Home / HEADER-NEWS / Αποτελέσματα της πρώτης μελέτης για τις δεξιότητες των ενηλίκων

Αποτελέσματα της πρώτης μελέτης για τις δεξιότητες των ενηλίκων

Δημοσιεύτηκε: 12:33 μμ Οκτώβριος 22nd, 2013  


europe_flag

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης για τις δεξιότητες των ενηλίκων ενδέχεται να διαμορφώσουν τις προτεραιότητες του ΕΚΤ για την περίοδο 2014-2020

Στις 8 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας γενικής έρευνας για τον αλφαβητισμό, τον αριθμητισμό και τις τεχνολογικές δεξιότητες σε 17 κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλες χώρες. Σε κάθε χώρα αξιολογήθηκαν τα επίπεδα δεξιοτήτων 5000 ατόμων σε ηλικία εργασίας (16-65 ετών).

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά, καθώς αποκαλύπτουν ότι ένας στους πέντε ενήλικες στην Ευρώπη αντιμετωπίζει δυσκολίες στη γραφή, την ανάγνωση και την απλή αριθμητική. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι τα πανεπιστημιακά πτυχία με την ίδια θεματολογία από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, παρέχουν σημαντικά διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων – γεγονός που δεν ενθαρρύνει την κινητικότητα πτυχιούχων εντός της Ένωσης.  Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι:

  • Ότι το 20% του πληθυσμού της ΕΕ σε ηλικία εργασίας έχει μειωμένες δεξιότητες αλφαβητισμού και αριθμητισμού – και το ποσοστό αυξάνεται στην ομάδα των ανέργων.
  • Οι ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική χρήση των τεχνολογιών ΤΠΕ απουσιάζουν στο 25% του πληθυσμού της ΕΕ.
  • Υφίστανται εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των δεξιοτήτων που παρέχει η επίσημη εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια.
  • Το χάσμα γενεών σε ό,τι αφορά τα επίπεδα δεξιοτήτων, που αποκαλύπτει η έρευνα, επισημαίνει τη σημασία της δια βίου μάθησης για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης.

Για παράδειγμα, οι γλωσσικές γνώσεις και ο αριθμητισμός στις ηλικίες 25-34 είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με τις ηλικίες 55-65 σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Φινλανδία και η Φλάνδρα του Βελγίου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ιαπωνία παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ τα αποτελέσματα από μεγάλες χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος László Andor ζήτησε να αναδειχθεί σε προτεραιότητα η χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την απασχόληση, και καλύτερη χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για επενδύσεις σε δεξιότητες και κατάρτιση. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ορίσουν τις προτεραιότητές τους ως προς τη χρήση των πόρων του ΕΚΤ κατά την επερχόμενη περίοδο 2014-2020, που αποτελούν βασική πηγή για επενδύσεις σε δεξιότητες και κατάρτιση, καλύπτοντας και τις μη προνομιούχες ομάδες.

Η στήριξη του ΕΚΤ για την εκπαίδευση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως μεταξύ άλλων: νέα προγράμματα μαθημάτων στα σχολεία, κατάρτιση διδασκόντων και στήριξη για τα πανεπιστήμια, ιδρύματα επαγγελματικής κατάρτισης και προγράμματα δια βίου μάθησης. Και το σημαντικότερο, το ΕΚΤ εστιάζει στους ανθρώπους – στους μαθητές, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τα άτομα που αναζητούν εργασία και επιδιώκουν την κατάρτιση και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Πολλά έργα του ΕΚΤ στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, και στη διασφάλιση των κατάλληλων δεξιοτήτων και προσόντων για τους νέους – ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν σε μη προνομιούχες ομάδες όπως οι μειονότητες και οι μετανάστες.

 

ΠΗΓΗ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

e-paideia.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...