Home / HEADER-NEWS / Πλησιάζει η στιγμή για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών

Πλησιάζει η στιγμή για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών

Δημοσιεύτηκε: 8:42 μμ Σεπτέμβριος 3rd, 2013  


delete

Πλησιάζει η εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου περί διαγραφής των «αιώνιων φοιτητών».

Η ισχύς του νόμου προβλέπεται να ξεκινήσει από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά και σε διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Στο πλαίσιο αυτό απειλούνται με διαγραφή περίπου 4.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα thebest.gr, o Πρύτανης Γιώργος Παναγιωτάκης.

Υπενθυμίζουμε ότι το εύρος της επιμήκυνσης του χρόνου σπουδών εξαρτάται από το ακαδημαϊκό έτος στο οποίο εισήχθη ένας φοιτητής. Για τους φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν μετά την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο ισχύουν τα εξής:

Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον οργανισμό του κάθε ιδρύματος.

Για τους φοιτητές μερικής φοίτησης, μπορούν εάν χρειαστεί να πάρουν το πτυχίο σε διάστημα διπλάσιο από αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Αν οι σπουδές σε ένα τμήμα διαρκούν 4 χρόνια, τότε ο φοιτητής μερικής φοίτησης μπορεί να σπουδάσει έως και 8 χρόνια και εάν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, θα διαγράφεται.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κατόπιν όλων αυτών, έχει μεταφέρει σχετικά αιτήματα στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, αλλά και τον ίδιο τον υπουργό.

Ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος, να γίνουν διαγραφές αλλά με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αδικηθούν φοιτητές. Να ξεκινήσουν δηλαδή οι διαγραφές από μη ενεργούς φοιτητές άνω των 15 ετών.

«Το υπουργείο πρέπει να μας βοηθήσει για τις περιπτώσεις φοιτητών των 10 – 11 χρόνων, για παράδειγμα, που είναι 30 ετών και χρωστούν 3 – 4 μαθήματα. Να μην οδηγήσει ο νόμος σε αδικίες και σε κοινωνική αναστάτωση, ιδιαίτερα σε μια τέτοια δύσκολη εποχή. Ένας φοιτητής 30 ετών μπορεί, για παράδειγμα, να εργάζεται και προτεραιότητα να είναι η εργασία του», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...