Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αυτόφωρο σε όσους δεν παραδώσουν λίστες διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια!

Αυτόφωρο σε όσους δεν παραδώσουν λίστες διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια!

Δημοσιεύτηκε: 2:38 μμ Οκτώβριος 8th, 2013  


xeiropedes

Σχετική εντολή έχει σταλεί στις διοικητικές υπηρεσίες

Λήγει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου η προθεσμία προς τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, για να στείλουν στο ΑΣΕΠ  τα στοιχεία με τους διοικητικούς υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα.

Σχετική εντολή έχει σταλεί στις διοικητικές υπηρεσίες. Ωστόσο, αν δεν παραδοθούν οι λίστες, φαίνεται ότι η διαδικασία που θα κινηθεί θα είναι αυτή του αυτόφωρου, όχι προς τους πρυτάνεις, αλλά προς τους διευθυντές των διοικητικών υπηρεσιών, εάν αύριο δεν παραδώσουν τις λίστες.

Ύστερα από την παραγγελία του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, που διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τα ΑΕΙ, αυτή θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Η παραγγελία του υπουργού κοινοποιήθηκε προς τα Πανεπιστήμια και εστάλη και στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.

news.gr

…………………………………………………………………………………………………….

Τον τίτλο «Η κυβέρνηση κλείνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», αντικρίζουν οι επισκέπτες που εισέρχονται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (www.uoa.gr).

Με αυτή την παρέμβαση ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνει για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στη διαθεσιμότητα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος αναφέρεται πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών «σήμερα υποβαθμίζεται – αύριο πωλείται» και συμπληρώνουν πως η κυβέρνηση «θέτει σε κίνδυνο οριστικής κατάρρευσης τις Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, τις Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία».

Υπενθυμίζεται πως αύριο 9 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας στα 8 πανεπιστήμια προκειμένου να καταθέσουν τις λίστες του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα.

………………………………………………………………………………………………………

Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς για τα πανεπιστήμια, τονίζει σε δήλωσή του ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρύτανων Γιάννης Μυλόπουλος. Όπως αναφέρει, «η οικονομική ασφυξία, σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και κατάρρευση των διοικητικών υπηρεσιών λόγω διαθεσιμότητας μεγάλου μέρους του ήδη ελλειμματικού διοικητικού προσωπικού, συνθέτουν την πραγματική εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων σήμερα«.

Ο κ. Μυλόπουλος συμπληρώνει πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης. Ταυτόχρονα όμως αναρωτιόμαστε, είναι η διάλυση των πανεπιστημίων ο καλύτερος τρόπος για να ξαναβρεί η χώρα τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία; Σε ποια, αλήθεια, γωνιά του πολιτισμένου κόσμου συνέβη να τεθεί μια χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διαθέτει υψηλής στάθμης πανεπιστημιακά ιδρύματα

«Μήπως αυτοχειριαζόμαστε διαλύοντας ό,τι μας έχει απομείνει όρθιο;«, καταλήγει ο κ. Μυλόπουλος

……………………………………………………………………………………………………….

Η κατάσταση στα 8 Πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας επιδεινώνεται καθημερινά τονίζει σε ανακοίνωσή του το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων, επισημαίνοντας πως η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία, στα περισσότερα Πανεπιστήμια, είναι πλέον σχεδόν καθολική, με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Επιπλέον, αναφέρεται πως, σε ορισμένα από αυτά τα Ιδρύματα και η ακαδημαϊκή λειτουργία καθίσταται αδύνατη, εξαιτίας της παράλληλης απεργίας των μελών ΔΕΠ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση τα Πανεπιστήμια έχουν από καιρό και κατ΄επανάληψη ζητήσει συνάντηση και διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας, προκειμένου το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων να επιλυθεί στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. «Αντ΄αυτού προέκυψε το έγγραφο του Υπουργού Παιδείας προς τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, διαπιστώνει καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών πινάκων συνδρομής κριτηρίων του διοικητικού προσωπικού και ζητά από τους εισαγγελείς να επισημάνουν στα Πανεπιστήμια τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας τις ποινικές ευθύνες που θα επιφέρει το ενδεχόμενο που αυτό δεν μπορέσει να καταστεί εφικτό«.

Όπως αναφέρεται «εκτός των προβλημάτων που έχει προκαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας στα 8 Πανεπιστήμια, το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρίσκει το σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας με σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα τα οποία οφείλονται:

1. Στις μεγάλες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού. Χαρακτηριστική είναι η κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε έκδοση ΦΕΚ διορισμού, ανά Πανεπιστήμιο, των 402 ήδη προ πολλού εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, η καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ, όπως προβλέπεται από το νόμο 4186, για τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και ο σχεδόν μηδενισμός των πιστώσεων για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων του Π.Δ. 407/80, αιτίες που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών.

2. Στην περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς κατά 15%, πέραν των ήδη ασφυκτικών μειώσεων της τελευταίας τετραετίας. Πρόβλημα επιπλέον προκαλεί η μη έγκριση, από πλευράς Υπουργείου, της δυνατότητας αξιοποίησης των διαθέσιμων αποθεματικών των Ιδρυμάτων«.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...