Home / HEADER-NEWS / Λουκέτο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Λουκέτο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δημοσιεύτηκε: 5:09 μμ Σεπτέμβριος 24th, 2013  


ΠΚnewlogo

Μετά το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ η σειρά του Πανεπιστημίου Κρήτης να κατεβάσει ρολλά….

Σε ολομέτωπη σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρούν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης που κατεβάζουν… ρολά στο ακαδημαϊκό ίδρυμα αναστέλλοντας όλες τις λειτουργίες του. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται σε… περίοπτη θέση, στη μαύρη λίστα της διαθεσιμότητας και από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε κλοιό κινητοποιήσεων.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα ανοίξει μέχρι να ξεκαθαρίσει το μείζον θέμα της διαθεσιμότητας, το χειμερινό εξάμηνο έχει μπει στον … πάγο ενώ η τάση για επ’ αόριστον λουκέτο βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στις τάξεις του ακαδημαϊκού ιδρύματος του νησιού. Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης περνάει με σημαντικές απώλειες τις συμπληγάδες της διαθεσιμότητας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 49 διοικητικοί του υπάλληλοι περιλαμβάνονται στη λίστα των συνολικά 1655 διοικητικών υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Η απάντηση του υπουργείου

Το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του κάνει λόγο για αναγκαίες και απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες έγιναν με γνώμονα το πλεονάζον προσωπικό των Ιδρυμάτων. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ασπάζονται ούτε οι Πρυτάνεις, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ…

ΠΗΓΗ: prismanews.gr

……………………………………………………………………………..

Τρία τα κλειστά Α.Ε.Ι.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχωρούν σε επ’ αορίστου κλείσιμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων σε οκτώ Ανώτατα Ιδρύματα.

Το Συντονιστικό όργανο της συνόδου των Πρυτάνεων προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη, ενώ οι ίδιοι οι Πρυτάνεις μιλούν για «προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων».

Η σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού οργάνου είναι σκληρή:

«Τα Πανεπιστήμια της χώρας, στο ενδεχόμενο που θα εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποιά μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων.

Επιπλέον, ενώ η Πολιτεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα Πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους, βρισκόμαστε στην  πρωτοφανή για τα ιστορικά χρονικά επιλογή της αφαίρεσης προσωπικού από αυτά.

Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα.

Την κρίση αυτή εν τέλει, την πληρώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον Έλληνα πολίτη την ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

……………………………………………………………………………………………

ΠΟΣΔΕΠ: Κίνδυνος κατάρρευσης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων

Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για τραγική κατάσταση των Πανεπιστημίων, και ζητεί συνάντηση μαζί του.

Η Ομοσπονδία στην επιστολή της αναφέρει τα ακόλουθα:

Με δεδομένα ότι:

Τα ΑΕΙ είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη ελπίδα για την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Τα Πανεπιστήμια μας με την τραγικά μειωμένη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών δεν έχουν την πολυτέλεια περαιτέρω μείωσης των πόρων τους

Η οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατανομής προσωπικού στα ΑΕΙ, θα έπρεπε να είχε προκύψει από διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών τους λειτουργιών, η οποία δεν έχει γίνει ποτέ από το Υπουργείο Παιδείας. Αντίθετα τα  Παν/μια  έχουν  ολοκληρώσει  την  αξιολόγηση  για  τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους λειτουργίες

Η αναλογία φοιτητών – διοικητικών στελεχών αλλά και μελών ΔΕΠ – διοικητικών στελεχών ήταν και πριν τη νέα κατάσταση πάρα πολύ μικρή σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα

Είναι ανάγκη όλα τα μέλη της Παν/κής κοινότητας και ειδικότερα τα όργανα διοίκησης να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν ώστε να κρατήσουμε τα Πανεπιστήμια μας σε λειτουργία και να πείσουμε την πολιτεία για την ενίσχυση τους.

Παρ’ όλα τα προβλήματα που έχουν τα Παν/μια μας εξακολουθούν να κρατάνε πολύ ψηλά τον πήχη τόσο στις εκπαιδευτικές όσο και στις ερευνητικές δραστηριότητες τους

Ζητάμε:

α) Από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατάσταση και να στηρίξει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας που είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσει η  ελληνική κοινωνία για να βγεί από την κρίση

β) Από εσάς να δεχθείτε και να προγραμματίσετε μια συνάντηση με την Ομοσπονδία μας ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Πανεπιστήμια μας και να σας αναλύσουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης της λειτουργίας τους εάν ολοκληρωθεί το σχέδιο απώλειας για τα Ιδρύματα μας των διοικητικών τους στελεχών. Αναστολή λειτουργίας για Καποδιστριακό και ΕΜΠ

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής του λειτουργίας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ και το Πολυτεχνείο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει ξανά η Σύγκλητος για να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της.

Η Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 υπάλληλοι, προέβη σε αυτήν την απόφαση, διότι διαπίστωσε «αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του».

«Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ομόφωνη απόφαση με την οποία δηλώνει για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έλαβε το Διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Οι πρυτάνεις, που συνεδρίασαν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη, τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα, υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήμια της χώρας θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας.

«Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων» αναφέρεται στην απόφαση του συντονιστικού. Τονίζεται επίσης ότι, κατά το Σύνταγμα, η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους.

«Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...