Home / Αγγλικά / Άλλα άρθρα / Ο έρωτας είναι… πολυγλωσσία

Ο έρωτας είναι… πολυγλωσσία

Δημοσιεύτηκε: 11:24 μμ Σεπτέμβριος 26th, 2013  


Multilingualism

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ο έρωτας είναι … πολυγλωσσία

Πώς λέμε «Μου αρέσεις» σε 24 γλώσσες; Αυτή την πολύ χρήσιμη πληροφορία σάς δίνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (ΕΗΓ). Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γνωρίζετε, αν σχεδιάζετε να συμμετάσχετε σε μια διεθνή εκδήλωση οργάνωσης γλωσσικών ραντεβού στο πλαίσιο της ΕΗΓ, όπου η πολυγλωσσία είναι η γλώσσα του έρωτα. Τόσο το κοσμοπολίτικο Βερολίνο όσο και η Πράγα οργανώνουν βραδιές «ραντεβού για κουβεντούλα» για τύπους που αρέσκονται στις γλωσσικές περιπέτειες: όμως, ακόμη κι αν δεν είστε τέτοιος τύπος, τουλάχιστον θα είστε πλέον σε θέση να πείτε «Μου αρέσεις» στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οργανώνονται επίσης σε όλη την Ευρώπη εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη γλώσσα, από μια πολυγλωσσική συναυλία ραπ στο Ζάγκρεμπ έως μια έκθεση σταδιοδρομίας με τίτλο «Σκέψου γερμανικά» στη Γλασκώβη και μια βόλτα στην Οδό Γλωσσών στη Μπρατισλάβα. Όπως 47 ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και άλλα μέρη του κόσμου, όπως ο Καναδάς, η Γαλλική Πολυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διοργανώνουν επίσης εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται χώρα κοντά στον τόπο σας υπάρχουν στις διευθύνσεις: https://edl.ecml.at/ και https://bit.ly/18UBpxo.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι η ημέρα που γιορτάζουμε τη γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης και τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Υποστηρίζουμε και τα δύο, γιατί η γλωσσική πολυμορφία είναι θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας —και η ικανότητα να μιλά κανείς πολλές γλώσσες αποτελεί διαβατήριο για έναν κόσμο ευκαιριών. Γίνονται εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, σε αίθουσες διδασκαλίας, σε κοινοτικά κέντρα, σε πολιτιστικά ιδρύματα, σε εστιατόρια και σε εξωτερικούς χώρους· δείτε λοιπόν τι συμβαίνει γύρω σας και συμμετάσχετε στον εορτασμό.»

«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι για όλους! Περισσότερο από ποτέ η γλώσσα και η επικοινωνία αποτελούν βασικές πτυχές της κοινωνίας μας. Η εκμάθηση γλωσσών προσφέρει έναν τρόπο διεύρυνσης των οριζόντων μας σε νέες προοπτικές και άλλους πολιτισμούς», πρόσθεσε η κ. Ólöf Ólafsdóttir, διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημοκρατικής Ιθαγένειας και Συμμετοχής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Επιτροπή συνδιοργανώνει δύο ειδικά συνέδρια για τον εορτασμό της ΕΗΓ: σήμερα, στο Βίλνιους, 400 σύνεδροι θα λάβουν μέρος σε μια συζήτηση με θέμα «Ενότητα μέσα από την πολυμορφία — γλώσσες για την κινητικότητα, την απασχόληση και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη». Η συζήτηση θα εστιαστεί στη σημασία των γλωσσών για την κινητικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης, καθώς επίσης στην ανάγκη για περισσότερο πολυγλωσσικό ψηφιακό περιεχόμενο και για υποστήριξη των λιγότερο διδασκόμενων ή ομιλούμενων γλωσσών. Η εκδήλωση διοργανώνεται από κοινού με το Ινστιτούτο Λιθουανικής Γλώσσας, την Κρατική Επιτροπή για τη Λιθουανική Γλώσσα και το πανεπιστήμιο του Βίλνιους. Αύριο (27 Σεπτεμβρίου), η Επιτροπή θα φιλοξενήσει συνέδριο στις Βρυξέλλες με τίτλο «Μετάφραση και μητρική γλώσσα», με ιδιαίτερη έμφαση στα ιταλικά και τα ισπανικά.

Το πρόγραμμα Erasmus+, δηλαδή το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία για την περίοδο 2014-2020, θα υποστηρίζει την εκμάθηση γλωσσών σε όλες τις κύριες γραμμές δράσης του. Το νέο πρόγραμμα, που προβλέπεται να έχει προϋπολογισμό περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (+40% σε σύγκριση με τα υφιστάμενα προγράμματα κινητικότητας της ΕΕ), θα παράσχει επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία και δεξιότητες μέσω σπουδών, κατάρτισης ή ευκαιριών εθελοντισμού στο εξωτερικό. Θα προσφέρονται on-line μαθήματα σε φοιτητές, μαθητευόμενους και άλλους δικαιούχους που επιθυμούν να ενισχύσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες πριν μεταβούν στο εξωτερικό. Θα χρηματοδοτηθούν επίσης γλωσσικές δράσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα καινοτομίας και ορθών πρακτικών και θα υποστηριχθεί η μεταρρύθμιση της πολιτικής που ακολουθείται στον εν λόγω τομέα.

Οι εθνικοί οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του Erasmus+ στα κράτη μέλη θα ενθαρρυνθούν να απονέμουν το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών σε καινοτόμα γλωσσικά σχέδια.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση εκδηλώσεων που σχετίζονται με τη γλώσσα τη συγκεκριμένη ημέρα και γύρω απ’ αυτήν.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, η προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας και η ενθάρρυνση της διά βίου εκμάθησης γλωσσών. Εξάλλου, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Επιτροπή υπέγραψαν εφέτος συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας όσον αφορά την προώθηση εργαλείων ΤΠΕ για τη γλωσσική διδασκαλία, τον έλεγχο των γλωσσικών γνώσεων και την αξιολόγηση των γλωσσικών ικανοτήτων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 24 επίσημες γλώσσες, περίπου 60 περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες και πάνω από 175 γλώσσες μεταναστών. Υπάρχουν από 6.000 έως 7.000 γλώσσες στον κόσμο, από τις οποίες οι περισσότερες ομιλούνται στην Ασία και την Αφρική. Τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι, δηλαδή μιλούν ή κατανοούν δύο ή περισσότερες γλώσσες.

Πώς λέμε «Μου αρέσεις» στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ

Αγγλικά – I like you

Βουλγαρικά – Харесвам те

Γαλλικά – Tu me plais

Γερμανικά – Ich mag dich

Δανικά – Jeg kan godt lide dig

Ελληνικά – Μου αρέσεις

Εσθονικά – Sa meeldid mulle

Ιρλανδικά – Is maith liom thú

Ισπανικά – Me gustas

Ιταλικά – Mi piaci

Κροατικά – Sviđaš mi se

Λετονικά – Tu man patīc

Λιθουανικά – Tu man patinki

Μαλτεζικά – Togħġobni

Ολλανδικά – Ik vind jou leuk

Ουγγρικά – Tetszel nekem

Πολωνικά – Podobasz mi się

Πορτογαλικά – Gosto de ti

Ρουμανικά – Îmi placi

Σλοβακικά – Páčiš sa mi

Σλοβενικά – Všeč si mi

Σουηδικά – Jag gillar dig

Τσεχικά – Líbíš se mi

Φινλανδικά – Tykkään sinusta


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΣΕΠΕ Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ: Ψήφισμα για την προσπάθεια αθώωσης της Χρυσής Αυγής

Ψήφισμα για την προσπάθεια αθώωσης της Χρυσής Αυγής Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ ...