Home / Featured / Στον αέρα η σχολική χρονιά. Ένας στους τρεις καθηγητές δεν ξέρει αν θα έχει τάξη

Στον αέρα η σχολική χρονιά. Ένας στους τρεις καθηγητές δεν ξέρει αν θα έχει τάξη

Δημοσιεύτηκε: 9:49 πμ Σεπτέμβριος 1st, 2013  


kathigitis

Ένας στους τρεις καθηγητές δεν ξέρει πού και αν έχει τάξη

            Στον αέρα βρίσκεται η νέα σχολική χρονιά, καθώς η εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας, υποχρεωτικών μετατάξεων και διαθεσιμότητας καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση προγραμμάτων λειτουργίας των σχολείων. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ένας στους τρεις καθηγητές δεν γνωρίζει σε ποιο σχολείο και σε ποια τάξη θα μπει. Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή από φέτος των αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α’ Λυκείου. Οι αλλαγές προβλέπονται στο νομοσχέδιο για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, όμως δεν έχουν περάσει ακόμη από τη Βουλή.

            Το τοπίο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχει ως εξής:

            Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει κατασκευάσει μέχρι τώρα 6.040 πλεονάζοντες καθηγητές και έχει πραγματοποιήσει 3.495 μετατάξεις, μετά από δηλώσεις προτίμησης. Οι καθηγητές που μετατάχθηκαν σε θέσεις που χαρακτηρίστηκαν κενές και όχι οργανικές είναι Γυμναστές, καθηγητές Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών. Συνολικά, το υπουργείο Παιδείας έχει μιλήσει για 4.600 μετατάξεις. Επομένως, απομένουν 1.100 ακόμη που αυτή τη φορά θα είναι υποχρεωτικές και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών. Δεδομένου ότι η μετακίνηση των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών είναι μία από τις προαπαιτούμενες δράσεις , στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της συγκυβέρνησης, δεν βγαίνουν οι αποσπάσεις καθηγητών που έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί από τον Ιούνιο. Αυτό προκαλεί ένα γενικό μπλοκάρισμα, καθώς τα σχολεία αδυνατούν να κάνουν οποιονδήποτε προγραμματισμό.

            Νέες μετακινήσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικού προσωπικού θα προκαλέσει και το λουκέτο που μπαίνει με το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, σε 102 Επαγγελματικές Σχολές. Η μαζική αυτή κατάργηση σχολείων που ανήκουν στην τυπική τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση έρχεται ως συνέχεια των καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ που έγινε το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα αυτών των καταργήσεων ήταν να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικοί και πάνω από 20.000 μαθητές να χάσουν τις σπουδές τους.

            Από τις διαθεσιμότητες ανθρωποθυσίες 1.765 διοικητικών υπαλλήλων θα πληγεί και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ιδρύματα προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

ΔΟΕ από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

https://www.doe.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...