Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί…

Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί…

Δημοσιεύτηκε: 12:57 μμ Σεπτέμβριος 1st, 2013  


sxoleio

Το σχολείο του σήμερα υπολείπεται του πραγματικού του ρόλου λόγω των ανισορροπιών ανάμεσα στα ζεύγη : άνθρωπος-περιβάλλον, άνθρωπος-πολιτισμός, άνθρωπος-επιστήμη, άνθρωπος-κοινωνία, άνθρωπος-τέχνη, άνθρωπος-τεχνική, άνθρωπος-φύση, άνθρωπος-αθλητισμός, άνθρωπος-θρησκεία και, κυρίως, άνθρωπος-άνθρωπος.

Το σχολείο του σήμερα πόσο, πραγματικά, συμβάλλει στην “τελείωση” του παιδιού; Πασχίζει ώστε τα παιδιά να συνταιριάξουν τις υλικές με τις πνευματικές τους ανάγκες; Φωτίζει όλους τους σκοτεινούς διαδρόμους ώστε να ανακαλύψουν τα παιδιά τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο και που τον κάνουν να διαφέρει από τα άλλα θηλαστικά; Δεν πασχίζει.Υποτίθεται όμως ότι προσπαθεί. Προσπαθεί; Και αφού προσπαθεί γιατί έχουμε αυτά τα αποτελέσματα;

Έχουμε αυτά τα αποτελέσματα γιατί οι δάσκαλοι υποχρεώνονται να ενεργούν περισφιγμένοι με τα πιεστικά δεσμά που η διοικητική φατρία, το λεγόμενο Υπουργείο Μη Παιδείας τους περικύκλωσε.

Έχουμε αυτά τα αποτελέσματα γιατί οι δάσκαλοι είναι δέσμιοι των απομυζούντων τα πολιτικά και κομματικά θήλαστρα, που κατέχουν όλες, ή σχεδόν όλες, τις διοικητικές και άλλες θέσεις και που η κατοχή αυτού του θηλάστρου είναι το μόνο τους προσόν.

Τυχόν άλλα τους προσόντα, π.χ. ακαδημαϊκά, στη πλειοψηφία τους πέρασαν μέσα από το ίδιο κομματικό θήλαστρο.
Έχουμε αυτά τα αποτελέσματα γιατί το κίνητρο δεν είναι η ανιδιοτελής προσφορά προς το παιδί, η σχέση ζωής με αυτό, η επικοινωνία ψυχής, αλλά η κομματική επιβράβευση με την ανάθεση μιας διακεκριμένης θέσης. Πιο άθλιο από αυτό είναι η ιδέα τους ότι, στο έτος 2013, που οι μάσκες έχουν πέσει, νομίζουν ότι είναι όντως σημαντικοί.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγγραφές νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια

Φανταστείτε το απλό: αν το Υπουργείο Ανάπτυξης μιας όντως ανεπτυγμένης χώρας έδινε άκαμπτες οδηγίες στις βιομηχανίες, για την ποιότητα των τροφίμων τι θα έτρωγαν οι πολίτες της σήμερα; Θα έτρωγαν δέκα μόνον είδη τροφίμων που θα ήταν όλα τουρσιά! Όπως έτρωγαν, όντως, οι υπήκοοι σειράς πάλαι ποτέ λεγομένων δημοκρατικών χωρών. Με πνευματικά τουρσιά σιτίζονται τα πεινασμένα για μάθηση παιδιά μας.

Πώς όμως μέσα στο πλέγμα της καθοδηγούμενης και ποδηγετούμενης «παιδείας» υπήρξαν και υπάρχουν λαμπροί δάσκαλοι, που με το έργο τους διακρίθηκαν ως οι καλύτεροι, οι άριστοι, δάσκαλοι, άλλοτε της Ελλάδας και άλλοτε της Ευρώπης; Το σημαντικό είναι ότι οι εν λόγω δάσκαλοι υπηρετούσαν σε ασήμαντα, ολιγοθέσια ή μονοθέσια, σχολεία παραμεθόριων ή δύσβατων περιοχών και όχι στα επώνυμα ιδιωτικά σχολεία της πρωτεύουσας.Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι οι εν λόγω δάσκαλοι άφησαν άξιους συνεχιστές τους, που είναι οι λιγοστοί μαθητές τους. Αλλά πώς έγινε αυτό; Έγινε γιατί εκεί που ιερουργούσαν προετοιμάζοντας την πνευματική μετάληψη των μαθητών τους, δεν έφταναν οι κομματικοί ομφάλιοι λώροι να μολύνουν την πνευματική κοινωνία.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Από σήμερα η διάθεση δωρεάν self test στους μαθητές από τα φαρμακεία

Έγινε δηλαδή γιατί εντόπισαν και στη συνέχεια εφάρμοσαν τον πραγματικό ρόλο των ισορροπιών ανάμεσα στα ζεύγη : άνθρωπος-περιβάλλον, άνθρωπος-πολιτισμός, άνθρωπος-επιστήμη, άνθρωπος-κοινωνία, άνθρωπος-τέχνη, άνθρωπος-τεχνική, άνθρωπος-φύση, άνθρωπος-αθλητισμός, άνθρωπος-θρησκεία και, κυρίως, άνθρωπος-άνθρωπος. Έγινε γιατί κατανόησαν την “ουσία του πράγματος” που δεν εφάρμοσε, δυστυχώς, μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία και ιδού το αποτέλεσμα, το βλέπουμε, το βιώνουμε, το υφιστάμεθα.

Τέλος έγινε γιατί, “παρεισέφρησαν” μερικοί άξιοι παιδαγωγοί, ελεύθεροι πολιτικών εξαρτήσεων, αληθώς προσοντούχοι, τόσο άξιοι, λαμπροί και αυτόφωτοι που ο κομματικός σκοταδισμός δεν κατάφερε να τους εξαφανίσει. Ευτυχώς, κατάφεραν να γίνουν πολυτιμότατα στελέχη. Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί…

Παππά Άννα
Δασκάλα – Συγγραφέας

Πηγή

https://pappanna.wordpress.com/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα και αναμένεται να αποσταλεί ...