Home / Featured / Στα ύψη οι δαπάνες για φροντιστήρια

Στα ύψη οι δαπάνες για φροντιστήρια

Δημοσιεύτηκε: 8:21 μμ Σεπτέμβριος 2nd, 2013  


frontistirio

Tα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης παρά την κρίση συνεχίζουν να δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές. Άλλωστε όπως έδειξε και έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η εισαγωγή σε ένα τμήμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί τους μαθητές στα φροντιστήρια.

Συγκεκριμένα το 68% γονέων και μαθητών υποστήριξαν ότι ο λόγος της φοίτησης σε φροντιστήριο είναι η επιτυχία στις πανελλήνιες. Άλλοι δυο λόγοι φοίτησης που όμως συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά (17% και 13% αντίστοιχα) είναι η βοήθεια στο σχολείο και η ουσιαστική μάθηση.

Στην έρευνα αποτυπώθηκαν και τα ποσά που δαπανούν οι γονείς. Πιο αναλυτικά το 61% διαθέτει για τα φροντιστήρια ποσό που ξεκινά από τα 2201 ευρώ και ξεπερνά τα 4000 ευρώ. Το 8% διαθέτει μέχρι 1000 ευρώ και το 16% από 1001 έως και 2200 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην έρευνα τα νοικοκυριά δαπανούν το 11% περίπου του μέσου οικογενειακού εισοδήματος για τη φροντιστηριακή εκπαίδευση, γεγονός που αποδεικνύει ότι συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα.

Στην εν λόγω έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών καταγράφονται και τα κριτήρια επιλογής ενός φροντιστηρίου. Οι απόψεις μαθητών και γονέων ταυτίζονται ως προς τα τρία βασικά κριτήρια που είναι κατά σειρά η ποιότητα του προσωπικού (65%), οι επιδόσεις και οι επιτυχίες των μαθητών (45%) και το κόστος (37%). Τέταρτο κριτήριο είναι η απόσταση από τον τόπο κατοικίας (24%) , ενώ το περιβάλλον μάθησης, το μέγεθος των τμημάτων όπως και ο έλεγχος της πορείας δεν αποτελούν ουσιαστικά κριτήρια επιλογής ενός φροντιστηρίου. Περίπου 3 στους 10 μαθητές αλλάζουν φροντιστήριο γιατί δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από το διδακτικό προσωπικό (45%) ενώ ο δεύτερος λόγος είναι η αδυναμία στην ανταπόκριση των διδάκτρων (12%). Οι περισσότεροι μαθητές που επιλέγουν ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης δεν έχουν παρακολουθήσει ιδιαίτερα μαθήματα (70%). Το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν τα ιδιαίτερα για να πάνε στο φροντιστήριο ανέρχεται σε 21%. Οι δυο βασικοί λόγοι της στροφής των εν λόγω μαθητών στα φροντιστήρια είναι το χαμηλότερο κόστος (44%) και η καλύτερη οργάνωση και κάλυψη των αναγκών των μαθητών (40%).

Όπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα της έρευνας τα φροντιστήρια συνεχίζουν να αποτελούν βασική προτεραιότητα για τις οικογένειες που στρέφονται σε αυτά για λόγους καθαρά χρησιμοθηρικούς (εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ). Ως ένδειξη της αυξημένης σημασίας που αποδίδεται καταγράφεται και η σχετικά χαμηλή ιεράρχηση του κόστους ως παράγοντα επιλογής του φροντιστηρίου στο οποίο θα φοιτήσει ένας μαθητής. Όσον αφορά τα προγράμματα παροχής υποστήριξης των μαθητών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ το 64% μαθητών και γονέων είναι ενημερωμένο και σε ποσοστό 72% τοποθετείται θετικά στο να δίνονται κουπόνια που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως τα φροντιστήρια.

 

Επιμέλεια
Καλόγηρος Βασίλειος, Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ

news.gr

……………………………………………………….

Μια μέση οικογένεια δίνει 3.500 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του Παν. Μακεδονίας

Του Αποστολου Λακασα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περίπου 3.500 ευρώ τον χρόνο δίνει μία μέση οικογένεια για τα φροντιστήρια του παιδιού. Ποσό που αντιστοιχεί στο 1/9 του μέσου οικογενειακού εισοδήματος για το 2012. Οι ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος αναγκάζουν τους γονείς να πληρώνουν αδρά είτε για την προετοιμασία του παιδιού να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό για την εξασφάλιση ενός «εισιτηρίου» σε ΑΕΙ είτε γιατί το παιδί πρέπει να αποκτήσει απαραίτητες δεξιότητες, όπως για παράδειγμα η γνώση ξένων γλωσσών.

Αυτά δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα ευρήματα της οποίας είναι ιδιαίτερα επίκαιρα με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο, η δομή του οποίου αλλάζει, όπως και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε δείγμα 1.044 μαθητών και γονέων της Αττικής, προκύπτει ότι το 61% των γονιών δίνει τον χρόνο τουλάχιστον 2.200 ευρώ για φροντιστήριο προετοιμασίας των παιδιών στα σχολικά μαθήματα. Μάλιστα, ο ένας στους τέσσερις (ακριβές ποσοστό 23%) δίνει από 3.000 έως 4.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο ένας στους πέντε (19%) ξεπερνά τις 4.000 ευρώ.

Οι δύο στους τρεις (ποσοστό 68%) έχουν συνδέσει το φροντιστήριο με την επιτυχία στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόλις το 17% απάντησε ότι ο λόγος φοίτησης σε φροντιστήριο είναι επειδή θέλει ενίσχυση στα μαθήματα, ενώ το 13% των ερωτηθέντων είπε ότι η φοίτηση σε φροντιστήριο βοηθάει στην ουσιαστική μάθηση.

Αρα, το ερώτημα είναι πώς θα υπάρξει ένα σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο θα ενισχύει τον ρόλο του λυκείου και παράλληλα θα αποφορτίζει μαθητές και γονείς από το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Παράλληλα, για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών το 69% των γονιών δίνει έως 2.200 ευρώ τον χρόνο, με τους περισσότερους (38%) να δίνουν από 700 έως 1.500 ευρώ. Τι φταίει και ενώ οι ξένες γλώσσες διδάσκονται από το Δημοτικό, τελικά οι γονείς θεωρούν ότι η εκμάθησή τους μόνο στο σχολείο δεν είναι επαρκής;

Η ποιότητα

Αθροιστικά, και για τους δύο τύπους φροντιστηριακής εκπαίδευσης, η μέση δαπάνη για κάθε οικογένεια είναι 3.500 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, οι γονείς για την επιλογή φροντιστηρίου δείχνουν ότι βάζουν σε δεύτερη μοίρα το κόστος των διδάκτρων και ότι προτάσσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει και την αποτελεσματικότητά του. Ενδεικτικά, στην ιεράρχηση των κριτηρίων για την επιλογή φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, το 58% των γονιών προέταξε την ποιότητα του προσωπικού, το 45% τις επιδόσεις και τις επιτυχίες μαθητών του φροντιστηρίου, και ακολουθεί -με 38%- το κόστος του φροντιστηρίου. Ανάλογες είναι οι απαντήσεις και για την επιλογή φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Από την άλλη, υπάρχουν μαθητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα είτε -οι περισσότεροι- για την προετοιμασία τους για τα σχολικά μαθήματα και τις πανελλαδικές εξετάσεις είτε για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Βέβαια, σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, το 30% των μαθητών που αρχικά παρακολουθούσε ιδιαίτερα μαθήματα τα διέκοψε επιλέγοντας κάποιο φροντιστήριο. Για την απόφαση αυτή μέτρησε το χαμηλότερο κόστος του φροντιστηρίου (το 44% των ερωτηθέντων που παρακολουθούσαν μαθήματα προετοιμασίας το προέταξε) και η καλύτερη οργάνωση και συνολική κάλυψη των αναγκών του μαθητή (το 40% απάντησε σχετικά).

Ευρύτερα λοιπόν, η έρευνα καταδεικνύει ότι το ελληνικό σχολείο χρειάζεται βαθιές τομές ώστε να είναι και ποιοτικό και πραγματικά δωρεάν.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...