Home / Αγγλικά / Νέα από τις σχολές / ΕΚΠΑ – Απόφαση της Γ.Σ. των Διοικητικών Υπαλλήλων για απεργία έως τις 8/11

ΕΚΠΑ – Απόφαση της Γ.Σ. των Διοικητικών Υπαλλήλων για απεργία έως τις 8/11

Δημοσιεύτηκε: 8:31 πμ Οκτώβριος 31st, 2013  


ekpa

Χθες, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε εκ νέου Γενική Συνέλευση των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ στην οποία αποφασίστηκε συνέχιση της απεργιακής τους κινητοποίησης έως την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013.

Η Απεργία των Διοικητικών Υπαλλήλων συνεχίζεται για 9η συνεχόμενη εβδομάδα και φτάνοντας κοντά το χάσιμο του εξαμήνου στο ΕΚΠΑ.

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ έχει ως εξής: 

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη σημερινή συνεδρία της εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 498 διοικητικούς υπαλλήλους (επί συνόλου 1.316).
Διαπίστωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οδηγεί αντικειμενικώς σε βέβαιη διακοπή των ακαδημαϊκών λειτουργιών, παρά τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεχίσει να προσφέρει το Πανεπιστήμιο ακαδημαϊκό έργο.
Τα μέλη της Συγκλήτου εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων. Παράλληλα, κατέγραψαν την έντονη δυσφορία τους και την αντίθεσή τους για τον τρόπο με τον οποίο ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βασιζόμενος στην έκθεση της Ομάδας Διαχείρισης Έργου, εισηγήθηκε να υπολογισθούν οι ανάγκες των Πανεπιστημίων, και ιδιαιτέρως του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διοικητικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα στην εισήγησή του, που έγινε δεκτή από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και ενσωματώθηκε στην σχετική Κ.Υ.Α, προβλέπεται δείκτης που ορίζει 1 διοικητικό υπάλληλο ανά 100 μέλη Δ.Ε.Π.! Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα έπρεπε να έχει μόνο 20 διοικητικούς υπαλλήλους στο σύνολό του, ενώ ορισμένα Α.Ε.Ι. δεν θα έπρεπε να έχουν καθόλου διοικητικούς υπαλλήλους! Σημειώνεται ότι ο διεθνής μέσος όρος, σύμφωνα με έγκυρες μετρήσεις, κυμαίνεται από 70 έως 110 διοικητικούς υπαλλήλους ανά 100 μέλη Δ.Ε.Π.,
Κατά τον ίδιο τρόπο υπολογίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό 1,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες διεθνείς μετρήσεις ο μέσος όρος στα ξένα Πανεπιστήμια είναι 7-10 διοικητικοί ανά 100 φοιτητές.
Υπό τις παραπάνω συνθήκες έγινε πλέον σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τη διαμορφωθείσα αδιέξοδη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο, μια κατάσταση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην επιτέλεση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του. Ειδική αναφορά έγινε στην πάγια και σταθερή θέση της Συγκλήτου για την ανάγκη διεξαγωγής των μαθημάτων και ολοκλήρωσης των εξετάσεων.
Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί το Υπουργείο  Παιδείας να αντιμετωπίσει τα Πανεπιστήμια με υπευθυνότητα, εγκυρότητα και με ορθώς τεκμηριωμένες προτάσεις, εφόσον μέλημα όλων μας παραμένει η Παιδεία. Προτείνει στον Υπουργό να αποδεχθεί, έστω και σήμερα, την έναρξη ουσιαστικού και χρονικά προσδιορισμένου διαλόγου, προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίες λύσεις.
Παράλληλα, ορίζει τριμελή Επιτροπή Συγκλητικών για να εξετάσουν από κοινού με το Διοικητικό Προσωπικό τις δυνατότητες αντιμετώπισης ιδιαιτέρως επιτακτικών λειτουργιών.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ
Τη διαβεβαίωση ότι οι αποδοχές των διοικητικών υπαλλήλων που συμμετέχουν στην απεργία θα περικοπούν, έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοίνωσή του. Νωρίτερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία αμείβονται κανονικά οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρότι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση εδώ και περίπου δύο μήνες.
«Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήδη με έγγραφό του της 8/10/2013 ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε όλα το προβλεπόμενα από τον νόμο σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού κατά τις ημέρες της απεργίας, ήτοι να περικοπούν οι αποδοχές του προσωπικού που απεργεί.
Οι αποδοχές θα περικοπούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρύτανη του ΕΚΠΑ. Την ίδια ώρα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του παλαιότερου ιδρύματος της χώρας αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση για όγδοη διαδοχική εβδομάδα, ενώ την ίδια απόφαση αναμένεται να λάβουν και οι υπάλληλοι του ΕΜΠ.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Η κατάσταση αυτή παρατείνει την αγωνία των φοιτητών. Ηδη, τις 20.000 έχουν φθάσει όσοι έχουν υπογράψει υπέρ του ανοίγματος των σχολών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anoixtessxoles.gr ύστερα από πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), ώστε να αποτραπεί η απώλεια του εξαμήνου. Πάντως, καθώς ο νόμος 4009 ορίζει ότι «κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες», στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξετάζουν σχέδια διάσωσης του τρέχοντος εξαμήνου.
Πανεπιστημιακοί ανέφεραν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ότι παρά τη μακρά απεργία των διοικητικών, υπάρχει περιθώριο για παράταση του εξαμήνου κατά δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της περιόδου αργίας μεταξύ του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου. Επίσης, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Βορτελίνος, οι εγγραφές των πρωτοετών θα γίνουν κανονικά. Βέβαια, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου χάθηκε, ενώ είναι θολό τι θα ισχύσει για τα μαθήματα που εξετάστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την έναρξη της απεργίας. Για μία ακόμη χρονιά, πάντως, τα πανεπιστήμια μετετράπησαν σε πεδίο πολιτικής μάχης, που τελικά μόνο στην υποβάθμισή τους οδηγεί.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία Αλλαγές στο σχολείο που αποτελούν ...