Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 30/06/2022, 17:07


Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Δημόσια Δωρεάν Παιδεία; (της Ευαγγελίας Βασιλάκη)

Δημόσια Δωρεάν Παιδεία; (της Ευαγγελίας Βασιλάκη)

Δημοσιεύτηκε: 8:45 πμ Σεπτέμβριος 12th, 2013  


paididiavazei

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ;

      Όσοι έχετε φοιτήσει σε δημόσιο ελληνικό σχολείο τα τελευταία 20-30 χρόνια σίγουρα βρίσκετε εύλογο το παραπάνω ερώτημα. Τις τελευταίες μέρες ακούμε στα ΜΜΕ για την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Βέβαια κανείς δε μπορεί ν’αμφισβητήσει ότι η αντίδραση μέσα στο γενικό πλαίσιο καταστροφής και εξαθλίωσης, το οποίο βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια είναι δικαιολογημένη και επιβεβλημένη. Αλλά εδώ και πολλά χρόνια ο γονιός που έχει ως όραμα για το παιδί του να μορφωθεί και να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες καλείται να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Από την ηλικία των 2-3 ετών οφείλει ο κάθε γονιός να δώσει μάχη για να κατοχυρώσει το βρέφος την πολυπόθητη θέση στο βρεφονηπιακό σταθμό, αφού βέβαια οι υπεύθυνοι του σταθμού περάσουν τα δικαιολογητικά από κόσκινο. Τις περισσότερες φορές λόγω μεγάλου αριθμού παιδιών και  έλλειψης προσωπικού ο γονιός αναγκάζεται να απευθυνθεί σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αριθμός εισακτέων Στρατιωτικών Σχολών 2022 - Συμπληρωματική Προκήρυξη

Όταν το παιδί εγγραφεί στο δημοτικό ο γονιός είναι υποχρεωμένος να ασχολείται σχεδόν για όλο το απόγευμα με την καθημερινή μελέτη, πράγμα αδύνατο για τα δεδομένα του σύγχρονου τρόπου ζωής με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και τις επιπλέον υποχρεώσεις. Επίσης, στο δημοτικό είναι απαραίτητη η εκμάθηση μιας, συχνά και  δύο ξένων γλωσσών. Έτσι  ο γονιός πελαγώνει και τη λύση δίνουν τα φροντιστήρια και οι καθηγητές που διδάσκουν κατ’οίκον και πιθανόν εναλλάσσονται συχνά.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τα ονόματα των εκπαιδευτικών για αποσπάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς

Για το τέλος άφησα το Γυμνάσιο και το Λύκειο, όπου οι  απαιτήσεις των συνεχών  εξετάσεων αναγκάζουν τους γονείς να σπαταλούν υπερβολικά ποσά για να καταφέρει το παιδί τους να περάσει σε κάποια ανώτερη  σχολή ,που θα του εξασφαλίσει ένα αμφίβολο και ζοφερό εργασιακό μέλλον.

Η νεολαία είναι το μέλλον κάθε χώρας και αν δεν καταφέρουμε να της προσφέρουμε γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα μπορέσει ν’αναπτυχθεί και να προκόψει είναι σίγουρο ότι δε θα ξεπεράσουμε ποτέ τα προβλήματα που μας καθηλώνουν στην αποτυχία.

Ευαγγελία Βασιλάκη

Φιλόλογος

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...