Home / HEADER-NEWS / Δημόσιο – Τι θα ισχύσει για αναρρωτικές και σπουδαστικές άδειες σύμφωνα με το σχέδιο νόμου

Δημόσιο – Τι θα ισχύσει για αναρρωτικές και σπουδαστικές άδειες σύμφωνα με το σχέδιο νόμου

Δημοσιεύτηκε: 9:09 πμ Οκτώβριος 5th, 2013  


asthenia

Μαχαίρι σε αναρρωτικές και σπουδαστικές άδειες στο Δημόσιο, αλλά πριμοδότηση με άδεια τρεις επιπλέον μήνες για τους γονείς των δίδυμων και τρίδυμων παιδιών προβλέπουν οι αλλαγές που φέρνει σχέδιο νόμου, το οποίο έθεσε από χθες και για 29. .. ώρες σε διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ταυτόχρονα, με μια πραγματικά ρηξικέλευθη αλλαγή για τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου δίδεται η δυνατότητα στους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους που γίνονται πατέρες να έχουν στην υπηρεσία τους αυτό που μέχρι τώρα ονομάζαμε ωράριο μητέρας .

Δηλαδή η ευκαιρία να έχουν καθημερινά μειωμένο ωράριο ή την επιπλέον άδεια των 9 μηνών που μέχρι τώρα δινόταν σε όλες τις μητέρες στο Δημόσιο για ανατροφή τέκνου. Μοναδική προϋπόθεση, η σύζυγος του υπαλλήλου να μην εργάζεται.

Ολα τα παραπάνω ορίζονται σε σχέδιο νόμου με τίτλο Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις , το οποίο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε χθες από τις 10.15 το πρωί σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει μέχρι σήμερα στις 3 μετά το μεσημέρι, δηλαδή σύνολο 29 ώρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο τίθεται σε διαβούλευση τόσο λίγο χρονικό διάστημα και η σπουδή του υπουργείου να προ ωθήσει τις αλλαγές προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση.

Ωστόσο το υπουργείο σε χθεσινή του ανακοίνωση μιλάει για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, καθώς και αποκατάσταση αδικιών απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, εννοώντας προφανώς τους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους που δεν μπορούσαν να έχουν μειωμένο ωράριο λόγω πατρότητας, ακόμα και τις περιπτώσεις εκείνες που η μητέρα δεν έκανε χρήση του αντίστοιχου δικαιώματος. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο μπαίνει τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές που κρατούσαν δέσμιο το δημόσιο τομέα και δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του με τον πολίτη. Ταυτόχρονα, τονίζει ο υπουργός, αποκαθιστούμε όπως οφείλουμε αδικίες ετών απέναντι σε συμπολίτες μας. Δέσμευσή μου είναι η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δημοσίου, το οποίο θα «χτίσουμε» με τους άξιους και ικανούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και μαζί με τους πολίτες .

Οι αλλαγές που προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  1. Καταργείται, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, η μηχανογραφική άδεια έξι ημερών το χρόνο που από το 1989 δινόταν στους δημόσιους υπαλλήλους που έκαναν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει υπολογιστεί ότι με την κατάργηση αυτής της άδειας εξοικονομούνται ετησίως περίπου 1,8 εκατομμύριο εργατοώρες στο δημόσιο τομέα. 2. Αλλάζουν όλα στις αναρρωτικές και εκπαιδευτικές άδειες των δημόσιων υπαλλήλων και το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, με στόχο να μειωθούν οι συχνές απουσίες των υπαλλήλων από την υπηρεσία τους. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο, που ήταν μέχρι τώρα, σε 8 μέρες όταν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση.

Όταν δεν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση και αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου, οι μέρες αναρρωτικής που δικαιολογούνται είναι δύο κι αυτές δεν πρέπει να είναι συνεχόμενες.

Μέχρι τώρα ο υπάλληλος με δική του υπεύθυνη δήλωση μπορούσε να απουσιάσει μέχρι και τέσσερις μέρες.

  1. Μαχαίρι μπαίνει και στις σπουδαστικές άδειες. Όσον αφορά τις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές δημόσιους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος.

Επίσης για την ημέρα των εξετάσεων ο υπάλληλος έπαιρνε δύο μέρες άδεια, ενώ τώρα δικαιολογείται μόνο μία ημέρα.

4. Τέλος, καταργούνται οι μακροχρόνιες άδειες του ενός, δύο, ακόμα και τριών και τεσσάρων χρόνων που μπορούσε να πάρει ένας δημόσιος υπάλληλος προκειμένου να συμμετάσχει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για διδακτορική διατριβή. Η εκπαιδευτική άδεια που δικαιολογείται σύμφωνα με το παρόν νομοσχέδιο είναι έως τρεις μέρες την εβδομάδα.

5. Οι γονικές άδειες ενισχύονται, καθώς παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημόσιους υπαλλήλους. Έτσι στην περίπτωση γέννησης διδύμων ή τριδύμων παιδιών δίνεται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πάνω από ένα, δηλαδή στα τρίδυμα η άδεια ανατροφής μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες.

Τέλος, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της εννιάμηνης άδειας ανατροφής, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...