Home / Featured / Για τρίτη ημέρα στους δρόμους οι Καθηγητές. Για πρώτη ημέρα οι Δάσκαλοι

Για τρίτη ημέρα στους δρόμους οι Καθηγητές. Για πρώτη ημέρα οι Δάσκαλοι

Δημοσιεύτηκε: 8:51 πμ Σεπτέμβριος 18th, 2013  


olmeporeia

Σε «μετωπική» σύγκρουση με την κυβέρνηση μπαίνει η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς μετά τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, την σκυτάλη σήμερα παίρνουν και οι δάσκαλοι. Παράλληλα, κύμα καταλήξεων έρχεται και στα σχολεία, με τους μαθητές να προχωρούν σε συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι καθηγητές κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους, τρίτη ημέρα σήμερα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Στο πλευρό τους από σήμερα έχουν και τους δασκάλους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, υψώνοντας τη φωνή τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης μαζί και με άλλους κλάδους εργαζομένων.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή έως την Παρασκευή θα κρίνει και την πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου των καθηγητών, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι μαθητές, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και σήμερα η συμμετοχή των εκπαιδευτικών αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη. Θυμίζουμε πως για χθες, Τρίτη, η συμμετοχή στην απεργία με βάση το υπουργείο Παιδείας έφτασε έως 48%, ενώ η ίδια η ΟΛΜΕ έκανε λόγο για ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 80%.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ολοκλήρωση της πενθήμερης απεργιακής κινητοποίησης, την Παρασκευή, η ΟΛΜΕ θα συγκαλέσει σήμερα Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη συνελεύσεις στις τοπικές ΕΛΜΕ, προκειμένου την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, όπου θα συζητηθεί η νέα πενθήμερη κινητοποίηση του κλάδου.

Χαρακτηριστική της εγρήγορσης που επικρατεί είναι η ανακοίνωση της Τρίτης από την ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προς τα μέλη της, όπου περιγράφεται ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Το πρωί πηγαίνουμε στα σχολεία, συζητάμε με τους ελάχιστους που πήγαν για μάθημα για να τους πείσουμε να μπουν στην απεργία. Ενημερώνουμε τους μαθητές, τους καλούμε από κοινού να πάμε με πορεία στις πλατείες ή τα δημαρχεία των δήμων και για συμβολικά κλεισίματα των δρόμων. Να γίνουν προσυνεννοήσεις των σχολείων μεταξύ τους. Αναφέρουμε τη θετική εμπειρία που καταγράφτηκε στα σχολεία του Ευόσμου, όπου οι απεργοί καθηγητές με πορείες από τα σχολεία τους έφτασαν στο δημαρχείο Ευόσμου. Οργάνωσαν και συμβολική κατάληψη σε κεντρικό δρόμο και ενημέρωσαν για την απεργία διαρκείας».

Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη τελούν σχολεία στην Γ΄ Αθήνας, όπως στην Πετρούπολη και στο Ίλιον και δύο ΕΠΑΛ, στην  Ηλιούπολη και το Ελληνικό.

Δάσκαλοι προς γονείς: «Συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας»

Εν τω μεταξύ, έκκληση στους γονείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί και να κλείσουν, ουσιαστικά, τα αυτιά, σε όσους «καλοθελητές θελήσουν να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις τους», απηύθυνε χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Σε ανοικτή επιστολή της ΔΟΕ προς τους γονείς, έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, και αναφέρθηκε ότι εκτός από τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου που οδηγείται στην «απόλυτη απαξίωση» και την ουσιαστική κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, είναι χαρακτηριστικό πως για «πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας μόνιμος διορισμός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 2.000 εκπαιδευτικοί. Οκτώ χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές που εργάστηκαν πέρυσι θα προστεθούν στις ουρές της ανεργίας».

«Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα,  απέναντι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν πως όλοι οι αγώνες είναι μάταιοι και πως πρέπει πειθαρχημένα και άβουλα να υποταχθούμε στην αναλγησία των ισχυρών, ορθώνουμε το ανάστημά μας ως οφειλόμενο χρέος στη νέα γενιά που διαπαιδαγωγούμε», κατέληξαν οι δάσκαλοι.

Αναβρασμός και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αναστάτωση, όμως, υπάρχει και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τους καθηγητές των ΤΕΙ που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ που υπολειτουργούν, λόγω της περικοπής του προϋπολογισμού τους, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50 % αλλά και να μην εφαρμοστεί ο κανόνας 5:1, για τις νέες προσλήψεις, όπως και να γίνεται άμεσα διορισμός νέων συναδέλφων στη θέση των αποχωρούντων λόγω συνταξιοδότησης

Την ίδια ώρα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων σημείωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια τα οδηγεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας.

Ακόμη, ζήτησε την κατάργηση της διαθεσιμότητας, ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Ιδρύματα και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να υπερασπίσει το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου.

«Επειδή τα Πανεπιστήμια στις σημερινές συνθήκες αδυνατούν να λειτουργήσουν, καλούνται τα όργανα διοίκησης να οργανώσουν εκδηλώσεις την Παρασκευή 20/9 και τη Δευτέρα 23/9, προκειμένου να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τη δυσχερέστατη θέση στην οποία θα βρεθούν τα Πανεπιστήμια στο ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων διαθεσιμότητας και καλούνται όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν μαζικά», επισήμανε η Σύνοδος.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...