Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας στην συνέντευξη του στην Real News

Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας στην συνέντευξη του στην Real News

Δημοσιεύτηκε: 9:37 πμ Σεπτέμβριος 1st, 2013  


arva1

Δεν θα προχωρήσουμε σε πολιτική επιστράτευση. Η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέτουμε επιπλέον ανασφάλεια όσον αφορά στις σπουδές των παιδιών

Την ήπια στρατηγική απέναντι στους εκπαιδευτικούς επιλέγει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με συνέντευξή του στη Realnews. Διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση σε περίπτωση που η σχολική χρονιά ξεκινήσει με απεργίες. Είναι κατηγορηματικός ότι οι εκπαιδευτικοί, πέραν των 2.000, δεν θα έχουν άλλη συμμετοχή στο δεύτερο κύμα κινητικότητας. Τρίτο μνημόνιο με νέα μέτρα δεν θα υπάρξει, δηλώνει. Τέλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν αντέχουν το πολιτικό κόστος ούτε καν της πολιτικής πρότασης πόσο μάλλον της πολιτικής απόφασης .

Θα ανοίξουν τα σχολεία σης 11 Σεπτεμβρίου, κύριε υπουργέ ;

Φυσικά θα ανοίξουν. Μετά βιβλία στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς οτις τάξεις και μάλιστα σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας δωρεάν παιδείας που θέτει πάνω από όλα το συμφέρον των μαθητών. Ο στόχος μας είναι κάθε ώρα μαθήματος να πιάνει τόπο, να δίνει γνώσεις εφόδια και προοπτικές και να καλλιεργεί τις δεξιότητες των μαθητών!

Σας ρωτώ ευθέως, θα εξετάσει και πάλι η κυβέρνηση την πολιτική επιστράτευση, αν οι εκπαιδευτικοί αποφασίσουν απεργίες;

 Όχι . Η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις όταν με την κήρυξη απεργίας από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ετέθη σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και η προστασία των μαθητών.

Κατηγορείτε συγκεκριμένα κόμματα ότι υποκινούν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών;

Δεν κατηγορώ κανέναν. Αναμένω όλοι, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες δάσκαλοι και καθηγητές να συμβάλουν στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέτουμε επιπλέον βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια όσον αφορά στις σπουδές των παιδιών.

Μπορείτε να βεβαιώσετε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση από τους περίπου 2.000 εκπαιδευτικούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα;

Στόχος μας είναι κανείς συνάδελφος να μη μείνει άνεργος. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων προέρχονται από ειδικότητες υγείας θα απορροφηθούν στο υπουργείο Υγείας. Επίσης εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα θα απορροφηθούν από υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων κα οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Το υπ. Παιδείας θα συμμετάσχει με αριθμό εκπαιδευτικών στο δεύτερο κύμα των 12.500 έως το τέλος του 2013 ή το αποκλείετε;

Απολύτως. Καμιά θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει. Το δηλώνω με τον πλέον Τα κόμματα ρητό και κατηγορηματικό τρόπο. Αυτή η απόφαση ελήφθη στις 23 Ιουλίου από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για του λόγου το αληθές με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε στη Βουλή κάθε εκπαιδευτικός αποκτά οργανική θέση.

Για το γεγονός ότι στα Δωδεκάνησα οι πλεονάζοντες γυμναστές ήταν 115, όπως αποκάλυψε η Realnews, φταίνε οι γυμναστές ή οι υπουργοί και του ΠΑΣΟΚ και της Ν .Δ. που τους διόριζαν ;

Η αλήθεια είναι ότι επί χρόνια διορίζονταν εκπαιδευτικοί σε περιοχές που δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες ανάγκες με αποτέλεσμα σε έναν νομό να περισσεύουν και στον διπλανό να υπάρχουν κενά στην ίδια ειδικότητα. Δεν φταίνε οι εκπαιδευτικοί για αυτό. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι τώρα πώς θα διορθώσουμε αυτές τις στρεβλώσεις. Και αυτό κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Η μεγάλη, άλλωστε, συμμετοχή των εκπαιδευτικών και οι αιτήσεις τους στη διαδικασία των μετατάξεων απέδειξαν ότι και οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για να καλύψουν κενά, προκειμένου να oρθολογίσουμε το σύστημα.

Περισσότερα στην REAL NEWS


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...