Home / HEADER-NEWS / Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για σπουδές στην Ολλανδία

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για σπουδές στην Ολλανδία

Δημοσιεύτηκε: 8:23 μμ Σεπτέμβριος 23rd, 2013  


holland

Χρήσιμες πληροφορίες για τα πανεπιστήμια και τη ζωή στη χώρα

Χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο μεταναστεύουν για να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Μία από τις χώρες που δεν είναι στις παραδοσιακές επιλογές των Ελλήνων είναι και η Ολλανδία. Τα τελευταία χρόνια η «χώρα της Τουλίπας» προσελκύει όλο και περισσότερους έλληνες φοιτητές.Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2013 το 3% των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σπούδαζαν στην Ολλανδία σημειώνοντας αύξηση 36% συγκριτικά με το 2012. Στην αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού από την Ελλάδα έχουν συμβάλλει τα χαμηλά δίδακτρα, το υψηλό επίπεδο των σπουδών καθώς και η γλώσσα των σπουδών που είναι η Αγγλική. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι 1.455 προγράμματα προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα.
Αναγνωρισμένα πανεπιστήμια
Η Ολλανδία είναι χώρα μέλος της ΕΕ οπότε ισχύει η ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36/ΕΚ περί αμοιβαίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για τους πολίτες των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Όσοι όμως επιθυμούν να εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό ή να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ (η αναγνώριση είναι απαιτούμενο από πολλές προκηρύξεις του δημοσίου, ενώ πλέον εκτός από το ΔΟΑΤΑΠ εναλλακτικά απαιτείται πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το ΣΑΕΠ).Καλό είναι λοιπόν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα
.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ολλανδίας

Το επίπεδο σπουδών στην Ολλανδία είναι αρκετά υψηλό και αυτό αποδεικνύεται σε ένα βαθμό και από την κατάταξη των πανεπιστημίων σε πολλά ranking. Συγκεκριμένα στην κατάταξη webofmetrics τέσσερα πανεπιστήμια τοποθετούνται στα 100 καλύτερα του κόσμου ενώ το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο στην εν λόγω κατάταξη που είναι το Αριστοτέλειο θα τοποθετούνταν στην 8η θέση του πίνακα (194ο παγκοσμίως).

Ολλανδία Παγκόσμια Πανεπιστήμιο
1 46
Utrecht University / Universiteit Utrecht
2 78
University of Amsterdam / Universiteit van Amsterdam
3 82 Delft University of Technology TU Delft
4 94 University of Groningen / Rijksuniversiteit Groningen
5 154 Eindhoven University of Technology / Technische Universiteit Eindhoven
6 172 (1) Leiden University / Universiteit Leiden
7 178
University of Twente / Universiteit Twente
8 228 VU University of Amsterdam / Vrije Universiteit Amsterdam
9 260 Erasmus University of Rotterdam / Erasmus Universiteit Rotterdam
10 294 Wageningen University & Research Centre

Κόστος σπουδών

Στην Ολλανδία υπάρχουν 14 ερευνητικά πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το ολλανδικό κράτος καθώς και 41 πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών. Η φοίτηση δεν είναι δωρεάν, αλλά τα δίδακτρα είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ τα δίδακτρα ανά έτος για πλήρη φοίτηση είναι 1.835 (

). Στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προστεθούν 200-800 ευρώ που απαιτούνται για βιβλία και άλλο εκπαιδευτικό υλικό.

Για όσους ενδιαφέρονται για σπουδές στην Ιατρική τα δίδακτρα στα αγγλόφωνα τμήματα του Γκρόνιγκεν και του Μάαστριχτ είναι 1.835 ευρώ.(https://www.rug.nl/bachelors/medicine-profile-global-health/)

Κόστος διαβίωσης

Ως δυτικοευρωπαϊκή χώρα η Ολλανδία έχει ένα υψηλό κόστος διαβίωσης. Σύμφωνα με το σύνδεσμο ελλήνων φοιτητών το κόστος διαβίωσης μαζί με το ενοίκιο του σπιτιού ανέρχεται στα 800-1.200 ευρώ μηνιαίως. Τα ενοίκια στην Ολλανδία είναι ακριβά και οι περισσότεροι αναζητούν δωμάτια με συγκάτοικο.

Στην ιστοσελίδα που παραθέτουμε θα διαπιστώσετε ότι οι τιμές ακόμα και με συγκάτοικο κυμαίνονται από 400-600 ευρώ το μήνα: https://erasmusu.com/en/erasmus-amsterdam/room-for-rent-student. Παραθέτουμε και έναν οδηγό για φοιτητές

Οι τίτλοι σπουδών

Bachelor: Η ολοκλήρωση ενός προγράμματος Bachelor σε ερευνητικό επίπεδο απαιτεί τρία χρόνια πλήρους φοίτησης (180 credits), ενώ τα προγράμματα bachelor που προσφέρουν τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών χρειάζονται τέσσερα χρόνια πλήρους φοίτησης (240 credits).

Master: Ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών, η ολοκλήρωση των προγραμμάτων Master που προσφέρουν τα ερευνητικά πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών απαιτούν δύο ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και τρία έτη (60 credits). Μεταπτυχιακά στους τομείς της μηχανολογίας, της γεωπονικής και των θετικών επιστημών απαιτούν πάντοτε 120 credits.

PhD: Διδακτορικοί τίτλοι σπουδών (PhD) παρέχονται από ερευνητικά πανεπιστήμια και για την απόκτησή τους απαιτούνται 4 χρόνια. Επίσης, οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν τον τίτλο PhD σε ερευνητικά κέντρα τα οποία συνεργάζονται στενά με ερευνητικά προγράμματα.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Κάθε ερευνητικό πανεπιστήμιο καθορίζει τις προϋποθέσεις εισαγωγής στα προγράμματά του. Τις λεπτομέρειες αυτές μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του κάθε πανεπιστημίου και ποικίλουν ανάλογα με το πρόγραμμα και τον τίτλο σπουδών (Bachelor, Master κλπ). Η κύρια προϋπόθεση για την εισαγωγή σε ένα πρόγραμμα Bachelor είναι το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι υποψήφιοι για πρόγραμμα Master πρέπει να κατέχουν ένα πτυχίο Bachelor ή ισότιμο δίπλωμα. Απαιτείται επίσης πολύ καλό επίπεδο αγγλικών (IELTS, TOEFL). Για τις εξετάσεις TOEFL απαιτούνται τουλάχιστον οι εξής βαθμοί: 550 (paper- based), 213 (computed-based) ή 80 (internet-based). Για τις εξετάσεις IETLS απαιτείται τουλάχιστον ο βαθμός 6. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στοhttps://www.studyinholland.nl/.

Ιστοσελίδες πανεπιστήμιων Ολλανδίας

Delft University of Technology: https://www.tudelft.nl/
University of Amsterdam: https://www.uva.nl/en/home
Amsterdam Vrij Universiteit: https://www.vu.nl/nl/index.asp
Utrecht University: https://www.uu.nl/EN/Pages/default.aspx
University of Leiden: https://www.leiden.edu/
Wageningen University: https://www.wageningenur.nl/en/wageningen-university.htm
Maastricht University: https://www.maastrichtuniversity.nl/
University of Tillburg: https://www.tilburguniversity.edu/
University of Eindhoven: https://www.tue.nl/
University of Groningen: https://www.rug.nl/
Erasmus University Rotterdam: https://www.eur.nl/english/
Rabdoud University Nijmegen: https://www.ru.nl/english/

Σύνδεσμος Ελλήνων Φοιτητών Ολλανδίας

Οι έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία αποτελούν την τρίτη σε μέγεθος κοινότητα και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς. Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν όσους νέους και νέες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές ή προπτυχιακές σπουδές στην εν λόγω χώρα έχουν δημιουργήσει μια ιστοσελίδα με πληθώρα πληροφοριών που αξίζει να περιηγηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ώστε να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες. Η ιστοσελίδα είναι η εξής: https://www.hellenicssn.nl/.

Επίσης πολύτιμες πληροφορίες μπορεί να αντλήσουν γονείς και μαθητές αν διαβάσουν τον ακόλουθο οδηγό:

Χρήσιμες διευθύνσεις στο ίντερνετ

Πληροφορίες για την εκπαίδευση, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αγγλόφωνα μεταπτυχιακά, υποτροφίες

https://www.nuffic.nl
https://www.studyin.nl
https://www.studyinholland.nl/

Λίστα πανεπιστημίων της Ολλανδίας: https://www.nuffic.nl/international-students/dutch-education/institutions

Ένωση πανεπιστημίων της Ολλανδίας: https://www.vsnu.nl

Αναζήτηση υποτροφιών

https://www.nuffic.nl/international-students/dutch-education/institutions/international-students/scholarships/grantfinder
www.grantfinder.nl
www.euraxess.nl/fellowships-grants


https://www.ibgroep.nl/International_visitors/EU_EEA_students/Loan_tuition_fees.asp (Φοιτητικά Δάνεια)
https://scholarship-positions.com/netherlands-scholarship-for-students/2012/05/21/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ScholarshipPositions+%28International+Scholarships+and+Financial+Aid+Positions%29

Οργανισμός Πιστοποίησης Προγραμμάτων: https://www.nvao.net

Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών: https://www.nia.gr

Bασιλική Ολλανδική Πρεσβεία: https://griekenland.nlambassade.org

Πηγή: Γραφείο Διασύνδεσης ΔΠΘ

Επιμέλεια – Επεξεργασία
Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ
Επιστημονικός Υπεύθυνος Employ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...