εφόδιο ζωής οι ξένες γλώσσες

Εφόδιο ζωής οι ξένες γλώσσες

Δημοσιεύτηκε: 2:18 μμ Οκτώβριος 20th, 2013  


xenesglosses

ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Εφόδιο ζωής οι ξένες γλώσσες

Μαθητές μην ξεχνάτε τις ξένες γλώσσες.

Η συμβουλή αυτή είναι μόνιμη μέσα από τις σελίδες του «Έθνος – Παιδεία» χρόνια τώρα, καθώς είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αποτελούν διαβατήριο ζωής και σήμερα περισσότερο από ποτέ, αφού σχεδόν όλοι οι νέοι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να βρεθούν σε μια ξένη χώρα, προκειμένου να ζήσουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν.

Οι Έλληνες αγαπούν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες και γι’ αυτό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατέχουμε τα υψηλότερα ποσοστά γλωσσομάθειας.

Το μόνο λάθος που κάνουν οι μαθητές του λυκείου είναι ότι στις δύο τελευταίες τάξεις παραμελούν εντελώς τις ξένες γλώσσες και την προσπάθεια να πάρουν τα πτυχία τους, καθώς αφοσιώνονται απόλυτα στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές.

Εφόδιο ζωής οι ξένες γλώσσες

Η επιλογή αυτή είναι λανθασμένη, καθώς στη σημερινή εποχή το πτυχίο ξένων γλωσσών μπορεί να αποδειχτεί περισσότερο πολύτιμο για έναν νέο άνθρωπο που αναζητά την τύχη του από οποιοδήποτε άλλο «χαρτί», ακόμη και αυτό του πανεπιστημίου.

Ιδιαίτερα βέβαια όσον αφορά τα Αγγλικά, κανείς δεν πρέπει τελειώνοντας το λύκειο να μην έχει πάρει το πτυχίο του.

Και βέβαια πλέον η μία γλώσσα δεν θεωρείται αρκετή, συνεπώς η δεύτερη ή και η τρίτη γλώσσα αποτελούν από μόνες τους τεράστιο προσόν για τον νέο άνθρωπο που προσπαθεί να χτίσει ένα σοβαρό επαγγελματικό, και όχι μόνο, μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δύο φορές τον χρόνο έχετε τη δυνατότητα να δώσετε εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) σε όποια γλώσσα είστε έτοιμος να πάρετε κάποιο τίτλο, έχοντας τα εξής προνόμια:

  1. Είναι κρατικό πιστοποιητικό και αναγνωρίζεται ως τεκμήριο γνώσης της ξένης γλώσσας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
  2. Περιλαμβάνεται στο «προσοντολόγιο» του ΑΣΕΠ.
  3. Περιλαμβάνεται σε όλες τις διμερείς μορφωτικές συμφωνίες που συνάπτει το υπουργείο Παιδείας.
  4. Αναγνωρίζεται και στις χώρες της ΕΕ.
  5. Η συμμετοχή στις εξετάσεις κοστίζει μόνο 80 ευρώ (το σχετικό παράβολο).
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόγραμμα πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 Α) ειδικών μαθημάτων και Β) πρακτικής δοκιμασίας για τα ΤΕΦΑΑ

Στις εξετάσεις έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Οι εξετάσεις για την απόκτηση του ΚΠΓ ελέγχουν και αξιολογούν τη γνώση διάφορων ξένων γλωσσών κυρίως από Έλληνες χρήστες. Για τον λόγο αυτόν λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές συνθήκες χρήσης της γλώσσας και ελέγχουν επικοινωνιακές ικανότητες διαμεσολάβησης από την ελληνική στην ξένη γλώσσα, σε αντίθεση με άλλα συστήματα αξιολόγησης, τα οποία σχεδιάζουν τις εξετάσεις τους σε μία μόνο ξένη γλώσσα, ανεξάρτητα από τους χρήστες και το περιβάλλον χρήσης της.

Οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο (συνήθως Μάιο και Νοέμβριο). Με δελτίο Τύπου, το οποίο εγκαίρως αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΚΠΓ στο υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων, η οποία ορίζεται 2-3 μήνες πριν από τις εξετάσεις. Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις υποβάλλονται στις Διευθύνσεις ή στα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του υποψηφίου.

Για τη συμμετοχή του στις εξετάσεις ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση συμμετοχής αυτοπροσώπως ή μέσω του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου, από τον κηδεμόνα του, προσώπου (π.χ. εκπαιδευτικό φορέα, κέντρο ξένων γλωσσών κ.λπ.).

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ  Πρόγραμμα εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας – Νοέμβριος 2013

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2013. Όλες οι ενότητες του διαβαθμισμένου Επιπέδου Β (Β1-Β2) θα εξεταστούν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ενώ οι Ενότητες του Επιπέδου Γ1 στην Τουρκική Γλώσσα και οι Ενότητες του νέου διαβαθμισμένου Επιπέδου Γ (Γ1-Γ2) θα εξεταστούν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2013 για τα επίπεδα:

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Προθεσμία εγγραφής στην Γ΄τάξη Εσπερινού ΕΠΑΛ μαθητών/μαθητριών για το σχολικό έτος 2020-2021

α) Β (Β1 «Μέτρια γνώση», Β2 «Καλή γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική.

β) Γ (Γ1 «Πολύ καλή γνώση» – Γ2 «Άριστη γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.

γ) Γ1 «Πολύ καλή γνώση» στην Τουρκική γλώσσα.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Αίτηση (μηχανογραφικό δελτίο), στην οποία αναφέρονται η γλώσσα ή οι γλώσσες και το επίπεδο ή τα επίπεδα στα οποία επιθυμεί να εξεταστεί ο υποψήφιος.
  • Μία πρόσφατη φωτογραφία μικρού μεγέθους.

Ενα έντυπο παράβολο Δημοσίου και συγκεκριμένα:

α. των 80 ευρώ για τη διαβαθμισμένη εξέταση του επιπέδου Β.

β. των 80 ευρώ για το επίπεδο Γ1 της Τουρκικής γλώσσας.

γ. των 100 ευρώ για τη διαβαθμισμένη εξέταση του επιπέδου Γ, στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.

Ειδικό έντυπο «Αίτηση» που διατίθεται προς συμπλήρωση από τις κατά τόπους επιτροπές συγκέντρωσης δικαιολογητικών.

Οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθεύονται το ειδικό έντυπο «Αίτηση» και από την ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Ειδικότερα στις περιοχές Λήμνου, Άνδρου, Πάρου, Νάξου, Μήλου, Θήρας, Κω και Καλύμνου αιτήσεις θα υποβάλλονται και σε σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα οριστούν με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ...