Home / HEADER-NEWS / Πανελλαδικές 2013 – Οι σχολές με τις περισσότερες προτιμήσεις

Πανελλαδικές 2013 – Οι σχολές με τις περισσότερες προτιμήσεις

Δημοσιεύτηκε: 9:19 πμ Σεπτέμβριος 27th, 2013  


paneladikes

Πανελλαδικές 2013 – Οι σχολές με τις περισσότερες προτιμήσεις.

πατήστε 

 για τα δείτε τα % σε κάθε σχολή των επιτυχόντων στις Πανελλαδικές 2013  που δήλωσαν τη σχολή από 1η μέχρι και 5η προτίμηση.
Συνολικά προκύπτει ότι το:
22% των επιτυχόντων πέρασαν στη 1η προτίμηση
35% των επιτυχόντων πέρασαν στη 1η ή 2η προτίμηση
45% των επιτυχόντων πέρασαν στη 1η ή 2η ή 3η προτίμηση
52% των επιτυχόντων πέρασαν στη 1η ή 2η ή 3η ή 4η προτίμηση
59% των επιτυχόντων πέρασαν στη 1η ή 2η ή 3η ή 4η ή 5η προτίμηση

Το ότι 1 στους 5 περνάει σε σχολή της 1ης προτίμησης του ΔΕΝ επιβεβαιώνει σε καμία περίπτωση αυτό που εδώ και χρόνια γράφεται και λέγεται ότι μόνο 1 στους 5 σπουδάζει αυτό που θέλει.

Αν κάποιος που θέλει να σπουδάσει Νομική, που υπάρχουν 3 σχολές στην Ελλάδα,  δεν περάσει στη 1η προτίμηση του που είναι η Αθήνα αλλά στη 3η προτίμηση που είναι η Κομοτηνή δεν σημαίνει ότι σπουδάζει αυτό που ΔΕΝ θέλει.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικοτήτων είναι σε 3 έως 5 τμήματα.

Τμήματα Χημείας έχουμε 5 , Βιολογίας 4+2, Φυσικής 5+1, Μαθηματικών 6+2 , Γεωπονίας 4, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 5, Πολιτικών Μηχανικών 5, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 6, Μηχανολόγων Μηχανικών 5, Πληροφορικής ΑΕΙ 20, Ιατρικής 7, Φαρμακευτικής 3, Οικονομικών Επιστημών 10, Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης 9, Παιδαγωγικά Προσχολικής Εκπαίδευσης 9, Φιλολογικά 20, Κοινωνιολογίας 3, Επιστήμης Φυσ. Αγωγής και Αθλητισμού 5,Τεχνολογίας Τροφίμων 4, Νοσηλευτικής ΤΕΙ 8 κλπ.

Οπότε εάν ήθελε κάποιος ένα σχηματικό ποσοστό να περιγράψει «πόσοι σπουδάζουν αυτό που θέλουν» πιο κοντά στη πραγματικότητα είναι το 1 στους 2.

Καλοδήμος Δ.
Υπεύθυνος ΣΕΠ
ΚΕΣΥΠ Λαμίας

……………………………………………………………………………………………………………..

H NOMIKH ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Σάρωσε η Νομική, κραταιά η Ιατρική, ανεβαίνουν δυναμικά οι σχολές του ενεργειακού τομέα. Αντίθετα, το «πάγωμα» των διορισμών στον δημόσιο τομέα έφερε… πολικές θερμοκρασίες και στις σχολές με αντίστοιχη επαγγελματική διέξοδο, όπως των αστυνομικών και τα παιδαγωγικά. Πρόκειται για τα κυριότερα συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων των πρώτων προτιμήσεων των φετινών υποψηφίων για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, πολλοί εκ των οποίων επέλεξαν σχολή στην πόλη κατοικίας τους, «θυσιάζοντας» την επιθυμία τους να σπουδάσουν το αντικείμενο της αρεσκείας τους σε σχολή μακριά από το σπίτι. Ενδεικτικά, από τις πρώτες προτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

– Εντυπωσιακή είναι η αποστροφή των υποψηφίων στις σχολές με επαγγελματική διέξοδο στον δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Το 2011, συνολικά 1.433 υποψήφιοι είχαν ως πρώτη επιλογή το Παιδαγωγικό Αθηνών, πέρυσι 959 και φέτος 737.

– Η Νομική μονοπώλησε ουσιαστικά τις επιλογές των υποψηφίων θεωρητικής κατεύνθυνσης και δη των αριστούχων. Χαρακτηριστικά, τη Νομική Αθηνών είχαν ως πρώτη επιλογή 2.549 υποψήφιοι, δηλαδή πολύ περισσότεροι από τους 995 υποψηφίους που διάλεξαν την Ψυχολογία Αθηνών (οι πρώτες προτιμήσεις για τη Νομική και την Ψυχολοφία του ΑΠΘ ήταν 1.142 και 1.123 αντίστοιχα).

– Οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελούν τη σταθερά για τις τεχνολογικές σπουδές, όμως εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για τα Τμήματα Μηχανολογίας (αυτό του ΕΜΠ με 925 δηλώσεις βρέθηκε στην τρίτη θέση των πρώτων προτιμήσεων του 4ου επ. πεδίου), καθώς σχετίζονται με επαγγέλματα του τομέα ενέργειας, που πιθανολογείται ότι θα έχει ανάπτυξη στο μέλλον.

– Την κρίση της οικοδομής πληρώνουν τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών. Μόλις 465 υποψήφιοι είχαν ως πρώτη επιλογή τους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ, έναντι 719 πέρυσι και 844 το 2011.

– Κατακόρυφη είναι η άνοδος στη δεύτερη θέση μεταξύ των Σχολών Θετικών Επιστημών, της Σχολής Γεωπονίας Αθηνών (753 προτιμήσεις), δείχνοντας τη στροφή των υποψηφίων σε αντικείμενα του γεωτεχνολογικού τομέα.

– Μεταξύ των παραγωγικών σχολών, η Σχολή Πλοιάρχων με 983 παραμένει πρώτη στις επιλογές, ενώ εκάμφθη η ζήτηση για τις αστυνομικές σχολές. Η μείωση αποδίδεται και στο ότι όσοι εισαχθούν φέτος στις σχολές θα φοιτήσουν το 2015 λόγω του «παγώματος» των διορισμών.

– Στις Σχολές Υγείας καταδεικνύεται κυρίως ότι πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν σχολή με κριτήριο την έδρα της, για να αποφύγουν τα έξοδα «μετάναστευσης». Ετσι, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας είναι τρίτο, με 708 πρώτες προτιμήσεις, πάνω δηλαδή από τις ιατρικές της περιφέρειας. Βέβαια, η Ιατρική Αθηνών βρίσκεται στην κορυφή του 3ου πεδίου με 1.840 πρώτες προτιμήσεις.

ΠΙΝΑΚΕΣ

sep4u.gr

pe2013-prot-1p

pe2013-prot-all


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...