Ένας κόσμος στο σκοτάδι

Δημοσιεύτηκε: 7:07 μμ Σεπτέμβριος 23rd, 2013  


black_women

Μια μικρή ιστορία ενός αγοριού, του Σωτηράκη

Ο Σωτηράκης ξύπνησε ένα πρωί και ρώτησε τη μαμά του:  «Μαμά πως θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχαν μαύροι άνθρωποι;» Η μητέρα του σκέφτηκε λίγο και που απάντησε: «Γιε μου, θα μάθεις σήμερα,  μέσα στην διάρκεια της ημέρας πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς μαύρους.»

Το αγοράκι έτρεξε το δωμάτιο του να φορέσει τα ρούχα και τα παπούτσια του. Η μητέρα του το κοίταξε και είδε ότι τα ρούχα του ήταν τσαλακωμένα «Πρέπει να τα σιδερώσω του είπε».

Αλλά όταν πήγε να πάρει την σιδερώστρα, δεν ήταν εκεί. Βλέπετε ήταν η Sarah Boone, μια μαύρη γυναίκα, που εφηύρε τη σιδερώστρα. Ο Σωτηράκης πήγε ξανά στο δωμάτιο του για να χτενίσει τα μαλλιά του, αλλά η χτένα δεν ήταν εκεί, βλέπετε είναι ένας μαύρος άνδρας ο Walter Sammons που εφηύρε τη χτένα.

Μπορείτε να φανταστείτε ήδη την κατάσταση, μητέρα και γιος με τσαλακωμένα ρούχα και μπερδεμένα μαλλιά.

Η μητέρα του Σωτηράκη είπε στο αγοράκι της: « Μόλις τελειώσω τις δουλειές του σπιτιού θα πάμε στο σούπερ μάρκετ».

Ο Σωτηράκης έπρεπε να σκουπίσει το δωμάτιο του. Σκούπιζε και σκούπιζε και όταν μάζεψε την σκόνη σε μια μεριά, πήγε να πάρει το φαράσι, αλλά αυτό έλειπε πάλι. Το φαράσι είναι εφεύρεση ενός μαύρο, του Lloyd P. Ray. Έτσι αποφάσισε να αφήσει τα σκουπίδια σε μια γωνιά και να συνεχίσει με το σφουγγάρισμα. Πήγε να πάρει την σφουγγαρίστρα, αλλά και αυτήν έλειπε. Ναι και η σφουγγαρίστρα είναι εφεύρεση μαύρου, του W. Stewart.

Ο μικρός Σωτήρης φώναξε απογοητευμένος τη μαμά του «δεν μπορώ να κάνω σχεδόν τίποτα» είπε. Τότε η μανούλα του είπε «εντάξει μωρό μου, θα τελειώσω με το πλύσιμο και θα ετοιμάσουμε μαζί την λίστα για το σούπερ μάρκετ».

Όταν τελείωσε το πλυντήριο, η μητέρα έβαλε τα ρούχα σε μια λεκάνη και κατευθύνθηκε προς το στεγνωτήριο. Όμως και αυτό δεν ήταν εκεί. Είναι και αυτό μια εφεύρεση μαύρου, του T. Samon.

Η μητέρα παρακάλεσε το αγοράκι της να πάρει ένα χαρτί και ένα μολύβι για να φτιάξουν μαζί την λίστα για το σούπερ μάρκετ. Ο Σωτηράκης πήγε στο γραφείο του, πήρε χαρτί και μολύβι από την κασετίνα αλλά παρατήρησε όταν ήταν σπασμένη η μύτη. Αλλά ενώ έψαξε για την ξύστρα δεν την βρήκε πουθενά. Είναι και αυτήν εφεύρεση ενός μαύρου, του John Love.

Η μαμά του αγοριού τότε πήγε να πάρει ένα στυλό, αλλά δεν υπήρχε κανένα. Το στυλό εφευρέθηκε από τον William Purvis, ακόμα έναν μαύρο. Έπειτα ακολούθησε η γραφομηχανή, και αυτήν μια εφεύρεση μαύρου, του Lee Burridge και ακόμα πιο μετά ο W.A. Lovette εφηύρε το μηχάνημα εκτύπωσης.

Ο Σωτηράκης και η μητέρα του αποφάσισαν να παν για τα ψώνια. Όταν η μητέρα του άνοιξε την πόρτα, παρατήρησε ότι το γρασίδι της αυλής είχε μεγαλώσει πολύ. Ένας άνδρας μαύρου χρώματος, ο John Burr είναι ο εφευρέτης της κουρευτικής μηχανής για το γρασίδι.

Οι δυο τους μπήκαν στο αυτοκίνητο. Η μαμά έβαλε το κλειδί στην μίζα, όμως δεν έπαιρνε μπροστά. Ο Richard Spikes άλλος ένας άνθρωπος μαύρου χρώματος εφηύρε το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων  και ο Joseph Gammel τελειοποίησε το σύστημα εσωτερικής καύσης. Τα λίγα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν τότε συγκρούονταν συχνά μεταξύ τους. Λύση στο πρόβλημα έδωσε ένας μαύρος, ο Garrett Α. Morgan, εφευρέτης των φαναριών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Ήταν πια αργά το βράδυ. Πήγαν στο σούπερ μάρκετ, ψώνισαν και επέστρεψαν σπίτι. Πήγαν τα πράγματα στην κουζίνα και έβγαλαν από τις σακούλες το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο. Αλλά δεν υπήρχε ψυγείο για να βάλουν μέσα και να διατηρηθούν φρέσκα. Η εφεύρεση ακόμα ενός μαύρου ανθρώπου του John Standard, το ψυγείο, έλειπε.

Ήταν τέλος φθινοπώρου και η θερμοκρασία είχε ξεκινήσει να πέφτει. Ο Σωτηράκης ζήτησε από την μαμά του να ανάψει την θέρμανση. Αλλά ήταν αδύνατο χωρίς τον καυστήρα, την εφεύρεση της Alice Parker, μιας μαύρης γυναίκας.

Ακόμα κι αν ήταν όμως καλοκαίρι δεν θα μπορούσαν να δροσιστούν ο μικρός Σωτηράκης και η μητέρα του. Το κλιματιστικό εφευρέθηκε και αυτό από έναν μαύρο, τον Frederick Jones.

Ήταν η ώρα που ο μπαμπάς του παιδιού θα επέστρεφε από τη δουλειά του. Όμως αργούσε γιατί ο πρόδρομος του λεωφορείου, το τρόλει εφευρέθηκε και αυτό από έναν μαύρο, τον Elbert R. Robinson.

Ο μπαμπάς του παιδιού χρησιμοποιούσε το ασανσέρ για να ανέβει στον έκτο όροφο που ήταν το γραφείο του, αλλά και αυτό δεν ήταν εκεί αφού είναι μια εφεύρεση μαύρου, του Alexander Miles. Στην έξοδο του μεγάλου κτηρίου με τα γραφεία, ο μπαμπάς του αγοριού έβρισκε πάντα την αλληλογραφία του αλλά όχι σήμερα, αφού έλειπε ακόμα μια εφεύρεση μαύρου, το γραμματοκιβώτιο, του  Philip Downing και η μηχανή σφράγισης του ταχυδρομείου για τους φακέλους των επιστολών που χρησιμοποιείται για την ημερομηνία αποστολής.

Όταν ο πατέρας του Σωτηράκη επέστρεψε τελικά σπίτι είδε την γυναίκα και το γιο του να κάθονται στην κουζίνα. Τους ρώτησε «γιατί κάθεστε μέσα στα σκοτάδια;». Η μητέρα απάντησε πως έλειπε η εφεύρεση του μαύρου Lewis Latimer Howard, το νήμα του λαμπτήρα.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα σημειώθηκαν μια συνηθισμένη μέρα στο μικρό σπίτι που βρισκόταν δίπλα σε ένα νοσοκομείο. Εκεί, ευτυχώς για καλό των ασθενών η ανακάλυψη για την συντήρηση του αίματος του μαύρου Charles Drew, βοήθησε να φτιαχτεί η πρώτη τράπεζα αίματος. Δίπλα στο αιματολογικό ήταν το καρδιοχειρουργικό. Ένας μαύρος γιατρός, ο Daniel Hale Williams, έκανε την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδίας.

Αν λοιπόν αναρωτηθήκατε και σεις όπως ο μικρός Σωτηράκης, πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς την μαύρη φυλή. Η απάντηση είναι απλή: «ένας κόσμος στο σκοτάδι».

Επιμέλεια/ Προσαρμογή: Βανέσσα Μαρά

v4vent@gmail.com 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ κας ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΑΡΑ

Ευχαριστούμε πολύ www.xenesglosses.eu

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

https://xenesglosses.eu/2013/09/kina-dysbata-kai-makrina-monopatia-o-d/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...